Szentlőrinci Gazdanapok huszonkettedszer július 31- augusztus 2-ig.

2015. július 21.

Szentlőrincen ismét benépesül a vásártér, kezdetét veszi a Szentlőrinci Gazdanapok. Az immár huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő mezőgazdasági szakkiállítás és vásár a már hagyományos rendezvények mellett is számos újdonsággal várja majd a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat egyaránt. 

 - Vannak visszatérő kiállítóink, de sok olyan is, aki most először jelenik meg a Szentlőrinci Gazdanapokon - mondja Pohl Marietta a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója. - Ismét igyekeztünk lehetőséget teremteni arra, hogy minél több kisebb méretű agrárvállalkozás, termelő részt tudjon venni a vásáron. A tavasszal átadott Kistermelők Háza is szerves része lesz a Gazdanapoknak - szakmai nap, konferencia -adya helyet. A megrendezésre kerülő szántóföldi bemutató gazdagítja programjainkat.

  Néhány hónapja áll új vezetőként a Baranya Megyei Vállalkozói Központ élén, Pohl Marietta. A területfejlesztés területéről jött, mint mondja sok a kapcsolódási pont a korábbi és a mostani munkája között. 

 - Annak, hogy immár a huszonkettedik Gazdanap veszi kezdetét július 31-én, nagyban köszönhető azoknak a volt vezetőknek, akik egykoron megálmodták, s éveken át folyamatosan gazdagították a programok sorát - hangsúlyozza. - Az eltelt több mint két évtized alatt jelentős fejlesztésekre került sor, amelyeknek köszönhetően ma már az ország harmadik legnagyobb mezőgazdasági vásáraként tartják nyílván. Egyedisége abban is állt, hogy évről évre, más és más a termelőket érintő kérdés állt a középpontjában. A földművelésügyi miniszter, dr. Fazekas Sándor a helyi termelők évének nevezte az idei évet, amely számunkra is kiemelt. A minisztérium által meghirdetett szlogen jegyében idén magunk is a helyi termékekre, s azok mind szélesebb körben történő bemutatására helyezzük a hangsúlyt. Egyebek mellett olyan kérdésekre keressük a választ, mit jelent a helyi termékek előállítása a családok, a megye, a régió gazdasági életében? Vagy, hogy milyen változást hozhat egy több generáción át munkanélküli segélyből élő család esetében? Újdonsága lesz az idei vásárnak, hogy úgynevezett tematikus utcát alakítunk ki, ahol a helyi terméket előállítók egy helyen lesznek megtalálhatók, az azonosat készítőket pedig egy csokorba szervezetten mutatjuk be. Külön pavilonban mutatkozik be az Ős-Dráva program, karöltve az Ormánságban és Szigetvár környékén létrejött szociális szövetkezetekkel.

 A Szentlőrinci Gazdanapokat idén Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitja meg, s a nagydíjakat is ő adja át. Herman Ottó Intézet (NAKVI) támogatással, neves előadókkal valósul meg  A helyi termék és a vidék jövője címmel megrendezésre kerülő szakmai konferencia, amelyen az előadók a térséget érintő fontos információkat osztják meg a gazdálkodókkal előadások, konzultációk keretében, mint például az elkövetkezendő esztendőkben elérhető támogatások, a helyi termelők által igénybe vehető egyéb lehetőségek.