Üdvözöljük a

TÉRERŐ Acélszobrászati Workshop | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

TÉRERŐ Acélszobrászati Workshop

Szerző: Katona Petra | 2017. augusztus 10.

Kamarai tagunk, a Lakics Kft., a PTE Művészeti Kar Szobrász Tanszéke, valamint a Kreatív Ipari Klaszter együttműködésében első alkalommal 2016-ban rendezte meg a LAKICS Acélszobrászati Workshopot.

A hagyományt folytatandó 2017 nyarán (június 26 – július 7.), a partnerek ismét megszervezték a workshopot, immár TÉRERŐ néven, a 650 éves jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem támogatásával. Az együttműködés jelzi az egyetem előremutató törekvéseit, keresve a felsőoktatás kapcsolódási pontjait a magánszférával.

A kezdeményezésben szerencsésen talált egymásra a Kreatív Ipari Klaszter szándéka, mellyel a művészet és a gazdaság kapcsolatait igyekszik építeni, Lakics Péter acélszobrok iránti szeretete és a szobrász hallgatók alkotókészsége. A Klaszter módszertani ismereteit az EU Erasmus+ pályázatának Break In the Desk projektje adja.

A LAKICS Kft. szakmaisága és nyitottsága és anyagi támogatása mellett az acélszerkezetek gyártása során keletkező egyedi minőségű és hasznosítható mennyiségű maradék acélanyag teremt lehetőséget a művészi felhasználásra, mely a szobrászok számára kihívást és egyben ritka alkalmat kínál.

A 2017-es TÉRERŐ Acélszobrászati Workshop előtt a leendő résztvevők májusban bejárást tartottak, ahol a nyári workshop részleteit beszélték meg, és ahol az alapanyagok megtekintésével, megismerésével az alkotók máris megkezdhették a tervezési fázist.

Az idei workshop újítása, hogy külföldi hivatásos alkotó is csatlakozott a programhoz, valamint a program hosszabb, kéthetes ideje alatt az művészek köztéri szobrokat is létrehoztak. A perui szobrász, Miguel Angel Velit alkotását az elképzelések szerint a LAKICS Kft. komlói ipartelepének bejáratánál állítják fel.  

A Workshop megnyitóján Polics József, Komló város polgármestere elmondta, a város támogatja a kezdeményezést, és nyitott arra, hogy az itt elkészült munkák Komló város köztereit díszítsék.

A szervezők tervei szerint a 2017 - es alkotásokat a tavalyihoz hasonlóan, ismét bemutatják az őszi DesignPécs fesztiválon, illetve Komlón a Közösségek Házában. Ezen kívül, az alkotások egy része, szeptember 1-től 3-ig, a 19. Komlóért Expo látogatói számára is megtekinthetőek lesznek a Lakics Kft. standján.

Addig is, az augusztus 3-tól a pécsi Nádor Galéria Art&Med Kulturális Központban megrendezett KorTársak c. kiállításon Csizek Tamás és Éles Lóránt a workshopon készült szobrai is bemutatásra kerülnek.

 

A PTE Művészeti Karának Szobrász Tanszéke gondoskodik egy katalógus kiadásáról, melyben a két workshop összes alkotása megtalálható.

Az idei program résztvevői:

Balázs József Tamás, DLA hallgató

Berkes Csilla, szobrászhallgató

Csizek Tamás, szobrászhallgató

Éles Lóránt, szobrászhallgató

Gettó József, szobrászhallgató

Sápi Márton, szobrászhallgató

dr. Gaál Tamás, szobrász, egyetemi tanár                 

Mosonyi Tamás, szobrász, művésztanár             

Miguel Angel Velit, szobrász

 

A program szakmai vezetője: Merk József

A program művészeti vezetője: dr. Gaál Tamás

A program képzési vezetője : Dr.prof Fusz György PTE MK

Közvetítő szervezet: KIKK Egyesület, Pécs