Heti hírlevél - 2017. február 23.

Szerző: Nagy Eszter | 2017. február 23.
 
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
 
2017. február 23.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
 
A kamara Facebook oldala   A kamara LinkdIn profilja   Kamarai YouTube csatorna
 

Gazdasági hírek, események

 
 
Kamarai Közbeszerzési kabinet – szakmai támogatás a közbeszerzésekben
 
A közbeszerzés sokak számára egy szövevényes terület és érthetetlen jogi – gazdasági útvesztő. Nagyberuházások, eszközbeszerzések és állami megrendelések teljesítése során kikerülhetetlen eljárás. A pályázati rendszer és a közbeszerzési törvény változása a KKV-k számára is egyre több esetben kötelezővé teszi közbeszerzési eljárások lefolytatását.
 
Tovább  Olvassa el a teljes hírt!
 
 
HÍREK
 
KKV Akadémia a versenyképesebb vállalkozásokért
 
Segítene? Tanácsot adna? Képezne? A napokban minden önkéntes kamarai tagvállalkozást megkeres a kamara. Amennyiben a KKV szektorban tevékenykedő vállalkozások és munkatársaik fejlesztéséhez szellemi termékeivel, szaktudásával, szakmai segítségnyújtással hozzájárulna, úgy várjuk támogató szolgáltatásait.
 
Heti jogász 7. hét
 
Minden gazdasági szereplő számára fontos, hogy tisztában legyen a területére vonatkozó jogszabályi előírásokkal, változásokkal. Alábbiakban az előző héten aktuális gazdasági témákat jeleztük, a Wolters Kluwer Kft. Magyar Közlönyből származó tájékoztatása alapján.
 
Változott az EKÁER szabályozása
 
Változott az EKÁER-ben a kockázati biztosíték fizetésre kötelezettek köre: a február 15-től hatályos módosítás szerint kockázati biztosítékot kell fizetnie az új EKÁER kötelezetteknek még nem kockázatos termékek esetén is. A szabályozás a Közösségen belüli termékértékesítéseket továbbra sem érinti, csak a beszerzést, valamint az első belföldi értékesítést.
 
Magyar és horvát kis- és középvállalkozások határon átnyúló együttműködése – visszaszámlálás indul
 
Előreláthatólag április 1-én nyitják meg a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló együttműködési Program 2014-2020 (INTERREG V-A) 1. prioritását, azaz a kis és középvállalkozások támogatását célzó gazdaságfejlesztési pályázati programot.
 
Legionella - szabályok légiója
 
2015. november 6-án jelent meg az EMMI 49 /2015 (XI. 6) rendelete a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, ill. létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról, valamint megjelent az ehhez kapcsolódó Módszertani Útmutató. A rendelet értelmében kockázatértékelést kell készíteni. Lássuk a lényeget.
 
Komlón önkormányzati ösztöndíjjal támogatják a hiányszakmát tanulókat
 
A korábbi évekhez hasonlóan a komlói önkormányzat idén is ösztöndíjjal támogatja azokat a pályaválasztás előtt álló diákokat, akik hiányszakmákat választanak.
 
Nyári gyakorlat már új együttműködési megállapodással!
 
Elkészült az együttműködési megállapodás 2017-es sablonja. Leginkább formai változások és szöveges kiegészítések történtek, amelyek az alábbiakban foglalhatók össze.
 
Környezetvédelmi matrica: jelölési kötelezettség a külföldi tehergépjárművek számára
 
Az Osztrák Nagykövetség - Kereskedelmi Osztályától kapott kamaránk tájékoztatást a tehergépjárművekre vonatkozó osztrák környezetvédelmi jelölési kötelezettséggel kapcsolatos aktuális változásokról.
 
Mire figyel a NAV 2017-ben?
 
A NAV 2016 januárja óta új filozófia mentén végzi ellenőrzéseit. Egy év tapasztalatai és tényei arra engednek következtetni, hogy az új szemlélet nyomán javult az adózási fegyelem, nőtt az ellenőrzések hatékonysága, reálértéken is emelkedtek az adóbevételek.
 
 
RENDEZVÉNYEK
 
ÉPÍTÉSI FÓRUM-2017
 
2017. 02. 24.
 
