Üdvözöljük a

GY.I.K. a kötelező regisztráció kapcsán | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

GY.I.K. a kötelező regisztráció kapcsán

Szerző: Dr. Síkfői Tamás | 2012. január 10.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.

A regisztráció kapcsán számos kérdés merül fel, ezeket igyekeztünk összegyűjteni, és megválaszolni. Amennyiben további kérdése van, tegye fel nekünk a

 

regisztracio@pbkik.hu

 

e-mail címen.

Gyakran ismételt kérdések

 

 • Beküldtem a regsiztrációs ívet és átutaltam a hozzájárulást. A cégbíróság székhely módosításhoz kéri viszont már most a kamarai regisztrációt, míg csak május, június táján fog a rendszer működni, és akkorra ígérték a visszaigazolást. Most mi a teendő?

Soron kívül ellenőriztetem az adatokat és kiállítjuk Önnek kézzel az igazolást, amelyért     befáradhat  az ügyfélszolgálatra, de ha 2 nap belefér az ügyintézésbe, postázzuk is Önnek.

 

 • Társaságunk orvosai tavalytól ismét kötelező tagok az orvosi kamarában. Azt olvastam a tagdíjból levonható a kamarai hozzájárulás. Hogyan érvényesíthetem?

Sajnos a kötelező 20.400,- Ft-os orvosi kamarai tagdíjból nem lehet leírni a kamarai hozzájárulást. Erre csak a kereskedelmi és iparkamarai önkéntes tagdíjból van lehetőség.

 

 • Mezőgazdasági főtevékenységű vállalkozás vagyunk, tévedésből beregisztráltunk. Mit csináljunk?

Türelmet kérünk, várhatóan március végére az adatrögzítés befejeződik. Kérését napirenden tartjuk, és töröljük a nyilvántartásból, valamint visszautaljuk az összeget. Ha hatóság kéri a kamarai regisztrációt, feléjük igazolnia kell a mezőgazdasági főtevékenységet.

 • Nemigazán figyeltem eddig a kamarára. Sokat olvastam a sajtóban róla, hát ritkán jókat. A mostani sajtó által keltett mizéria okán átnéztem az önök dolgait. Tartozom az igazságnak annyival, hogy el kell ismernem más a valóság, és más az uralkodó klisé. Valószínüleg belépnék a tagok közé is, meglepetésemre elég sok üzletfelem tag. Még beszélek velük is előtte. Mindenesetre úgy látom az egyetlen tudatosan dolgozó szervezet az egész megyében. Mi kell a belépéshez?

Az önkéntes tagságú üzleti közösségünk nevében köszönöm a megtisztelő szavakat. A tagságot kérelmezni kell a kamara elnöksége felé. Ha van tag üzletfele, nyilván referenciát is kap. Az elnökség általában havonta tárgyal tagi ügyeket. Ha úgy gondolja, sort keríthetünk egy személyes megbeszélésre, amelyen megismerhetjük az Ön terveit, a cégének igényeit, Ön is felmérheti hogy a kamara hivatalának szakértőitől illetve a választott testületi tagoktól milyen segítségre számíthat, - és az üzleti közösségünk milyen segítséget, aktivitást vár el Öntől közös céljaink érdekében. Kérem keresse a kamara titkárát, vagy a választott tisztségviselőket akár közvetlenül.

 

 • Garázsszövetkezetnek kell regisztrálnia?

Állásfoglalást kértünk, amely szerint a garázsszövetkezetnek igen, regisztrálnia kell. Lakásszövetkezetnek nem. Szociális szövetkezeteknek szintén regisztrálniuk kell.

 • Azt a vállalkozót illetve társaságot akinek az adószáma fel van függesztve kell-e hisz nem végezhet munkát sem más tevékenységet./ 2011.évben /Ezeket az adatokat a számítógépen látjuk.

A kérdésre állásfoglalást kértünk, amely  az alábbi:
Az adószám alkalmazásának felfüggesztése az Art. 24/A.§-ban szabályozott eljárás, melynek eredménye lehet az, hogy az egyéni, illetve társas vállalkozás adószámát az adóhatóság törli és kezdeményezi a megszüntetését, de lehetséges az is, hogy erre nem kerül sor és a vállalkozás tovább működik. Ugyanakkor előfordulhat olyan eset is, hogy az adószámot törlik, de egy másik adószámon mégis folytathat gazdasági tevékenységet 24/A.§ (8) bekezdés. A fentiekre tekintettel az adószám felfüggesztése nem jelent kivételt a regisztrációs kötelezettség alól.

 

 • Állatorvosként dolgozom, kell regisztrálnom?

Nem, Önnek nem kelll.

 • Cégünk tevékenysége agrár és élelmiszer ipari. 2000-ig kötelezően az agrárkamarában voltunk tagok, azóta önkéntes tagok a kereskedelmi kamarában. Most a regisztráció kapcsán nem világos, hol kell regisztrálnunk, tudtunkkal az agrár kamarában nem kell, viszont a kereskedelmi kamarában önkéntes tagok vagyunk, ezt fenn lehet-e tartani úgy, hogy nem regsiztrálunk be?

Átgondolva a kérdést, egyrészről a törvény szerint saját agrár alaptevékenységre épülő élelmiszeripari aktivitás kapcsán kvázi agrárkamarai kompetenciába esnek, tehát ha így minősítik tevékenységüket, valóban nem kell a kereskedelmi kamarában regisztrálniuk. Ebben az esetben elvileg nincs jogi akadálya a kereskedelmi és iparkamarai önkéntes tagság fenntartásának a regisztráció nélkül. Most ugyan nincs agrárkamarai regisztráció, de tudomásunk szerint márciusban a Parlament elé kerül az agrárkamarai törvény, amely automatikus tagsággal  jár együtt az őstermelőktől az élelmiszer gazdaság jó részéig. Nyilván a még nem ismert szabályozás újrarajzolhatja a teendőket. Nagyon sok állami feladat kerül mind az agrárkamarához, mind hozzánk.

 

 • Közjegyző vagyok, de állami kinevezésű, nem vállalkozó, kell regisztrálnom?

Ha miniszteri kinevezésű közjegyző, akkor nem kell regisztrálnia.

 • Orvosi kamarai tag a cégünk, mert a tagok mind orvosok. A mostani regisztráció kapcsán kilépnénk a MOK-ból és kereskedelmi és iparkamarában regisztrálunk. de így magánemberként be kell lépnünk a MOK-ba ugye?

Nem ilyen egyszerű az ügy, mert a szabályozás egyedi "magyar" a hivatásrendi kamaráknál. Legjobb tudomásom szerint a vállalkozásuk nem MOK tag, csak kifizetheti költségként a vállalkozás orvosainak egyenként 20.400,- Ft MOK tagdíját. Tehát, ha nem a vállalkozás fizeti, Önöknek adózott jövedelmükből kell természetes személyként befizetniük ezt az összeget... Vagyis a mai furcsa szabályozás alapján rosszabbul járnak. A kamarai regisztráció egyébként nem kereskedelmi és iparkamarai tagságot jelent, hanem egy új gazdaságfejlesztési célokat és az üzleti forgalom biztonságát szolgáló új, közhiteles adatbázis felépítését, amely 1850-1949 között és 1994-2000. között működött már kamaránknál. (Európa nyugati felében 1811-től, folyamatosan a kamarák mellett.) Szerintem amíg ilyen a szabályozás, jobban járnak ha a cégük fizeti ki a MOK tagdíjakat, és az 5000 Ft hozzájárulást is.

 • Ha elindul az online regisztráció, be kell küldeni papíralapon is az adatlapot?

Sajnos igen, annyit tudtunk könnyítést elérni, hogy megtehető beszkennelve e-mail-en keresztül is. A jó hír, hogy várhatóan júniustól működni fog az ügyfélkapun keresztüli regisztráció, vagyis az éves adatszolgáltatások egyelőre az új cégek, majd mindenki számára 2013-tól már az ügyfélkapun keresztül intézendők.

 • Várhatóan február 15-én megszüntetem egyéni vállalkozásomat. Ettől függetlenül kell még regisztrálnom?

Mivel március 1. a regisztráció határideje, ezért nem fog törvényt sérteni, ha a jelzett időpontban visszaadott vállalkozói igazolvány kapcsán nem regisztrál.

 

 • Ősidők óta kamarai tag vagyok. Mély tisztelettel, miért nem teszi rendbe a kamara a sajtót. Ennyi hülyeséget már régen láttam összehordani egy szakmai ügy kapcsán. Csoda, hogy behülyitik a vállalkozókat? Higgyék el bármennyire szakmaiatlan a sok handabanda hat az emberekre. Főleg akik hajlamosak nem utánanézni a dolgoknak.

Önnek igaza van, de a helyzet nem egyszerű. A sajtó többsége külföldi érdekeket szolgál. Ráadásul - a média törvények változtatása ellenére - gyakorlatilag helyreigazítást, vagy kártérítést esélytelen kérni. (Ez a sajtószabadság korlátozása, mint tudja.) Más, a kamarai regisztrációnál jóval fajsúlyosabb nemzeti ügyekben is így viselkedik a sajtó jórésze. Amit teszünk, hogy a kamarai honlapokon közzétesszük a korrekt információkat. Ha fizetős (mert csak azt lehet e sajtóban...) kampányba kezdünk akkor méginkább kiélezik a helyzetet, hiszen a vita egyben komoly reklámbevételt jelent számukra. Inkább ebbe a zsákutcába nem mennénk bele, elég pénz megy ki az országból e nélkül is. Remélhetően a mértékadó és mértéktartó vállalkozások figyelnek a hírforrásaikra, és higgadtan, hitelesen fogják véleményüket, javaslataikat megfogalmazni, a közös érdekek mentén. Van dolgunk elég, ebbe nem fér bele a pénzre menő virtuális sajtóháború.

 • 1990. óta vagyok kamarai tag. (Igaz, nagyszüleim és szüleim cégei egészen a kamara megszüntetéséig, 1949-ig szintén tagok voltak.) 1994-ig önkéntes, 2000-ig kötelező, aztán 2012-ig megint önkéntes tag voltam. Ha jól tudom 1850-től 1949-ig végig kötelező volt. Most mi ez a köztes megoldás, ez a regisztráció? Mit jelent ez az eddigi önkéntes tagnak? Mi van a felmenők által összeadott súlyos kamarai vagyonnal? Visszakapjuk végre?

Igyekszem minden kérdésre válaszolni: Tényleg köztes megoldás, a minisztériumok szerint átmeneti. Gyakorlatilag minden vállalkozásnak a kamarai regiszterben szerepelnie kell, ellenőrizhetővé kell válnia, ezzel bizonyítja, működik. Még az önkéntes tagoknak is külön kell regisztrálnia. (…) A tagság továbbra is önkéntes. Az 5000 Ft kamarai hozzájárulás gyakorlatilag a kamarai közfeladatokhoz történő hozzájárulás, ez eddig csak az önkéntes tagok vállát nyomta, miközben minden más vállalkozás érdekében is folyt. Továbbra is külön kell kérelmezni a tagfelvételt az elnökség felé. A tagság jogfolytonos, a tagok jogai, kötelmei nem változnak. Emellett csak ők választhatók tisztségekre. A regisztrált vállalkozásoknak csak szavazati joguk van. Az önkéntes tagok pedig a befizetett kamarai hozzájárulást levonhatják önkéntes tagdíjukból. Hát a kamarai vagyonról most sem esik szó, háromszor államosították 1919. 1944. 1949. a kamarai vagyont. A nyugati kamarák Napóleon óta ezt elkerülték, így kikötőket, tőzsdéket, repülőtereket, ipari parkokat, cégbíróságot és sok minden más gazdasági infrastruktúrát működtetnek.

 • Tisztelt Kereskedelmi és Iparkamara!
  Önöknek kamarai tagokat kellene toborozni, nem pedig jogszabály alapján pénzt beszedni. Elfogadhatatlan, hogy két kamarai tagság mellett még Önök is regisztrálnak pénzért, teljesen feleslegesen. Bezzeg egyeseknek (ügyvédek, szabadúszók,) nem kell regisztrálnia. Ez diszkrimináció. De diszkrimináció az is, hogy saját tagjaik által befizetett tagdíjból levonható a regisztrációs díj! Nem elég, hogy felemelték az EVA-t 37 %-ra és az eü. hozzájárulást? Nem tudom költségként elszámolni az ablakon kidobott pénzt.
  Kényszervállalkozó vagyok. Én is szívesen, alkalmazottként dolgoznék és fizetném a 16 %-os adót. Helyette vállalkozni kell, ha pénzt akarok keresni. Nem szeretném, ha a nyilvántartásukból bárki hozzáférne a nevemhez vagy az adataimhoz. Kérem a nevem és adataim zárt kezelését amennyiben a jogszabály nem tiltja. Soha nem fogom az Önök segítségét igénybe venni, semmilyen megkeresést nem akarok. Minden lehetséges módon el kívánok Önöktől határolódni. Ha papír alapon is be kell nyújtani a regisztrációt, akkor miért nem tesznek közzé egy űrlapot, amelyet ki lehet nyomtatni és be lehet küldeni. "Remek" ötlet, hogy adószámot kérnek. Okafogyott online regisztrálni, ha az semmire se jó, továbbra is papírt kérnek! Kérem, hogy küldjenek a neten regisztrációs lapot küldeni.

Tisztelt Asszonyom, megpróbálok minden felvetésére válaszolni, ha megengedi én a higgadt hangnemnél és a szakmai érveknél  maradok. 

 

A kereskedelmi és iparkamarában, Baranya megyében 1513 önkéntes tag dolgozik. Ez a szolidáris üzleti közösség a megye gazdaságának 84 %-át reprezentálja GDP-ben. Tehát továbbra is várjuk azon vállalkozások tagfelvételi kérelmét, akik saját érdekeiken túl, szakmai tudásukkal segíteni akarják - és önkéntes tagdíjukon keresztül finanszírozzák is - a valamennyi vállalkozás érdekében kifejtett fejlesztő és érdekvédelmi munkát. (Bővebben: www.pecsikamara.hu ) A jogszabály mindenkire     kötelező. Ránk is.

A hivatásrendi kamarai tagságot nem érinti a vállalkozások teljes körű regisztrációja. A létrejövő közhiteles adatbázis hiányt pótol, (ez Nyugat-Európában 150 éve működik, nálunk is 100 évig működött). A "felesleges" ítélet kissé korainak tűnik. A gazdaság közös érdekeiért tenni akaró vállalkozások, szerintem erre rá fognak cáfolni.

Az ügyvédek nem egyéni vállalkozóként, vagy gazdasági társaságként dolgoznak, ezért nem terjesztette ki az Országgyűlés a törvény hatályát rájuk.

Az EVA-t nem a kamara emelte fel. Az igaz, hogy EVA-t a kamara dolgozta ki annak idején és érte el bevezetését. Az adótörvényeket az Országgyűlés fogadja el.

Igen sok kényszervállalkozó dolgozik hazánkban. A magyar GDP 20 %- kerül külföldre jövedelemként. Ha a kormány el tudja érni, hogy ennek legalább fele itthon maradjon, az a személyi jövedelmek, és a belső kereslet olyan növekedését okozná, amely révén ez a kategória gyakorlatilag eltűnhetne.

A  vállalkozások adatainak egy része teljesen nyilvános, érthető okokból. A regisztráció kapcsán, Ön rendelkezhet úgy, hogy önkéntes adatszolgáltatási része nem nyilvános.

A köztestület segítségének igénybevétele nem kötelező semmilyen témában. Ha Ön a vállalkozás minden területén szakértő és meg tudja oldani a problémákat, tisztelet érte. Ebben az esetben viszont üzleti közösségünk számítana tudására, kevésbé képzett vállalkozók segítésére.

Igazat kell adnom Önnek, sajnos plusz adminisztráció az online kitöltés mellett az aláírt ív beszkennelt e-mail, vagy papíralapú postai beküldése. (A kamaránk ezt ellenezte.) Az előírás melletti érv az volt, szükséges a cégszerű aláírás megléte. Úgy gondolom, az igazi megoldás a várhatóan félévtől rendelkezésre álló ügyfélkapus regisztráció, és későbbiekben az egyablakos adatszolgáltatási rendszer lesz majd. De addig sok munkára lesz még szükség...

A regisztrációs ívet továbbra is eléri a kamarai honlapról, bár őszintén szólva az online verzió gyorsabb az elektronikus rögzítésre.

 

 • A Kft-nk taggyűlése még februárban dönteni fog a végelszámolásról. Ebben az esetben is regisztrálnunk kell?

Korábbi hasonló kérdésre általunk kért állásfoglalás alapján igen, mivel a leirat szerint a VA, FA vállalkozások is működőeknek tekintendők a folyamat befejeztéig.

 • Részt vettem a rendezvényeken, és kaptam már segítséget piackeresésében. Most regisztrálok, de ha mindenki regisztrált lesz, szeretnék tag is lenni. Kisvállalkozásként így csak évi 7000 Ft lenne a tagdíj, ugye?

Igen, mivel az 5000 Ft hozzájárulás leírható a kamarai tagdíjból. Arra kérem, a tagsággal kapcsolatosan gondolja át, Ön miben tudja segíteni a megye üzleti közösségét, amellett, hogy természetesen igénybe veheti a tagi szolgáltatásokat. Ha átgondolta, a tagfelvételi kérelmet a honlap "Letölthető dokumentumok" menüpontja alatt találja meg. A felvételről az elnökség dönt.

 • Barcson van cégem székhelye, de Pécsett vagyok kamarai tag. Hol regisztráljak és hova fizetem a kamarai hozzájárulást? Gondolom a tagdíjat továbbra is Pécsre.

A regisztráció a SKIK felé Kaposváron szükséges, az 5000 Ft kamarai hozzájárulást is oda kell fizetni, viszont a tagságuk Pécsett van, tehát a tagdíjat a PBKIK-be kell továbbra is.

 • Könyvelő cégként sok egyéni vállalkozás partnerem kénytelen szüneteltetni tevékenységét. Közülük kinek kell regisztrálnia? Ha tavalytól szünetelteti folyamatosan, gondolom nem, csak ha újrakezdi. Mi van azokkal akik most januárban kezdték szüneteltetni?

Akik előző évektől szüneteltetik tevékenységüket, azoknak csak az újrakezdést követő 5 napon belül kell regisztrálniuk. Sajnos a törvény szerint,  ha idén év elején még működtek pár napot, akkor regisztrálniuk kell. Megköszönnénk, ha a szüneteltetéseket tértivevényes e-mail útján az év során bejelentenék.

 • Már regisztráltam a kötelező építőipari regisztrációba a kamaránál tavaly. Most megint kell?

Sajnos igen, mert más-más jogszabályról van szó, más-más céllal. Kamaránk nem emelheti át az építőipari nyilvántartásból automatikusan az adatokat a kamarai regisztrációba. A kamara szeretné már évek óta elérni, hogy az állami (és most már a kamarai) nyilvántartásokat racionalizálják, egységesítsék, legyen egy ablakos rendszer, minél kevesebben szerencséltessék adatkéréssel a vállalkozásokat. Most is küzdünk ezért. Az eredményig viszont marad a kölcsönös többlet adminisztráció egyelőre…

 • A felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetek regisztrációs problémáira szeretnénk felhívni figyelmét, és a helyzet megoldásában kérni segítségét. A Csődtörvény értelmében felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezettel szemben követelést csak hitelezői igényként lehet érvényesíteni. Ezek alapján a kötelező kamarai regisztráció során fizetendő hozzájárulás mértékéig Önöknek, illetve az illetékes Kamaráknak hitelezői igényt kellene bejelenteniük, melynek nyilvántartásba vételéhez a minimális regisztrációs díjat 5.000,- Ft-ot meg kell fizetniük a Gazdasági Hivatal által vezetett számlára. Ezek a követelések felszámolás során "F" kategóriás besorolás alá esnek, melyekre csak nagyon ritkán jut vagyoni fedezet. Ebből következően álláspontunk alapján, amennyiben a felszámolás alatti társaságok regisztrációja is kötelező, akkor Önöket egyszer 5.000,- Ft elmaradt bevétel érinti majd, plusz 5.000,- Ft nyilvántartásba vételi díjat is meg kell fizetniük mely nem fog megtérülni, így ez csak hátrány jelent minden megyei Kamarának.

A kérdésre állásfoglalást kértünk, amely a következő: Az említett gazdálkodó szervezetekre a kamarai nyilvántartásba vételre és a kamarai hozzájárulás megfizetésére vonatkozó rendelkezések hatálya kiterjed. Az alább idézett rendelkezésekből következik, hogy e gazdálkodó szervezeteket a törvény nem sorolja fel a kivételek között. A felszámolás, végelszámolás, csődeljárás alatt álló gazdálkodó szervezetek működő vállalkozásnak minősülnek mindaddig, amíg nem törlik a cégjegyzékből, vagy az egyéni vállalkozást a nyilvántartásból. E gazdálkodó szervezetek, - ha korlátázottan is - gazdasági tevékenységet folytatnak, és mérlegbeszámoló készítésére is kötelezettek. A kamarai nyilvántartásnak egyik célja az is, hogy az ilyen gazdálkodó szervezetek e minőségük megjelölésével abban szerepeljenek. A kamarai hozzájárulás a törvény szerint köztartozás, amit meg nem fizetés esetén az állami adóhatóság adók módjára hajt be. Gktv: 8/A. § (1); (2) A 2. § d); 45. § (1); 8/A. § (5); 34/A. § (1-5)

 • Szervusz Kedves Tamás! Kérdésem van,  nevezetesen: orvosokra is érvényes az iparkamarai tagság? A MOK-tagságon kívül? S ha igen, akkor miért? Köszönöm, ha válaszolsz. Szeretettel: Éva

Szervusz Éva! Semmilyen tagságról nincs szó. Hivatásrendi kamarátok vezetői teljesen "félreértik" a törvényt. A tények:

Magyarországon 2000 után (elvették kamaránktól a vállalkozói nyilvántartásokat...) nincs megbízható adatbázis arról, ki működik egyáltalán?

1.600.000 vállalkozást tartanak nyilván az állami regiszterekben, ami nyilvánvalóan nem igaz. Becslések szerint kb. 500.000 működhet valójában.

A kontinensen a kereskedelmi és iparkamarák tartják nyilván az összes vállalkozást. AZ ÖSSZESET. Néhány (pl. magyar) kivétellel a cégbíróságot is ők működtetik, a vállalkozói engedélyeket is ők adják ki.

Kamaránk ezt úgy szerette volna megoldani - a tervezetet látva -, hogy adják át a begyűjtött, nem hasznosított állami nyilvántartások rendszer jogát, és bevételét, így nem jelentett volna külön adminisztrációt és többlet terhet a nyilvántartások rendbetétele. Ez nagyon fontos, mert rendkívüli kárai vannak annak, hogy gyakorlatilag háromszor annyi vállalkozás "van", mint ahány számlát ad ki, adózik, stb...

