A Zsolnay szobor újraavatása

Szerző: Katona Petra | 2007. november 5.

Az emlékmű felállítása a XX. század elején a pécsiek imponáló összefogásával zajlott. A Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara - egyik alapítója, Zsolnay Vilmos halálakor - 1900. március 23-án rendkívüli közgyűlést tartott, és emlék szobor állításáról döntött. A közadakozást a kamara szervezte, és az összegyűlt 20.000,- korona tette lehetővé, hogy a Pécsi Országos Kiállítás évében, 1907. október 13-án leleplezzék a szobor együttest. Ez volt a múlt.

 

A jelen és közelmúlt pedig azt diktálta, hogy a 100 év alatt megkopott, megrongálódott szoborcsoport az évfordulóra megérdemelné, hogy megújult állapotában köszöntse a pécsieket. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara két éve gyűjtést kezdeményezett és a Zsolnay szobor megmentésére szólította fel tagjait. A testület elnöksége arra kérte a megye gazdaságának reprezentánsait, hogy a műemlék helyreállításában vegyenek részt, így erősítve a jelképpé vált szobor üzenetét. A jó érzésű pécsi magánszemélyek és kisebb, nagyobb cégek is szép számmal adakoztak. Ennek köszönhetően a gyűjtésből 17 millió forint jött össze. A város részéről pedig a felújításhoz és a hamarosan sorra kerülő terep és környezet rendezéshez, a körforgalom kialakításhoz szükséges összeg. Így összesen 140 millió forintból valósult meg az álom a hamarosan bekövetkező tereprendezéssel együtt. Az évforduló napján még az időjárás is kedvezett a rangos eseménynek. Térzenével kezdődött az esemény az Ércbányász Koncert Fúvószenekar közreműködésével.

Tasnádi Péter polgármester, köszöntőjében a nemes kezdeményezést és az ügy fontosságát hangsúlyozta. A környezet rendezése és a körforgalom az ígéret szerint november végéig elkészül, tette hozzá a város vezetője.

Dr. Síkfői Tamás a kamara titkára a múltat is felidézte beszédében. Mindketten köszönetet mondtak a támogatóknak, adományozóknak és az együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

Az alapkő-letétele után a Pannon Volán Bartók Béla Férfikar énekelte Kodály Zoltán, Felszállott a páva című művét. Az ünnepségre sok pécsi ember ellátogatott, úgy mint egykoron, 100 éve. A  Budapestről az eseményre látogató Matyasowszky-Zsolnay Zsófiáv egyenes ági leszármazott dédunoka őszinte meghatottsággal fejezte ki örömét a dédpapa emlékének ilyen szintű megbecsülése láttán.

 

Pécs néhány közéleti személyiségének gondolata a szoborról: 

 

Csatolt állományok: