Üdvözöljük a

Pro Architectura díjat kapott a mohácsi vízimalom | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pro Architectura díjat kapott a mohácsi vízimalom

Szerző: Katona Petra | 2018. október 26.

Pro Architectura díjban részesült a Mohács mellett található ipartörténeti emlék, a Szent Miklós Vízi- és Taposómalom. Az elismerést az Építtető kategóriában kapta meg Mohácsi Bugarszki Norbert, aki társadalmi, családi összefogással mentette meg a romos épületet és hozott létre rendezvények befogadására is alkalmas közösségi teret. Mint a díj méltatásában olvasható: „Mohácsi Bugarszki Norbert a jó gazda odaadásával nem csak az épületet állította helyre, de a vízügyi levéltárból kikutatott adatok alapján a vízikereket, és a korábbi 3 db őrlőberendezésből egyet újjá is építtetett. A kis malmok ideje lejárt, kevés megmutatható példa maradt, de ezeket általában értő és vigyázó emberek gondozzák, akik elhivatottságból szánnak pénzt és energiát a még megmutatható értékek megőrzésére.”

- Füleki Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára fogalmazta meg a díjátadón, hogy a bírálóbizottság az „ügy”-et látta ki a pályázatunkból. Hiszen a malom nem jelent világra szóló építészeti alkotást, a tervezői és a kivitelezői tevékenység sem kirívóan egyedi, hiszen ez egy vidék környezetben lévő ipartörténeti emlék. Annak viszont már van jelentősége, hogy üggyé vált a malom megmentése és új funkcióval való felruházása – mondja Mohácsi Burgarszki Norbert műemlékmentő, tulajdonos. – A bírálók arra figyeltek fel, hogy van itt egy gazda, aki egy projekt élére állt. Megszervezte a munkát, ha kellett, akkor pályázott, civileket vont be, magánemberek segítségét kérte, így társadalmi üggyé fokozódott a műemlék megmentése. Ezáltal megmenekült a pusztulástól egy építészeti érték. De itt nem ér véget a történet, hiszen a malom újból életre kelt. Megtöltődött tartalommal, az emberek, a diákok ismét elkezdtek odajárni, múzeummá vált, kialakult egy közösségi tér. A helyettes államtitkár azt mondta, azért szimpatikus számára a malom története, mert ez egy jó példa arra, hogy óriási összefogással és jelentősebb külső források nélkül milyen értéket lehet teremteni egy kilátástalan helyzetből. Az emberek szívesen használják a malmot, örömmel mennek akár rendezvényre, fesztiválra, akár csak úgy. A Pro Architectura díj – a többi díj, így például a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2017-es Mohácsi Idegenforgalmi Díja mellett – egyfajta megerősítést jelent, hogy jó úton járunk.

 

- Az épület korábbi fotóit látva senki másnak nem mondtam volna igent a tervezésre, csak Mohácsi Bugarszki Norbertnek. Őbenne létezik az a pozitív megszállottság, kitartás, erő és akarat, amely garanciát jelentett arra, hogy lesz belőle valami – válaszol arra a kérdésre a tervezést végző Bartal és Rabb Kft. ügyvezetője, Rabb Péter, hogy építészeti szempontból mi jelentett kihívást a malom épületének tervezésében. – Norbert nagyon sok információt gyűjtött az épület eredeti állapotáról, fényképeket, leírásokat keresett elő. Tervezőirodánk 25 éve foglalkozik műemlékekkel, tehát van gyakorlatunk a régi épületekkel kapcsolatban. Nagyon szép lett a malom fa tetőszerkezete, amelyet egy háromgenerációs ács család tagjai építettek – amit megterveztünk, azt ők megcsinálták. A taposómalomnak egy teljesen új épületet tervezett a Mohács környékén divatos lábas pajták mintájára Rabb Dániel építész. Arra is kiterjedt Norbert figyelme, hogy még az elektromos légvezeték se zavarja az összképet, az elektromos műveket földkábellel váltotta ki. Élő, eredethűen felújított, rekonstruált műemlék lett a mohácsi vízimalom, egy funkcióval megtelített, működő épület, amely önmagáért beszél.

(fotó: Juhász Balázs)