A Baranya Megyei Mérnöki Kamara, a Dél-Dunántúli Építész Kamara, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar közös szervezésében 2017. február 24-én Építési fórum lesz a Pollack Expo-n.
 
Busójárás 2017
 
2017. 02. 23. - 2017. 02. 28.
 
A több évtizede megrendezésre kerülő tavaszköszöntő fesztivállá bővült népszokás, idén február 23-28-a között kerül megrendezésre. Harmincnál is több helyszínen mintegy nyolcvan - többségükben ingyenes - program várja majd a vendégeket.
 
Szakmai vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok továbbképzése és felkészítése
 
2017. 03. 02.
 
Idén két választható időpontban február 21-én és március 2-án a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ismételten megszervezi az OKJ-s szakmai vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok részére szóló továbbképzést és felkészítést.
 
Kinek kötelező energetikai szakreferens alkalmazása?
 
2017. 03. 03.
 
A jogszabály előírása alapján 2016. december 21-től minden olyan gazdálkodó szervezet köteles független, külsős energetikai szakreferenst igénybe venni, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát vagy a 100 000 m3 földgázt vagy a 3 400 GJ hőmennyiséget.
 
 
 
Nem maradunk adósok munkavédelem területén
 
2017. 03. 22.
 
A februárra tervezett munkavédelmi képzés nem marad el, a tervezett előadások más időpontban, a nyílt napok keretében lesznek megtartva - ez a rövid válaszunk minden érdeklődőnek, akik aggódásukat fejezték ki a praktikus, a gyakorlatban is használható képzések hiánya miatt. A március nyílt nap végleges programja már elkészült, de a további képzések során előnyben fogjuk részesíteni a könnyebben érthető és feldolgozható témákat.
 
Pályázatra felkészítő konzultáció: Horizont 2020 KKV Eszköz program, Fázis 2 - a Knowledge To Money Club keretében
 
2017. 03. 23.
 
Az Enterprise Europe Network tisztelettel meghívja Önt a 2017-es év második Knowledge To Money Club, Horizont 2020 - KKV Eszköz program Fázis 2 pályázatra felkészítő konzultációjára. A KKV Eszköz pályázati programon belül a magyar cégek sikerességének aránya alulmúlja az EU átlagát. A rendezvény célja a magyar pályázók hatékonyságának javítása!
 
Ötlettől a kivitelezésig – nemzetközi üzletember találkozó a Milánói Design Héten
 
2017. 04. 05.
 
Az Olaszország ipari központjaként és a divat fellegváraként ismert városban idén is megrendezésre kerül a design világ egyik legfontosabb és legnagyobb szakmai rendezvénye: a Design Hét, ahol a rendezvény idején üzletember találkozót tartanak az Enterprise Europe Network társszervezésében.
 
További rendezvények
 
 
 
A kamara saját szervezésű rendezvényein hasznos információkat, ajánlott rendezvényein pedig üzleti partnereket találhat.
 
 
PÁLYÁZATOK
 
Helyi kézműves termékek védjeggyel
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park pályázati felhívást tett közzé Termék védjegy kérelmezésére és használatára.
 
InnoEnergy
 
Fontos a vállalkozásának a fenntartható energiagazdálkodás és ehhez kapcsolódóan innovatív üzleti ötlete is van? Tegye próbára termékét vagy szolgáltatását az Innoenergy pályázatán, ahol befektetőkre tehet szert és tanácsoadáson is részt vehet!
 
Munkahelymegőrző támogatás
 
Ismét pályázható az „Azonnal cselekszünk” program az átmeneti nehézséggel küzdő vállalkozások foglalkoztatási kapacitásának megőrzése érdekében.
 
Innovációs termékeket az export piacokra!
 
Megjelent a GINOP 2.1.6-16 Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében című felhívás.
 
Logótervezési pályázat – Gödöllő 2023
 
Gödöllő városa indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért, melyhez kapcsolódóan logótervezési pályázatot hirdettek. Terveikkel a baranyai vállalkozások is indulhatnak.
 
 
Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta · Iparjogvédelmi tanácsadás · Szakmai utánpótlás
 
Várjuk a ddg@pbkik.hu e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
 
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján!
 
 
Adatkezelés · Várjuk véleményét, észrevételeit