Üdvözöljük a

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

Szerző: Katona Petra | 2015. február 17.

BIOKOM Nonprofit Kft.:

A BIOKOM Nonprofit Kft. tevékenysége két fontosabb terület köré csoportosítható: hulladékgazdálkodás és városüzemeltetés. 2014. évben megvalósult a Mecsek-Dráva Regionális Hulladékgazdálkodási Program, mely projekt területileg 313 települést, és mintegy 426 ezer főt érint a régióban. A program eredményeként Pécsett egy komplex, az országban a legkorszerűbb, de egyben legköltséghatékonyabb begyűjtési rendszere került bevezetésre, amelyben megvalósul a teljes körű szelektív gyűjtés. Ennek köszönhetően a lerakott hulladék mennyisége 30% alá csökken. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések mellett kiemelendő a városi csemetekert létrehozása, a közparkokban az öntözőrendszerek beüzemelése, valamint az országban az elsők között vezetették be a természet közeli erdőművelést.

 

Techniq 2000 Kft.:

A Techniq 2000 Kft. központi telephelyének 1.600 m2-es épületének tetején 184 db  napelemből álló háztartási méretű kiserőművet létesített kizárólag saját forrásból. A tervezés és kivitelezés során az anyag- és költségtakarékosság szempontjait szem előtt tartva a rendszer tartószerkezete egy jogszabályi változás miatt selejtezendő reklámtábla keretekből lett kialakítva. A megvalósított fejlesztés az eddigi mérések szerint várhatóan megtermeli  a telephely szinte egész évi villamos energia szükségletét, lehetővé téve már meglévő hőszivattyús fűtési rendszer továbbfejlesztését is.

 

Kovács Bertalanné:

Kovács Bertalanné, mint környezetvédő nagy utat tett meg. Az egészséges, környezetet kímélő eljárásokat kutatta, míg végül rátalált az öko-kör mozgalomra, mely során személyes élményeken keresztül tanulnak különböző környezettudatos technikákat. Elsőként kezdte meg a pécsi öko-körök szervezését.  Civil szervezeteknek tartott bemutatókat, több mint hatszáz háztartásban, több tucat településen indította be a mozgalmat, ezzel is segítve a környezet védelmét.