Üdvözöljük a

Szüreteljen kedvére! Szemezgessen a változatos programok közül! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szüreteljen kedvére! Szemezgessen a változatos programok közül!

Szerző: Katona Petra | 2015. október 12.

8 nap, 14 helyszín, 41 program - A világ legjobb tíz zenekara között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar nyitja a fesztivált, de lesz Virtuózok koncert Boros Misivel, FILTER megnyitó, Lejárt szavatosságú szenvedélyek és nem utolsó sorban „A fül adja a másikat” - ízelítő a Zeneszüret Fesztiválból.

2015 két világhíres zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileumi esztendeje. Ebből az alkalomból a Filharmónia Magyarország által szervezett Zeneszüret fesztivál 2015-ben az északi kultúrára koncentrál.

Október 18-25-ig Magyarország mediterrán fővárosába, Pécsre hozza el mindazokat a programokat, amelyekre az északi, skandináv emberek joggal büszkék.

A szervezők a komolyzenei hangversenyek mellett a társművészeteket segítségül hívva szeretnék megmutatni a komolyzene más arcait.

Olyan kiváló előadókkal találkozhatunk, mint Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Vonósok, Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, a Virtuózok, Wolfgang Seifen, Bjarke Mogensen és Demeniv Mihály.

Budapesti Fesztiválzenekar mára a világ tíz legjobb zenekarának egyike. A Kodály Központban nemzetközileg elismert közreműködőkkel nyitja meg a fesztivált.

Virtuózok: négy fiatal művész: Boros Misi, Sándor Zoli, Rigó Ronald, Szalai Lotti ad különleges és sajátos hangulatú koncertet a Desszert sorozatban a Palatinus szálló Bartók-termében, ahol minden gyermek desszertet kap a program végén!

A fellépő ifjú tehetségek a Virtuózok televíziós sorozatában tették le névjegyüket a nagyközönség előtt. A Desszert sorozat házigazdája, Dr. Lakner Tamás.

A Bazilikában ad koncertet Wolfgang Seifen, nagytekintélyű berlini professzor és virtuóz improvizatőr, akinemcsak tanára és keresett előadója az orgonának és az orgonazenének, de hangszerének nemzetközi tekintélyű kutatója és szakértője is.

Megtekinthetjük a skandináv filmművészet, főként Norvégia és Dánia egy-két közelmúltban bemutatott alkotását. Lesz itt krimi, romantika, humor (főként fekete), valamint a közös nevező: zene, zene, zene.

A finn irodalom egyik nemrég megjelent könyvbemutatója ígér izgalmas kikapcsolódást Lejárt szavatosságú szenvedélyek– skandináv írónők a szerelemről címmel, nem beszélve azokról a népzenei és gasztronómiai kísérőrendezvényekről, amelyek középpontjában is az északi hagyományok állnak és amelyek közelebb hozzák a klasszikus zenét a családokhoz, gyerekekhez, diákokhoz, felnőttekhez.  2015 a Fény éve.

Ehhez kapcsolódva idén Sarki fénnyel érkező zenét élvezhetnek a Planetáriumban a csillagos égbolt szerelmesei.

Lesz bábszínházi előadás izgalmas performanszok a város különböző helyszínein, így szórva egy kis kulturális pezsgést az őszi hétköznapokba.

További kísérőprogramokban is gazdag a fesztivál: Vikár Béla és a Néprajzi Múzeum tradicionális finn hangszergyűjteményének kiállítása, Filmklub, „A fül adja a másikat” – Bősze Ádám műsora, élőzenével fűszerezett irodalmi est, ÉSZAK DÉLEN – skandináv ihletésű menüsor, hogy csak néhányat említsünk a sokszínű kínálatból.

Afesztivál ideje alatt olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem számítunk rá. Fiatal művészek mini koncertjei üde színt, kedves meglepetést visznek a mindennapokba. Idén az Árkádban, 1. számú Postánál, a Száz éves pécsi villamosnál és a Zsolnay Negyedben.

„Zenebutik” – hangszerkészítő műhelyek: különleges, máskor alig(ha) látható egyedülálló bemutatótermet láthat a közönség a Király utca 12-ben a Zeneszüret ideje alatt. Hangszerkészítők rendezik be a teret, s így az érdeklődők a kürtök, tubák, harsonák és trombiták, vonós hangszerek, fuvolák, oboák, klarinétok és fagottok, orgonák építésének titkaiba nyerhetnek bepillantást.

Érdemes ellátogatni a fesztiválra és kicsit másként szüretelni az októberi hosszú hétvégén, ahol sok fesztiválprogram ingyenes!

Információ: www.zeneszuret.hu

 

 

 

Csatolt állományok: