Üdvözöljük a

TOP 100 : Az élmezőnyben maradt a korábbi sorrend | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

TOP 100 : Az élmezőnyben maradt a korábbi sorrend

Szerző: N.T. | 2015. december 18.

A megye gazdasági teljesítményét, a legnagyobb vállalkozások szereplését elemző kiadványban az idei évben sem volt átütő változás az élmezőny sorrendjében. Továbbra is az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózat Zrt. vezeti a listát a Hauni Hungária Kft. és a Mecsek Füszért  Zrt. előtt. A TOP 100 kiadványt december 18-án mutatták be Baranya vállalkozói számára a Pécsi Kereskedelmi Központban.

A TOP 100-at minden évben a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével szerkeszti a Dunántúli Napló, és nemcsak az elmúlt évi gazdasági elemzéseket tartalmazza, hanem a meghatározó cégek terveibe is betekintést nyújt.

- Minden megyei gazdaságban kellenek a zászlóshajók, azok a cégek, amelyek teljesítménye meghatározó adott térségben és amelyek megfelelő módon tudnak a kutatás-fejlesztésben vagy éppen a szakképzésben részt vállalni, emellett a kis- és középvállalkozásoknak juttatnak megbízásokat. Szeretnénk őket példaként állítani mások elé – a most bemutatott kiadvány is ezt a célt szolgálja – és az ilyen alkalmak, mint a mai, lehetőséget teremtenek arra, hogy ünnepeljük őket– mondta köszöntőjében dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

 - A világ nagyon gyorsan változik, az ember pedig addig megy, amíg fel nem éli a természet erőforrásait. Fenntartható-e a növekedés az eddig alkalmazott módszerekkel? – tette fel a kérdést előadásában dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki az elmúlt évek hazai politikai döntéseinek gazdaságra gyakorolt hatásait elemezte. Mint mondta, a magyar gazdaságot jelentős mértékben meghatározza a német gazdaság, ám míg a 2008-as gazdasági válságból a németek néhány év alatt kilábaltak, addig a magyar gazdaságban 2012-ben újabb visszaesés volt tapasztalható. Viszont 2012 után a magyar gazdaság emelkedése meredekebb görbén indult el. A 2010-ben létrejött új magyar gazdaságpolitikai fordulat, amely többek között az egykulcsos adórendszert, a segélyezés átalakítását, a foglalkoztatás szabályai valamint a nyugdíjrendszer megváltoztatását, a devizahitelezés leállítását, az önkormányzatok hitelfelvételeinek visszafogását, az EU-s pénzek új rendszerű felhasználását, a pénzügyi, biztosítási valamint az energiarendszer átalakítását foglalja magában, máris számos látható eredményt hozott. A kamara elnöke szerint nőtt a belső fogyasztás az országban, csökkent az infláció, a jegybanki alapkamat valamint a jövedelemtulajdonosok eladósodottsága, mérséklődött a munkanélküliség, növekedett a beruházások mértéke, bővült az export és az EU-s források lehívása. A sikerhez hozzájárult az is, hogy a kormány intézkedéseivel kiszélesítette a közteherviselést, kitágította a versenyszabályozást, erősítette a gazdaságszervezést – amelynek következményeként megszűntek a körbetartozások -, átszervezte a közigazgatást, módosította az MNB szerepvállalását, szanálta a településeket, leállította a devizahitelezést, bevezette az online pénztárgépeket, visszaszorította a feketegazdaságot és megszüntette az IMF valamint az EU gyámságát az ország felett. Az intézkedések eredményeként tartóssá vált a GDP növekedése.

- A gazdaságtörténet során láthattuk, hogy tartós gazdasági eredményt azok az országok érhettek el, amelyek összekötötték a tudást és a gazdaságot – mondta a kamara elnöke. – Kérdés, hogy erre képes lesz-e Magyarország. Az eredmények tartós fenntartásához három dologra van szükség: először is dolgozni kell, hiszen teljesítmény nélkül nincs eredmény. Másodszor ki kell tartani a reformok mellett, harmadszor pedig a tudás és a gazdaság összekapcsolására van szükség. A tudás forrása pedig a kutatás-fejlesztés és innováció valamint az oktatás. A kutatás-fejlesztés területén a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara élen jár. A kutatások gazdasági hasznosulásának egyensúlyát azonban sok esetben meg kell találni – mondta dr. Parragh László, az MKIK elnöke.

 

 A TOP 100 rendezvényen köszöntötték Baranya legnagyobb adófizetőit.

A Baranya megyei TOP 100 lista első helyezettje az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.

második helyezettje a Hauni Hungária Kft.

harmadik helyezettje a Mecsek Füszért Zrt.

 

Pécs Megyei Jogú Város legnagyobb adófizetője a Hauni Hungária Kft.

 

Bóly város legnagyobb magyar tulajdonú adófizetője a Bóly Zrt.

 

Komló város legnagyobb adófizetője a KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft.

 

Mohács legnagyobb adófizetője a Kronospan-MOFA Hungary Kft.

 

Pécsvárad város legnagyobb adófizetői a Zádé Kft., a Pannonpharma Kft. és a Pécsváradi Agrover Kft.

 

Siklós város legnagyobb adófizetője a „DJ&K” Sütőipari Bt.

 

Sellye város legnagyobb adófizetője az O és R Kft.

 

Szigetvár város legnagyobb adófizetője a Schenk és Társa Kft.

 

A rendezvényen adták át a Dunántúli Napló Év embere választás győztesének az elismerést, amelyet 2015-ben Bánki Beni vehetett át.