Üdvözöljük a

Fegyelmezettség, szigorú költséggazdálkodás, hit | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fegyelmezettség, szigorú költséggazdálkodás, hit

Szerző: TAM| | 2011. március 2.

„A város egyik elfeledett vállalkozása” – állt a díj odaítélésével kapcsolatos kamarai indoklásban. Valóban, holott a Pécsi Orgonamanufaktúra Kft. tulajdonosai, ügyvezetői, munkatársai az elmúlt évtizedben is csak tették a dolgukat. Vidékiként, a gazdasági válsággal dacolva fejlesztették cégüket, keresve és megtalálva az új piaci lehetőségeket, nemkülönben a munkavállalók megtartása mellett.

Jól jellemzi a társaság működését, hogy bár Budavári Attila vette át a díjat az ünnepi közgyűlésen, testvére Csaba adta az interjút, hiszen a munka nem állhat le egy pillanatra sem, újabb, sürgető árajánlatokat kellett adni.

– Hárman vagyunk tulajdonosok és ügyvezetők is, ezért rajtunk kívül nagyon szeretném kihangsúlyozni, hogy a díjat, mi úgy tekintjük, harmadik társunk Végh Antal, aki egyben orgonaépítő mesterünk is, szintén megkapta… – tisztáz egy fontos kérdést Budavári Csaba.

Évek óta stabil a munkatársi gárda: az ügyvezetők mellett 35 munkavállalót foglalkoztatnak, két orgonaépítő tanulót és 15(!) asztalos tanulót.

Indulásuk óta csupán egy stratégiai váltást hajtottak végre, amelyet azóta teljes hittel követnek. – Mivel Európában, és különösen a környező országokban egyre kevesebb templom épül, értelemszerűen csökkenő számú új orgonára is van szükség, ezért immáron több, mint tíz éve elkezdtük az orgonákhoz szükséges alkatrészek gyártását, amelyre intenzíven növekvő igény van – magyarázza az ügyvezető.

Mostanra pedig már elkönyvelhették, hogy az alkatrész-beszállítói megbízásaik miatt munkáik 2/3-át külföldi megrendelésre gyártják. Régi partnereiknek már hagyományosan gyártanak, de miután mintegy két éve elindították új honlapjukat (www.organparts.info) és azon belül is egy webshop-ot, új, eddig ismeretlen cégektől is érkeznek már megrendelések. – Persze ehhez az is kell, hogy ugyanazt a magas színvonalú, a külföldi megrendelők számára is fontos minőséget szállítani tudjuk – teszi hozzá Budavári Csaba, aki szerint a gazdasági válság ebből a szempontból nekik még jól is jött, hiszen a kényegesen alacsonyabb ár ebben a kiélezett helyzetben jó piaci pozíciókat adott a költségtakarékosságra szorított külföldi cégek irányába, amelyek így inkább tőlük rendelték meg a szükséges alkatrészeket.  Legutóbb éppen Kaliforniából, Finnországból és Norvégiából kaptak megrendeléseket.

Ezeknek az új megbízásoknak köszönhetően várhatóan a 2010-es esztendőt 10 százalékos eredménynövekedéssel zárhatják az azt megelőző évhez képest, és mindez az elmúlt év és évek rendkívül rossz gazdasági körülményei ellenére valósult meg.

A cég, ahogyan az ügyvezető fogalmaz, nagyon fegyelmezetten dolgozik és rendkívüli költséghatékonyság mellett működik. Mint mondják, nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan luxusnak tekinthető eszközöket vásároljanak, amelyek ha igazán őszinték akarunk lenni, nem fontosak a vállalkozás működtetése szempontjából. Vallják, hogy ez a típusú szerénység, egyfajta puritán hozzáállás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a dolgozókat hosszú ideje tudják alkalmazni, az elbocsájtás gazdasági kényszerek miatt nem szokott felmerülni.

 

TAM

 

 

Jelentős itthoni referenciák

Talán kevesen tudják, de a hazai orgonaépítés nagyban támaszkodik a pécsi vállalkozásra. Jelentős referenciákkal rendelkeznek a magyarországi piacon. A többi között a Művészetek Palotájának hangversenyorgonáját készítették egy német vállalkozással közösen, valamint a Pécsi Székesegyház orgonáját építették meg kb. három évvel ezelőtt. A budapesti Mátyás Templomban nemrégen adták át a karorgonát, és most készítik a nagyorgonát is, éppen a műhelyben folyik az ezzel kapcsolatos munka. – Egyik szívünk csücske a Zamárdiban megépített francia barokk orgona, amelyen egy francia partnerrel együtt dolgoztunk, és bizony ezer kilométeren belül nincs másik ilyen! – teszi hozzá végül Budavári Csaba.

 

Angster Józsefről

A díjnak ad egy kis többlet értelmezést, hogy a névadó Angster József volt az első orgonaépítő mester Pécsett. Angster 1867. augusztus 21-én telepedett le Pécsett ennek az orgonának a megépítésére, és rakta le az Angster-orgonagyár alapjait. A mester és munkatársai nem egészen 25 év alatt 100 új orgonát építettek, és örökre bevésték magukat a pécsi, baranyai vállalkozások történelemkönyvébe.