Üdvözöljük a

Vége a válságnak, de nem mindenkinek… Javuló tendenciák a megye gazdaságában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vége a válságnak, de nem mindenkinek… Javuló tendenciák a megye gazdaságában

Szerző: Nagy Eszter | 2016. december 8.

Váratlanul jó eredményeket hozott a vállalkozások körében októberben végzett konjunktúra felmérés. A megyei összesített mutató közel 14 pontos javulásával a vállalkozások várakozásai olyan szintet értek el, amilyenre utoljára 2002-ben volt példa.

A jó eredménnyel közelebb került Baranya az országos szinthez is, az eltérés azonban még így számottevő. A vállalkozások jelenlegi és a következő hat hónapban várható üzleti helyzetéből készült grafikon is kedvező változásról tanúskodik. Az üzleti helyzet koordinátái ugyanis 9,5 év után újra a „fellendülés” mezőjében találhatók, azaz Baranya megyében is vége a válságnak. Ezt a megállapítást azonban nem lehet általánosítani. A konjunktúra felmérés adatinak részterületenkénti vizsgálata a sikerek mellett számos területen gondokat, problémákat is feltár. Olyanokat, amelyek alapján megállapítható, hogy a vállalkozások nagyobb részének a működésére a „romló üzleti klíma” a jellemző. Számos működési feltétel pedig a versenyképesség jövőbeni javulását teszi kétségessé.

 

Az összesített megyei konjunktúramutató 25,9 pontos értéke tizennégy éves csúcsot jelent, ami jelzi, hogy a vállalkozások helyzete már a 2008-2009-es válságot megelőző időszakhoz hasonlít. Igaz, akkor az országos átlaghoz közeli eredményekkel számolhattunk. A válság időszakában a visszaesés mértéke elmaradt más, a fejlettebb iparral rendelkező térségekétől, ahogy a válságból való kilábalás is. A 2012-es recesszió elsősorban az elmaradottabb térségeket, így Baranya megyét is súlyosabban érintette. A kilábalási folyamat többször megtört, ami a megye leszakadásának növekedéséhez vezetett. Az őszi eredmények valamennyire ezen a helyzeten változtattak.

 

 

A megyei konjunktúra adatok alapján 2011. óta az egyes vállalkozói csoportokra is készülnek összesített mutatók. A vizsgálatban résztvevő vállalkozások három szempont – az értékesítés iránya és összetétele, a foglalkoztatottak száma, valamint az ágazati hovatartozás - szerinti csoportosításával 11 szegmens jött létre. Mivel a felmérésben résztvevők száma állandóan változik, az egyes részcsoportokba tartozó vállalkozások arányának a módosulása önmagában is nagymértékű változást indukálhat. Az elvégzett számítások szerint az elmúlt három felmérés esetében a vállalkozások értékesítési irányok szerinti, illetve az ágazatok szerinti arányának változása elhanyagolható, 2 %-nál kisebb mértékben befolyásolta az eredményeket. A foglalkoztatottak száma szerinti arányok eltérése viszont a konjunktúramutató egy évvel ezelőtti értékéhez viszonyított javulásának 15 %-át, az áprilisi összehasonlítás esetében 19 %-át idézte elő.

 

A teljes elemzés a csatolt anyagokban olvasható.