Üdvözöljük a

Heti hírlevél - 2017. február 2. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Heti hírlevél - 2017. február 2.

Szerző: Nagy Eszter | 2017. február 2.
 
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
 
2017. február 2.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
 
A kamara Facebook oldala   A kamara LinkdIn profilja   Kamarai YouTube csatorna
 

Gazdasági hírek, események

 
 
Dél-Dunántúli Gazdaság
 
Ismét megjelent a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara havonta megjelenő gazdasági magazinja. A februári számban többek között az új kamarai vezetésről és testületekről, a külföldi üzleti partnerkeresésről és a januárban életbe lépett adóváltozásokról is olvashatnak. Ahogy mindig, a kiadvány most is tartalmaz: hivatalos kamarai közleményeket, szakmai elemzéseket, szakmai segítséget az innováció, a szakképzés, a kereskedelemfejlesztés területén.
 
Tovább  Olvassa el a teljes hírt!
 
 
HÍREK
 
Munkavédelmi képviselők adatbázisa
 
A munkavédelmi törvény egyik legfontosabb változása volt a munkavédelmi képviselők intézményének bevezetése: 20 főnél több munkavállaló esetén munkavédelmi képviselőt kell választani, akik a jövőben kiemelt jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek a munkahelyi biztonság legkülönbözőbb területein.
 
WorldSkills Abu Dhabi 2017 és EuroSkills Budapest 2018 versenyfelhívás
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, szakközépiskolásoknak és végzős szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen megméretnék tudásukat a EuroSkills, illetve WorldSkills nemzetközi versenyeken, a 2017-ben a „szakmák olimpiájának” is nevezett világbajnokságon Abu Dhabiban illetve az ifjú szakemberek Európa Bajnokságán, 2018-ban hazai pályán Budapesten.
 
Horvátországi tenderfigyelő
 
Magyarország zágrábi nagykövetségétől érkezett legfrissebb tenderfigyelő a február közepéig Horvátországban benyújtható főbb tenderkiírásokat tartalmazza.
 
Lámpa és árvízvédelmi eszköz – üzleti ajánlatok külföldről
 
Egy svéd cég lámpagyártót keres termékköre bővítésére, egy horvát cég pedig üzleti partnert új fejlesztésű árvízvédelmi eszközének forgalmazására.
 
Ezek a helyes válaszok!
 
A 2016/2017. tanév SZKTV és OSZTV versenyek írásbeli elődöntő feladatsorainak megoldásai letölthetők a versenyek hivatalos honlapjáról.
 
Ezek a kata-alanyok iparűzési adó-bevallásának módszerei
 
A kata-alany vállalkozás alapvetően három módszert is választhat az iparűzési adója megállapításához.
 
Nagyon figyeljen számlaadáskor, különben jön a NAV-bírság!
 
A terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adószámát eddig csak abban az esetben kellett feltüntetni, ha az áthárított adó összege elérte az egymillió forintot. Ez az értékhatár zuhant most le a tizedére. A hibásan kiállított számlát befogadók is retorzióra számíthatnak: az adóhatóság megtagadhatja a levonási jog érvényesítését.
 
 
RENDEZVÉNYEK
 
Fórum a munkaidő szabályairól és a KIVA-ról
 
2017. 02. 06.
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Adóklubja adófórumot szervez a NAV szakembereinek tájékoztatóival február 6-án. A rendezvényen a résztvevők megismerkedhetnek a munkaidő szabályaival és gyakorlati útmutató kapnak a KIVA-ról.
 
Zöld Technológiák az EU-ban és a Mediterrán térségben
 
2017. 02. 07.
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Európai Kamarák Szövetsége (Eurochambres) a szervezői annak a rendezvénynek, melyet 2017. február 7-én, Budapesten rendeznek Zöld Technológiák az EU-ban és a Mediterrán térségben Roadshow Közép-Európában címmel.A rendezvény célja, hogy elősegítse a magyar és a mediterrán országok közti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését. A rendezvény a megújuló energia, zöld energia és vízgazdálkodás szektorra fókuszál.
 
Nagy bírság vagy kis képzési díj? Ön választ!
 
2017. 02. 22.
 
A munkavédelmi törvény tavalyi változása - 20 főnél több munkavállaló esetén munkavédelmi képviselőt kell választani - tovább növelte a munkáltatók felelősségét: több százezer forintos bírságot jelenthet ennek elmulasztása. A képviselők számra lehetőséget kell biztosítani a továbbképzésre. Kamaránk önkéntes tagjai részére díjmentesen, más vállalkozásoknak és szervezeteknek díj megfizetésével biztosítja a képzés lehetőségét.
 
 
 
Szerzői jogi és iparjogvédelmi tanfolyamok az SZTNH szervezésében
 
2017. március és április
 
A kamara szakmai partnere a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapfokú szerzői jogi tanfolyamot és középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít márciusban, valamint alapfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít áprilisban.
 
Junior Expo – Fiatal Vállalkozók Szakkiállítása
 
2017. 03. 03.
 
Egerben, az Agria Universitas Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő VIII. Junior Expo a 35 évesnél fiatalabb vállalkozók díjmentes bemutatkozására ad lehetőséget ahol a résztvevők megismertethetik vállalkozásukat a nagyközönséggel, személyes kapcsolatot építhetnek ki leendő üzleti partnereikkel és pontosabb képet kaphatnak a vállalkozói környezetről.
 
Turizmus A-tól Z-ig - ITB 2017
 
2017. 03. 08. 09:00
 
Az idén is megrendezett ITB 2017 (International Tourism Fair) keretében – ami Európa vezető turisztikai vására – az EEN helyi irodájának szervezésében üzletember találkozót tartanak Berlinben.
 
Hannover Messe 2017 - Ipar minden mennyiségben és elsőrangú minőségben
 
2017. 04. 24. 08:00
 
A világ vezető ipari kiállításának, a Hannover Messe-nek keretein belül 2017. április 24-28. között már 13. alkalommal kerül megrendezésre az a nemzetközi üzletember találkozó, amely 2005 óta 60 ország, 4000 üzletember és 3000 cég részvételével több mint 23000 üzleti tárgyalásnak adott otthont. A b2fair találkozó az Enterprise Europe Network (EEN) üzletfejlesztési hálózat tagjainak és több más szakmai szervezetnek a rendezésében valósul meg, együttműködésben a kiállítás “Global Business & Markets” részlegével.
 
 
 
PÁLYÁZATOK
 
Munkahelymegőrző támogatás
 
Ismét pályázható az „Azonnal cselekszünk” program az átmeneti nehézséggel küzdő vállalkozások foglalkoztatási kapacitásának megőrzése érdekében.
 
Új támogatási lehetőség K+F tevékenység támogatására
 
2017. január 1-től lehetőség nyílik nagyvállalatok számára, hogy jövőbeli kutatás-fejlesztési projektjeik a Kormány egyedi döntése alapján vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosítása alapján.
 
Innovációs termékeket az export piacokra!
 
Megjelent a GINOP 2.1.6-16 Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében című felhívás.
 
Hajrá baranyai grafikusok
 
Debrecen városa pályázatot írt ki a Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt arculatának megtervezésére.
 
 
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta · Iparjogvédelmi tanácsadás · Szakmai utánpótlás
 
Várjuk a ddg@pbkik.hu e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
 
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján!
 
 
Adatkezelés · Várjuk véleményét, észrevételeit