Üdvözöljük a

Az építőipari lánctartozások ellen: létrejött a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
29
3031

Az építőipari lánctartozások ellen: létrejött a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Szerző: Weller János

 

 

 

A július 1-jén hatályba lépett 2013. évi XXXIV. törvény rendelkezik az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások megakadályozásával, valamint a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításáról, továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) létrejöttéről. Pályázattal választotta ki az építésgazdaságért felelős miniszter országszerte azt a 200 igazságügyi szakértőt – Baranya megyében 11 főt –, akik három fős szakértői tanácsokat alakítva  határozhatnak az építési tevékenység teljesítésének tartalmáról. A szakértői szerv döntése kötelező érvényű mindkét vitás fél számára, egy későbbi bírósági perben hivatalos szakértői véleményként felhasználható.

 

 

 

A TSzSz az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződés teljesítéséből eredő kérdésekben a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízására szakértői véleményt ad, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, a kiadása vitás, vagy a teljesítésigazolást kiadták, de nem valósult meg a kifizetés. A szakértői szerv véleménye a szerződést biztosító mellékkötelezettségek – a bankgarancia, zálogjog és kezesség – érvényesítéséhez is kérhető. Az eljárás a Magyarországon megvalósuló építési beruházásokra terjed ki és jogszabályban meghatározott díjazás ellenében kérhető a szakértői vélemény.

 

A szakértői vélemény elkészítésére vonatkozó kérelmet a TSzSz-hez lehet benyújtani elektronikus formában a kerelem@mkik.tszsz.hu címen. Ez történhet közvetlenül e-mailen vagy a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarán keresztül (kerelem.tszsz@pbkik.hu). Baranya megyében lehetőség van a kérelmek papír alapú benyújtására is: a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati irodáiban leadott kérelmeket és a becsatolt mellékleteket digitalizálják majd továbbítják a kamara munkatársai. A kormányrendelet szerint a kérelmezőnek szakértői díjat kell fizetnie. Ennek összege a kérelmező által megjelölt vitatott nettó érték 1%-a, legkevesebb 60 000 Ft, de nem haladhatja meg a 450 000 Ft-ot. Ezt az összeget a kérelem beadásakor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkülönített alszámlájára kell átutalni.

 

Amennyiben a benyújtott kérelem és a csatolt mellékletek megfelelnek a jogszabályban foglalt feltételeknek, a TSzSz elfogadja a megbízást, és erről értesíti az eljárást kezdeményező felet. A szakértői tanács a szerződés teljesítését vizsgálja, szakvéleményt és kivonatot ad ki, amely alapján megállapítható, hogy a szerződés teljesítése megtörtént-e. A szakértői szerv tagjai számára biztosítani kell az építési helyszín bejárásának lehetőségét, akadályoztatás esetén pedig rendőri intézkedés is kérhető.

  Az eljárás megkezdését követő 30 napon belül ki kell adnia az igazolást a TSzSz-nek az elvégzett munkákról és ha bebizonyosodik a teljesítés, a számla kifizethető. Amennyiben bírósági útra terelődik a vita, az igazságszolgáltatásnak egy éven belül döntenie kell az ügyben.

 

További információ: www.pecsikamara.hu, www.mkik.hu