Üdvözöljük a

Rekordlétszám a szakmák versenyén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rekordlétszám a szakmák versenyén

Szerző: Janovics László | 2016. december 5.

Soha ennyi versenyző nem vett részt EuroSkills versenyen korábban és szakértők szerint kiemelkedően magas volt a verseny színvonala szinte valamennyi szakmában.

Idén december 1-3 között a svédországi Göteborg adott otthont a szakmák Európa bajnokságának, az EuroSkills 2016. versenyeknek. A versenyre benevezni olyan 25 évnél nem idősebb szakembereknek lehetett, akik még nem vettek részt korábban EuroSkills vetélkedőn.

Göteborgban 28 európai országból (valamint 7 egyéb meghívott országból) 35 szakmában közel 500 versenyző mérte össze tudását, hogy eldöntsék, ki aktuálisan Európa legjobbja. Hazánkat 14 versenyszámban összesen 16 fiatal képviselte.

Ebben az erős mezőnyben szép eredményt ért el a magyar csapat. Két ezüst és négy bronzérmet szereztek fiataljaink.

Ezüstérmes lett: Tóth Bence és Vajgel Viktória alkotta informatikai IT specialista csapat (képünkön) valamint Stadler Bence épületasztalos. Bronzérmet szerzett Molnár Zsófia virágkötő, Pányi Péter hegesztő, Szöllősi-Vágó Éva fodrász és Beke Barbara szépségápoló.

 

A nemzet legjobbja elismerést (a magyar versenyzők között elért legmagasabb pontszáma alapján) az informatikai csapat, Tóth Bence és Vajgel Viktória kapta.

 

Az EuroSkills versenyen 500 pont feletti teljesítményért kiválóság érmet kapott még a csapat tagjai közül: Varga Tamás ápolás és gondozás, Liszi Roland bútorasztalos és Zilahi Krisztián László és Balázs Dávid mechatronika szakmában.

 

A záró eseményen a svéd házigazdák átadták az EuroSkills zászlaját dr. Parragh Lászlónak az MKIK elnökének, ugyanis a következő versenyt, a 2018. év szeptemberében – Közép-Kelet Európai országok közül elsőként – Budapesten Magyarország szervezi majd. A göteborgi szervezők igen magasra tették a lécet. Kiválóan szervezett rendezvényt bonyolítottak le, melynek a helyszínen 75 ezer látogatója volt 3 nap alatt.

 

Érdekesség, hogy az első versenyt 1950-ben Spanyolországban rendezték meg két ország (Spanyolország és Portugália) és összesen 12 fő részvételével.

 

A két év múlva megrendezésre kerülő budapesti eseményen az „EuroSkills – család” tagjaként az lesz a magyaroknak a küldetése, hogy hidat képezzenek azon országok felé, melyek eddig nem voltak részesei a fiatal szakmunkások európai fesztiváljának.