Üdvözöljük a

Támogatott hitelkonstrukció az útdíj fizetési kötelezettség finanszírozására | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Támogatott hitelkonstrukció az útdíj fizetési kötelezettség finanszírozására

Szerző: Weller János | 2013. június 21.

A Kormány a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességének javításáról szóló 1339/2013. (VI.14.) Kormány határozatban döntött az árufuvarozók számára az e-útdíj fizetésre használható, államilag támogatott forgóeszközhitel konstrukció kidolgozásáról. Az intézkedés célja, hogy a kis- és középvállalkozó fuvarozóknak ne okozzon átmeneti likviditási nehézséget az e-útdíj 2013. július 1-i bevezetése. A hitelkonstrukció kidolgozásával és a finanszírozás lebonyolításával a Nemzetgazdasági Minisztérium a kamara és a Vosz tulakdonában lévő KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt-t bízta meg.

A KKV fuvarozók finanszírozását a hitelpiac kockázatosnak minősíti, ezért a gyors és széles körben igénybe vehető hitel bevezetése érdekében szükség volt rugalmas finanszírozó bevonására és állami garanciák, valamint kamattámogatás bevezetésére. A cél, hogy az útdíj bevezetése után a kisebb fuvarozók egyszerűen és rugalmasan olyan forgóeszközhitelhez jussanak, amit az e-útdíj fizetésére tudnak fölhasználni. Az állami kezességvállalásnak és kamattámogatásnak köszönhetően a fuvarozó KKV-k kedvező feltételekkel igényelhetik a hitelt, a nettó kamat nem haladja meg a BUBOR+1,5%-ot.

 

A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. (Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Vosz tulajdona) által kidolgozott konstrukció keretében a tervek szerint, a vállalkozások által - útdíj fizetésére kötelezett - üzemeltetett gépjárművenként maximum egymillió forintos rulírozó forgóeszközhitelhez juthatnak az fuvarozók. A hitel futamideje 1 év, amely új hitelszerződés megkötésével kétszer meghosszabbítható. A hiteligényléseket a Területi kereskedelmi és Iparkamarák, Baranyában a Pécs-Baranyai kereskdelmi és Iparkamara városokban található ügyfélszolgálatain, másutt a VOSZ és a KAVOSZ irodáiban fogadják be országszerte. Az állam jogszabály alapú készfizető kezesség vállalásával, valamint 4% kamattámogatás biztosításával segíti a fuvarozók hitelhez jutását. Az Útdíj Hitelprogram keretében a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott kamattámogatás csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül.

 

Az NGM kompenzációs csomagot dolgozott ki a fuvarozóknak, amely segíti a szektort a használatarányos útdíjrendszerre való áttérésben. A csomag részeként létrehozott Útdíj Hitelprogram kialakításával a kkv szektor hitelezésében szerzett tapasztalatai alapján bízta meg a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt-t. A kedvező finanszírozási lehetőség a vállalkozások lehető legszélesebb köre számára lesz elérhető.

 

A kormányhatározat birtokában a Nemzetgazdasági Minisztérium és a KAVOSZ VF munkatársai soron kívül megkezdik a hitelkonstrukció feltételeinek kialakítását, valamint az igényléséket befogadó irodahálózat felkészítését. A részletek kialakításában a továbbiakban is számítanak a szakmai érdekképviseletek segítségére és támogatására, hogy a bevezetésre rendelkezésre álló példátlanul rövid idő ellenére, minél gördülékenyebb legyen a fuvarozók tájékoztatása és hitelhez jutása.

Kapcsolódó anyagok: