Üdvözöljük a

Segítse Ön is az MTA KRTK kutatását! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Segítse Ön is az MTA KRTK kutatását!

Szerző: Nagy Eszter | 2016. november 24.

Az MTA KRTK Világgazdasági Intézetében jelenleg folyik egy nemzetközi kutatás az exporttevékenységről a válság után. E kutatás keretében összehasonlíják a balti, ibériai és visegrádi országok exportjának jellemzőit és a kivitelre ható tényezőket.

A kutatás hipotézise, hogy a belső erőforrások szűkössége miatt az export nyújt új növekedési forrásokat, de nem minden gazdaságban egyformán. A kutatás alapkérdése, hogy a vizsgált három országcsoport exportorientált modellje mennyire lehet hosszú távú, hogyan alakulnak az exportot befolyásoló külső és belső tényezők.

 

A következő főbb kérdéseket vizsgálják meg többek között:

  • Hogyan alakult az elmúlt öt évben a kivitel szerkezete, földrajzi relációja?
  • Hogyan változott a vállalatok exporttevékenysége és nemzetköziesedése a válság hatására? Hogyan alakult az egyes országok vállalatainak betagozódása a globális értékláncokba?
  • A kormányzati politikák milyen módon befolyásolták az export versenyképességet?
  • A feldolgozóipari tevékenységek leépítése vagy ellenkezőleg bizonyos ágazatok előretörése hogyan befolyásolta az exportot?

 

A statisztikai adatok és szakirodalom elemzése mellett a magyar exportáló (elsősorban kis-, és közép) vállalatok körében kérdőíves felmérést végez az MTA KRTK.

 

A kérdőív anonim és kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe. Kitölthető online a csatolt linkre kattintva.

 

Együttműködését nagyon köszönjük, a kutatás eredményeiről érdeklődhet az elteto.andrea@krtk.mta.hu  mail címen is.

Kapcsolódó anyagok: