Üdvözöljük a

Heti hírlevél - 2017. december 7. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Heti hírlevél - 2017. december 7.

Szerző: Prókai Csaba | 2017. december 4.

Cél a helyközi közlekedés optimalizálása
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a helyközi közlekedés fejlődését, a munkavállalók munkába járását, ezáltal a vállalkozások munkaerőellátottságát. A kamara azt a feladatot vállalta, hogy felméri a vállalkozások körében a szűk keresztmetszeteket a menetrend szerinti közúti közlekedésben. A felmérés arra irányul, hogy mely településekről járnak a munkavállalók dolgozni, megoldott-e a tömegközlekedéssel történő munkába járás, vannak e a környéken olyan települések, melyek nem tudnak bekapcsolódni a tömegközlekedés rendszerébe, és esetleg potenciális munkaerő forrásaként szolgálnának. Kérjük a fenti cikkhez csatolt állományban található kérdőív kitöltésével járuljon hozzá, hogy javíthassuk a dolgozók munkába járási feltételeit.
 
HÍREK
 
Borúra derű - javuló eredmények a gazdaságban
 
Gép helyett komplett technológia; Egész Európára jellemző a szakemberhiány; Sport-kikapcsolódás-élmény. Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság decemberi száma. Lapozzon bele!
 
Elfogadták - április közepétől jön csak az elektronikus közbeszerzés
 
Az MKIK Közbeszerzési Munkabizottsága november 30-i ülésén Dr. Csányi István helyettes államtitkár tartott tájékoztatót az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) bevezetésének helyzetéről, menetrendjéről. A rendszer jelenleg éles tesztüzemben működik. Az ajánlattevők 2018. április 15-től már csak az EKR-ben nyújthatják be ajánlataikat a közbeszerzési felhívásokra.
 
Tapasztalatcsere - A múlt és a jövő találkozása
 
Honnan indultak a „senior” vállalkozók és honnan indul egy fiatal vállalkozó? Milyen lehetőségek voltak akkor és mi van most? Mi volt a „mi időnkben” és mivel kell ma megküzdenie egy fiatal vállalkozónak? Mi változott 30-40 év alatt?
 
Üzem- és gyárlátogatások: munkaerő-piaci ismeretek első kézből
 
A gazdaság fejlődésének egyik fontos feltétele a gazdaság igényeinek megfelelő munkaerő-utánpótlás kinevelése. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara évek óta aktív szerepet vállal a pályaorientáció elősegítésében, melynek egyik meghatározó eleme az üzemlátogatásokon történő ismeretátadás, élménynyújtás.
 
Sikeresen lezajlott a Munkavédelmi és munkaügyi nyílt nap
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) a Baranya Megyei Kormányhivatallal közösen munkavédelmi és munkaügyi nyílt napot szervezett 2017. december 6-án szerdán, a kamara székházában, melyen ismét nagy számban vettek részt az érdeklődők.
 
Kedvező üzleti helyzet, javuló várakozások
 
A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet legfrissebb vállalati konjunktúra vizsgálata 3.064 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. Az országos eredmények szerint a konjunktúramutató értéke 2017 áprilisában 49,0 ponton áll. Ennél az értéknél az adatfelvétel kezdete, 1998 óta csak egy alkalommal, tavaly áprilisban (49,3 pont) volt magasabb a konjunktúramutató értéke.
 
Készítse el karácsonyi ajándékait saját kezűleg!
 
Műhelyfoglalkozások keretében, pécsi művészekkel karöltve készítheti el a tökéletes karácsonyi meglepetést és teheti különlegessé az idei ajándékbontást.
 
Megállapodás az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről
 
Külföldi internetes oldalakról történő vásárlást könnyíti meg a fogyasztók számára az a megállapodás, amely az online kereskedés indokolatlan, földrajzi alapú korlátozásának megszüntetéséről szól. Ugyanakkor az internetes vásárlást is nyújtó kereskedőknek fel kell erre készülniük valamennyi tagállamban. A vásárlásnak többé nem lehet akadálya például az, ha a megrendelést egy másik országban kibocsátott betéti vagy hitelkártyával akarja valaki kifizetni.
 
Ki lehet korai fázisú vállalkozás?
 
Tanuló vagy dolgozó? – a munka melletti tanulás variációi
 
Az ügyvédi iroda is választhatja a KATÁ-t
 
Heti jogász 48. hét
 
RENDEZVÉNYEK
 
Fókuszban a női vállalkozók - nemzetközi üzletember találkozó
 
2017. december 15.
 
Az Enterprise Europe Network szervezésében kerül megrendezésre a Női Vállalkozók Első Nemzetközi Konferenciája Bosznia-Hercegovinában.
A konferenciával egybekötött nemzetközi üzletember találkozó az üzleti lehetőségek kiaknázása mellett a nők vállalkozói tevékenységének fontosságát elősegítő témákra és tevékenységekre összpontosít.
         
Nemzetközi Borturisztikai Konferencia és Kiállítás Budapesten
 
2018. április 10.
 
Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének 2018. április 10-12. között. A háromnapos rendezvény két konferencianapból és egy egésznapos workshopból áll.
 
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények
 
PÁLYÁZATOK
 
Kulcsszó az innováció
 
Decemberben elérhetővé vált a GINOP-2.1.8-17 KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén c. pályázat kitöltő programja.
 
Harmadik EUREKA Duna pályázati felhívás közös K+F projektekre
 
Bejelentették a harmadik EUREKA Duna pályázati felhívást Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, valamint Romániában.
A felhívás K+F projektekre vonatkozik, melyek az innovatív termékekre és alkalmazási fejlesztésére összpontosítanak.         
 
Ipar, közösség és tudásátadás kreatívan
 
A nemzetközi ICCI projekt örömmel várja minden baranyai kreatív ipari szereplő jelentkezését az „Internationalization Creative Cultural Industries” (ICCI) projekt keretében meghirdetett egy hetes kurzusra.
 
Projektmenedzsert keresünk
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályázatot hirdet projektmenedzser munkakör betöltésére. Fő feladata a Kamara által menedzselt projektekben történő szakmai közreműködés, a projektekkel kapcsolatos operatív tevékenység elvégzése, a projektek rendezvényeinek menedzselése.
 
Korábban megjelent pályázatok