A szétment magyar nyilvántartás okán rendelték el, hogy most minden magyar vállalkozás adjon életjelt magáról a kereskedelmi kamara cégregiszterébe. Ezt követően nekünk rendet kell tennünk (1996. után ismét, de ja vu), és elindul az a folyamat, amely keretében mi leszünk (az APEH/NAV kivételével) az egyablakos adatgyűjtő, feldolgozzuk és a hatóságok, intézmények felé mi továbbítjuk a munkájukhoz szükséges adatokat. Mellesleg végre megalapozott elemzésekkel lehet a gazdaságpolitikát megtámogatni helyben és országosan. Hangsúlyozom: A gazdasági adatbázisnak semmilyen köze sincs a hivatásrendi kamarák feladataihoz, semmilyen formában sem merül fel átfedés, vagy kompetencia növelés részünkről. Aki azonban vállalkozó, annak köze van a gazdasághoz. Viszont a hivatásrendi kamaráknak sincs semmilyen köze a gazdasági közfeladatokhoz, ergo nem is akadályozhatják ezek ellátását!!!

Hazánkban van egy "butaság". A hivatásrendi kamaráknak a vállalkozások is tagjai lehetnek, illetve kifizethetik költségként a hivatásrandi kamarai tag tulajdonosuk és alkalmazottaik ottani kamarai tagdíját költségként. Értelmetlen, nem a Kft, Bt. szerzett diplomát, nem az praktizál, nem az vesz részt továbbképzésen, hanem a természetes személy, az orvos, a mérnök... Az ok, hogy a hivatásrendi kamarák nem kapják meg az állami finanszírozást és ezért a vállalkozások felé nyúlnak, hiszen a természetes személyek adózott jövedelméből túl sokat kellene kérni tagdíjként, míg a vállalkozás elszámolhatja... Valószínüleg ezért szeretné az érintett vállalkozásokat kivonni a gazdaság egészéből néhány hivatásrendi kamara.

Összegezve, ha egyéni vállalkozóként dolgozol, vagy céged van az orvosi tevékenységre, akkor a vállalkozást regisztrálnod kell. ETTŐL NEM LESZ TAG, HANEM EGY KÖZHITELES VÁLLALKOZÓI NYILVÁNTARTÁSBA KERÜL BE.

 • Tisztázni szeretném, hogy nekem, aki tervezéssel, szakértéssel foglalkozó egyéni vállalkozásban a Magyar Mérnöki Kamaránál nyilvántartásba véve - megalakulása óta - tag vagyok, kell-e és ha igen akkor miért a kereskedelmi kamarába is bejegyezzenek?

Elsőként rögzíteni kell, nem kamarai tagságról van szó a regisztráció kapcsán, hanem a működő vállalkozásokat tartalmazó olyan vállalkozói regiszter megalkotásáról, amely mind a vállalkozások, mind az állami szervek, önkormányzatok, mind a szakmai szervezetek munkáját segítenie kell. Ez év júniusától ezért a magyar működő vállalkozásokat tartalmazó kamarai regisztrációnak a törvény szerint nyilvánosnak, ingyenesnek és elérhetőnek kell lennie. Magyarországon igen "speciális" a hivatásrendi kamarák tagsági intézménye. Normális helyzetben az adott hivatás végzésére jogosult TERMÉSZETES SZEMÉLY az aki a megfelelő végzettséget megszerezte, a szakmai munkát elvégezve, részt véve a kötelező továbbképzéseken a hivatásrendi kamara (az adott hivatás önkormányzati szervezete) tagja lehetne. Csakhogy a hivatásrendi kamarák átvett állami feladataihoz nemigen érkezik az elvben fizetendő állami támogatás, ezért úgy rendelkeztek, hogy az adott hivatás végzésére jogosult vállalkozás is lehessen hivatásendi kamarai tag - persze gyakran magasabb tagdíj mellett, amely ellensúlyozza az állami megtakarítások terhére (nem) érkező állami támogatás kiesését... ( néhány hivatásrendi kamarában ez már a korr. netto árbevétel 2,5 %-a!!!)  Ez a helyzet sok más tekintetben is jogi problémákat vet fel. Ebből az aspektusból helyzet rendezése egyértelműen a természetes személyek hivatásrendi kamarai tagságának elrendelése lesz - az állami megtakarítások terhére folyósított biztos források mellett... Másrészt, a kereskedelemi és iparkamara feladata - nagyon sok más téma mellett - a gazdaság egészének figyelemmel kísérése, amelybe logikusan, szektortól függetlenül, MINDEN EGYÉNI ÉS TÁRSAS VÁLLALKOZÁS beletartozik. A hivatali rend alapján a hivatásrendi vállalkozói kamarai tagok ugyanúgy teljesítik a NAV, a KSH, az önkormányzat stb. felé az adatszolgáltatási kötelmeiket, attól függetlenül, hogy hivatásrendi kamarai tagok, nem? Ezért a kereskedelemi és iparkamara közfeladatai tekintetében ugyanúgy a teljes vállalkozói kör adatszolgáltatását, (regisztrációját) rendelte el az Országgyűlés.Harmadrészt, kérem ne felejtse el a gazdaság egészének és szektorainak elemzése, és a gazdasági törvénykezésben működő kamarai feladatok elképzelhetetlenek, ha a gazdaság jelentős részét alkotó vállalkozások "kivételek". Ugyanúgy a szakember utánpótlás kötelező kamarai előrejelzési rendszere, az üzleti forgalom biztonságának emelése - sok más mellett - szintén elképzelhetetlen, ha nem teljeskörű a regisztráció. Negyedrészt, ne feledje kérem, hogy a regisztráció egyik legfontosabb feladata, hogy a vállalkozások versenyképességét növeljük, vagyis számukra célzottan tudjuk a fejlődésüket szolgáló információkat, lehetőségeket eljuttatni, projektekbe bevonni őket. Függetlenül attól, hogy hivatásrendi kamarai tagok, vagy sem. Én a problémát inkább abban látom, hogy ma mi vállalkozók túlságosan sok adatszolgáltatásra vagyunk kötelezettek, én orvosi vállalkozásban vagyok érdekelt, képzelheti, mennyi felé kell ilyeneket küldenünk. (Mellesleg mi is regisztrálunk most a kereskedelmi és iparkamarába.)  A mostani kamarai regisztráció kapcsán is azt igyekszünk elérni, hogy már meglévő, és nem hasznosított állami adatgyűjtések rendszerét vehessük át, és innen nagyságrenddel kisebb a vállalkozói (és kamarai...) többletadminisztráció. A jelenlegi  adatszolgáltatást azért rendelhették el külön, mert az állami rendszerekben nyilvántartott 1,6 millió magyar vállalkozás képtelen szám. Ez Baranyában agráriumon kívül 44 ezer, ebből valamilyen életjelet az elmúlt 5 évben (APEH, önkormányzat, valamilyen hatóság) csak 30 ezer körüli adott, tehát 20 ezernél nemigen lehet több, a valódi vállalkozás. Tudom, hogy többlet adminisztráció ami történik, szerintem is másképp is meglehetett volna oldani, de remélem tudtam néhány olyan információt adni, amely alapján nem tűnik értelmetlennek a törvénymódosítás.

