Üdvözöljük a

Sikeresen pályázott az ENVIROINVEST Zrt. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sikeresen pályázott az ENVIROINVEST Zrt.

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2016. november 23.

Önkéntes kamarai tagunk 106 206 980 Ft támogatást nyert Bioinformatikai szolgáltatóközpont kialakítása második és harmadik generációs DNS szekvenálás támogatásához című projektjének megvalósítására.

 

 

 

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása felhívására 234 projektjavaslat érkezett be, melyek közül végül 59 projektjavaslat jut az NKFI Alapból összesen több mint 13 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatáshoz. A pályázati felhíváson a Közép-Magyarország régió tudásintenzív, innovatív vállalkozásai nyújthatták be projektjavaslataikat jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére, önállóan vagy konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására, legalább a prototípus vagy a demonstrációs fázis eléréséig.

 

Az Eniviroinvest Zrt. nyertes projektjének címe Bioinformatikai szolgáltatóközpont kialakítása második és harmadik generációs DNS szekvenálás támogatásához.

 

Hogy pontosan miről is szól a projekt, azt a következő összefoglalóból megtudhatják:

 

"A második (új) generációs DNS szekvenálás 2004-ben történt megjelenése forradalmasította a molekuláris biológiát, hiszen lehetővé vált rövid idő alatt, megfizethető áron a különböző élőlények genomjáról nagymennyiségű információ szerzése. A létrehozott adatmennyiség kiértékelése ugyanakkor nagy kihívást is teremtett: a GenBank-be deponált adatmennyiség növekedésének mértéke meghaladja a számítógépek fejlődésének Moore törvényében foglalt mértékét. Ez az “olló” egyre szélesebben nyílik, ugyanis az újgenerációs DNS szekvenálási technológiák, illetve ezek által termelt adatok mennyisége évről évre ugrásszerűen növekszik. 2017-re számíthatunk az első harmadik generációs DNS szekvenáló berendezés piaci elterjedésére, mely még gyorsabban és alacsonyabb áron tudja az adatokat szolgáltatni.

 

Ahhoz, hogy ezt a hatalmas adatmennyiséget értelmezni tudjuk, hatékony bioinformatikai eljárásokra van szükség. A jelenlegi bioinformatikai szoftverekkel és algoritmusokkal kapcsolatban több probléma merül fel. Elterjedésüket gátolja egyrészt áruk (800 eFt-5M Ft/ szoftver), illetve, hogy sok esetben nem képesek teljesen kihasználni a számítógépek kapacitását, továbbá a számításokhoz használt algoritmusok esetenként lassúak. Ehhez társul, hogy több szoftver túl széles területet (genomika, transzkriptomika, proteomika, metabolomika) céloz meg, és egyes területek kidolgozottságának mértéke nem megfelelő.

 

AZ Enviroinvest Zrt. projektjének célja egy olyan bioinformatikai szolgáltatóközpont létrehozása, mely hatékonyan tudja feldolgozni a második és harmadik generációs nukleinsav szekvenáló berendezések által létrehozott adatokat olyan területeken, melyek a nukleinsav szekvenálás leggyakoribb alkalmazási területei (de novo szekvenálás, amplikon szekvenálás, transzkriptom és metagenom analízis stb.). Céljuk, hogy a fejlesztendő szolgáltatás széles tartományban képes legyen kihasználni a számítógépek erőforrásait."

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: