Üdvözöljük a

Pécs a világ biotechnológiai térképén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pécs a világ biotechnológiai térképén

Szerző: Katona Petra | 2016. március 9.

1997-ben vásárolt utoljára egy céget a világ 28 országában jelen lévő, évi 270 millió eurós forgalmat bonyolító, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS Analyticals Hillerod cég, amely most a pécsi Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t is megvette. A dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozása ugyanis olyan sejtanalitikai fejlesztésekben ért el kiemelkedő eredményeket, amelyek a mezőgazdasági termékek analízisében is új lehetőségeket teremtenek. Ezek egyike a takarmány- és élelmiszerbiztonságban komoly kockázatot jelentő mikotoxinok, penészgombák által termelt mérgek kiszűrését elősegítő mérési eljárás, amelyet a világcég számos működési szegmenségben tud alkalmazni. Az új cégtulajdonos a kutatás-fejlesztési tevékenységet továbbra is Pécsett akarja tartani.

 Igazi siker a napokban Pécsett létrejött adás-vétel, amely egy négy éves üzleti kapcsolat betetőzését jelenti. Négy évvel ezelőtt figyelt fel ugyanis a dán cég a pécsi vállalkozásra egy nemzetközi kiállításon, ahol az élelmiszeriparban gondot okozó mikotoxinok mérésére kínáltak saját fejlesztésű megoldást. A FOSS a mérési idő hosszának tizedére való csökkentését kérte a Soft Flowtól, amelyet egy jelentős projektfejlesztéssel professzionális szinten sikerült is teljesíteni. A dánok úgy látták, hogy a magyar vállalkozás teljesítménye jelentős gazdasági előnnyel kecsegtet, hiszen az eljárást számos területen tudják alkalmazni, így a cég megvétele mellett döntöttek. A vásárlás mellett szólt, hogy jól képzett szakemberek dolgoznak a cégnél, a vállalkozás a dániai viszonyokhoz képest költséghatékonyan működik, kedvező a környezet a további fejlesztésekhez és a két ország kulturálisan is közel áll egymáshoz.

-  A következő három hónap a jövőbeni stratégia megfogalmazásáról szól majd- ezt Niels Degn, a FOSS kutatási igazgatóhelyettese és Thomas Nikolajsen, a Soft Flow Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója, a FOSS Analyticals K+F projektmenedzsere jelentette ki Pécsett. A dán cég vezetői azt szeretnék, hogy az a szellemi potenciál, amely a pécsi vállalkozásnál koncentrálódott, továbbra is Baranyában maradna. Folytatnák a megkezdett fejlesztéseket, amelyeket később újabb területekkel egészítenének ki. Ehhez magasan képzett munkatársakra van szükség, a további projektek függvényében akár jelentős létszámbővítés is elképzelhető.

 Dr. Lustyik György, a 25 fős pécsi vállalkozás leköszönő ügyvezetője úgy fogalmazott: a cégeladás az elmúlt 10 éves fejlesztés eredménye, ami azt is bizonyítja, hogy a Soft Flow csapata világszínvonalú terméket alkotott. A tulajdonosváltás nagy lehetőséget teremthet arra, hogy a biotechnológia súlya jelentősen megnőjön a dél-dunántúli régióban, hiszen a FOSS erőforrásai a pécsi cég eddigi lehetőségeihez képest szinte korlátlanok.