 

 • Az orvosi kamarától azt a tájékoztatást kaptam Somogyban, hogy az egészségügyi vállalkozásoknak nem kell regisztrálni. itt viszont mást olvastam.

A törvény szövege egyértelmű: minden egyéni és társas vállalkozásnak regisztrálnia kell a kereskedelmi és iparkamarában. Az orvosi kamara felé jelezzük a téves tájékoztatást. Ez egyben azt jelenti, az összes (kötelező tagságú) hivatásrendi kamara (orvosi, gyógyszerész, mérnök, építész, igazságügyi szakértő, vagyonvédelmi, stb.) tagjai, amennyiben egyéni vállalkozóként vagy bármilyen társas vállalkozásként folytatják az adott hivatást, VÁLLALKOZÁSKÉNT regisztrálniuk kell most. A félreértést az a magyar szabályozás okozza, amely az európaitól különbözve nemcsak a (képzettségük okán) természetes személyek hivatásrendi tagságát írja elő, hanem lehetővé teszi az adott területen működő vállalkozás hivatásrendi tagságát illetve a vállalkozás által költségként leírható tagdíjfizetést a hivatásrendi tulajdonosai és alkalmazottai után. Márpedig egy Kft-ről sem tudunk, amely orvosi, építész vagy könyvvizsgálói képzettséget nyert el valamely egyetemen, ugye? Ugyanúgy a Kft. nem kap továbbképzési pontokat, nem vizsgázik időszakosan – csak a hivatást űző természetes személy. Példa: Gyógyszerész Kft-nek (Gyógyszerész kamara tagja) regisztrálnia kell nálunk. A gyógyszerész Kft gyógyszerész alkalmazottainak, és gyógyszerész tulajdonosának nem. De ha a gyógyszerész egyéni vállalkozó, akkor igen. Ez alól testületileg az ügyvédek azért kivételek, mert az ügyvédi iroda se nem egyéni se nem társas vállalkozás. Egyszerűen arról van szó, hogy MINDEN VÁLLALKOZÁS, AKI MŰKÖDIK, ÉLETJELT AD MAGÁRÓL mert az állami nyilvántartásokban 1,6 millió vállalkozás van, ez pedig nem igaz. Másrészt a gazdaságba MINDEN VÁLLALKOZÁS BELETARTOZIK, akár kéményseprő, akár orvosi vállalkozás, és ha a gazdaság teljesítményét és ágazati adatait is vizsgálnunk, elemeznünk kell, akkor rengeteg vállalkozás kiesne, (köztük még olyanok is, aki fő tevékenysége mondjuk fogorvoslás, de mellékesen több száz milliós kereskedelmi forgalmat is bonyolít, és MOK tag...) Harmadrészt ezzel az orvosi kamara azt érheti el, hogy végre normális szabályozás lesz és csak TERMÉSZETES SZEMÉLYEK lehetnek hivatásrendi kamarák tagjai... Negyedrészt a MOK tagjai is szolgáltatnak adatot KSH-nak, NAV-nak Munkaügyi központnak, bocsánat, de vállalkozásként miért lennének kivételek?

