Társaságiadó-kedvezmény kulturális támogatásra

Szerző: Martin Boglárka | 2013. október 2.

A Társasági Adó Törvény lehetőséget teremt a cégeknek arra, hogy adókedvezményért előadóművészeti szervezeteket támogassanak úgy, hogy a befizetendő adó összegén felül nekik ez pénzbe nem kerül.

 

Miután a szabályozás év közben történő változtatása miatt lecsökkent a látvány csapatsportok támogatása útján elérhető megtakarítás, az idén várhatóan növekedhet az amúgy jelentős finanszírozási problémákkal küzdő kulturális, előadó-művészeti terület támogatása.                         

 

Az adókedvezmény azonban csak akkor vehető igénybe, ha a kultúra iránt elkötelezett társaságok nem csupán megkötik a támogatási szerződést, hanem még az idei évben ki is fizetik az abban foglalt összeget és az átutalásról beszerzik a támogatási igazolást .

2010-től a Társasági adó alá tartozó cégek  bizonyos  előadó-művészeti szervezetek támogatása esetén a nekik utalt összeg 100%-át az adóalapjukból és az adójukból is levonhatják, azzal a feltétellel, hogy az e-nélkül számított adójuknak legfeljebb a 70%-át viheti el ez (és más) kedvezmény együttesen.  Így nagyon jelentős összegű adót, összességében is jelentős pénzt tudnak megtakarítani, mivel a támogatás + az adó együttesen is  kevesebb, mint támogatás nélkül csak a társasági adó. ( A támogatásra kifizetett összeg 10%-a adózás után a cégeknél marad) Az ügyletnek talán a legértékesebb hozadéka , hogy  a következő évre a NAV által kivetésre kerülő adóelőleg is jóval kevesebb lesz , lévén az a véglegesen bevallott adóból származik.