Üdvözöljük a

VIA GASZTRONÓMIA | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

VIA GASZTRONÓMIA

Szerző: Katona Petra | 2016. október 3.

Az október 7-9-ei hétvégén érdemes végigkóstolni Baranya prémium éttermei, cukrászdái legjobb menüit. A megye legjobb éttermei és cukrászdái fogtak össze, és kínálják három fogásos, rájuk az őszi szezonban legjellemzőbb menüiket (egységesen az éttermekben 3.900, a cukrászdákban 1.500 forintért). Céljuk, hogy megmutassák tudásukat, kimagasló minőségű, egyedi ételeiket az ínyenc közönségnek.

A Zsolnay Kulturális Negyedben, a Zsolnay Étteremben olyan ételkülönlegességekre számíthat, mint a posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával, a konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel, és a vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel.

A gazstronómiai szakkönyvek pécsi sztárja, a Susogó Borvendéglő többek között kecskesülttel, kéksajtos darapudinggal kedveskedik, a Pezsgőház Étterem csapata pezsgővel dúsított borsókrém levessel, fürjtojással indít, míg a Jókai Bisztró omlós marhasülttel áll elő, zelleres burgonya rakottassal, pecsenyeszafttal.

A Király utca elején a Csokoláda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. A gasztro program részeként csokoládékészítésre is lehetőség nyílik! A Jókai Cukrászdában kávékülönlegességgel (cortado), és 5 féle édesség falattal fogják Önt kényeztetni.

Pécstől kocsival csak egy ugrás a Siklósra vezető úton a Tenkes Csárda, ahol a tradicionális ízek és a trendi technológiák fúziójának is köszönhetően mennyei ételekkel várják Önt: parasztos kacsamáj terrine jégboros villányi hagymával, nagycsányi savanyított borjú „nyakleves” burgonya gölödinnel, édes karottával, majs füstölt lazacos kecskesajt a Kaba Farmról, marinált sültpaprikával grillezve, roppanós salátákkal, ormánsági mézzel, végül heröce (csörögefánk) levendulás meggykrémmel.

A közeli Máriagyűd provanszi hangulatú Czukorborsó cukrászdája egyedi, helyben készült finomságokkal szolgál, amilyen például a habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta mascarpone krémmel a tetején, vagy  levendulás macaron, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.

A villányi pincék is kitesznek magukért. Látogasson el a Sauska pincészetbe (malaccsászár sufnudlival!), a Kúria Borétterembe (citromos-chilis csirkecombfilé zöldséges bulgurral!)vagy a Halasi Pincébe (kacsamell ribizlivel!)!Ne hagyja ki Palkonyán a Palkonyha báránycsülkét! Ezeken a remek helyeken az ételekkel harmonizáló borsort is rendelhet (további 1000 forintért).

 A hosszúhetényi Almalomb Étterembe annak feltétlenül kötelező ellátogatnia, aki értékeli a fine living enteriőrt. Itt a szem, a lélek is felemelő táplálékhoz jut, az ínycsiklandó ételek élvezetén túl.

Ezen a hétvégén minden helyszínhez kapcsolódóan nyílt túrákra is invitálják Önt és Társaságát! A vezetett kirándulások programjáról, időpontjairól is az alábbi facebook oldalon tájékozódhat.

Javasoljuk, foglaljon előre helyet kedvenceinél, melyek elérhetőségét a facebook.com/viagasztronomia felületen találja. A regisztráló vendégek között minden helyszínen értékes vacsora meghívást sorsolnak ki.

Kérjük, segítse a legjobb baranyai éttermek és cukrászdák összefogását e program megosztásával! Ajánlja ismerőseinek, barátainak! Élvezzék minél többen ezt a rendkívüli lehetőséget!

 

 

Hegyi Zsuzsanna