 • Nem tudom, hogy egyesületnek és alapítványnak is regisztrálnia kell?

Sem egyesületnek, sem alapítványnak, mert nem egyéni vagy társas vállalkozási kategóriák.

 • A kötelező kamarai tagság csak az 5000 Ft regisztrációs díjfizetéssel jár?

Nincs kötelező kamarai tagság. Csak kötelező kamarai regisztráció. Nagy különbség. A regisztráció a kamarai feladatok végrehajtását segíti. A tagság továbbra is önkéntes, azokat várja a kamarai tagság köreibe, akik már szakmailag bizonyítottak, és tudják, és akarják is munkájukkal és többlet (tagdíj) befizetésükkel a közös fejlesztési célokat segíteni. A kamarai tag a kötelező regisztráció mellett külön rangot jelent. Részletesen a honlapról tájékozódhat.

 • A regisztráció előfeltétele, előszobája az önkéntes tagságnak?

Annyiban előfeltétele, hogy törvény írja elő a regisztrációt, - még a kamarai tagoknak is. Így természetesen csak regisztrált cég kérelmezheti a kamarai tagságot, de azért ott az elnökség más szempontokat is mérlegel.

 • Cégünknek számos telephelye és fióktelepe van országszerte. Most minden megyei kamaránál regisztrálnunk kell? Lehet ezt egy helyen intézni?

A vállalkozásoknak CSAK SZÉKHELYÜK SZERINTI KERESKEDELMI SÉ IPARKAMARÁBAN kell regisztrálniuk. A regisztrációs íven persze fel kell tüntetni a fióktelepeket és telephelyeket.

 • Székhelyünk Tolnában van, de legfontosabb fióktelepünk Pécsett, és itt is vagyunk kamarai tagok. Most ez miben változik?

Önöknek a TMKIK-ben kell regisztrálniuk Szekszárdon, de a regisztráció ténye nincs kapcsolatban kamarai tagságukkal, továbbra is bármely megyei kereskedelmi és iparkamarában élhet tovább meglévő kamarai tagságuk, ill. kérelmezhetik felvételüket. Figyeljenek arra, a szabályozás alapján nem kell minden kamarában a teljes tagdíjat megfizetni, ha több kamarában is szeretnének tagokká válni.

 • A takarékszövetkezetnek is regisztrálnia kell?

Igen, a szövetkezeteknek is székhely szerint. ez alól kivétel a lakásszövetkezet, vagy pl. a termelő szövetkezet az agráriumban.

 • Cégem mezőgazdasággal és élelmiszeriparral is foglalkozik. Kell regisztrálnom?

A törvény úgy szól, hogy ha mezőgazdasági az alaptevékenysége és emellett, erre épülve folytat feldolgozóipari tevékenységet akkor nem kell a kereskedelmi és iparkamarában regisztrálnia, továbbra is az agrárkamarához tartozik.

 • 5000 Ft. Mire jó ez? Nekem macera, a kamarának pedig többlet adminisztráció és kolduspénz ebből aztán nem sok mindenre jut.

Igen. Nos, bízzunk abban, hogy az állami nyilvántartásokat átadják, (e-mérlegek, egyéni bevallások) esetleg a kamara lehet már jövőre az egyablakos adatszolgáltatás, és a köztestület továbbíthatja az adatokat a további „adatszedőkhöz”, és az igen alul tervezett országosan 9,6 milliárd költségvetési előirányzat jövőre nem csökken 1,5 milliárdra, majd még nem zárolnak belőle 1 milliárdot, mint idén. Innen a kolduspénz is számít – nem igaz? Sajnos a többlet adminisztrációs kényszer ebből sokat felemészt…

 • Hová kell utalnom a kamarai hozzájárulás összegét?

A kamarai hozzájárulás összegét, 5000 forintot a székhely szerint területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített számlájára kell utalni, mely a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara esetében:

MKB 1030 0002 - 2461 7019 - 7007 3285

 

 • Klaszterek számára is kötelező a regisztráció?

A klaszter, mint szervezet számára nem kötelező a regisztráció, hiszen nem jogi személy. Azonban a nem mezőgazdasági tevékenységet folytató tagvállalkozások, valamint a klaszter menedzsment szervezet (amennyiben az gazdasági társaság) számára kötelező a regisztráció.

 • A szellemi szabadfoglalkozásúaknak kell-e regisztrálni?

Nem, ők nem esnek a törvény hatálya alá.