Üdvözöljük a

Heti hírlevél - 2017. november 9. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Heti hírlevél - 2017. november 9.

Szerző: Prókai Csaba | 2017. november 9.

Indulj a jó irányba! A kamara pályaorientációs tevékenysége
 
A Baranya megyei vállalkozások fejlődésének, növekedésének mára egyik legfőbb akadályává a megfelelő munkaerő hiánya vált. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a problémát komplexen kezeli a pályaorientációtól a szakképzésen, a duális felsőoktatási képzésen át az alkalmas munkaerő kiválasztásában történő együttműködésig.
 
 HÍREK
 
Megjelent a DDG legújabb száma
 
Alkoss csodát – DesignPécs 2017.; Előre felkészülni, gyorsan tárgyalni; Art business avagy a kézzel készült alkotások értéke; A csapatsport kitartásra, alkalmazkodásra, megoldásra tanít. Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság novemberi száma. Lapozzon bele!
 
Hogyan nőhet a termelékenység?
 
Tervek szerint halad-e a termelés? Hogyan jelezhetők előre a termelési folyamat hibái, és ennek következtében hogyan csökkenhet az állásidő? Hogyan segíthetik a kis-, és középvállalkozások munkáját a felhasználható új technológiák? Milyen támogatást, mennyi ideig kaphat a vállalkozás, ha 25 év alatti munkavállalót foglalkoztat?
 
Videóinterjú a 25 éves Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrával
 
Önkéntes kamarai tagunkkal, az idén 25 éves évfordulóját ünneplő Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft-vel készített interjút az Echo TV.
 
Teljesítménybér igen vagy nem?! – az Ön véleményét is kérjük
 
A pécsi Crosssec Solutions Kft. – a PBKIK tagja – olyan szoftverek fejlesztésével foglalkozik, melyek megkönnyítik a vállalkozások mindennapjait a kommunikáció, az adatgyűjtés és -tárolás, illetve adatelemzés szempontjából. A következő projekt keretein belül olyan megoldást készítenek, amely segítséget nyújt a cégek számára a bérszámfejtést és munkaügyi nyilvántartást, valamint a teljesítménybérezést érintő folyamatokban és gyakorlatokban.
 
Üzleti és technológiai együttműködési igények - Enterprise Europe Network
 
A nemzetközi piacra induló, vagy már ott tevékenykedő, de további partnereket kereső cégek számára ajánljuk az Enterprise Europe Network folyamatosan frissülő, díjmentesen használható adatbázisából (Partership Opportunity Database) választott üzleti és technológiai együttműködési igények rövid leírását.
 
Nőnap 365
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Láthatár Közhasznú Egyesület és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft alkotta konzorcium szakemberei megkezdték a közös munkát Szigetváron.
A konzorcuim nyertes pályázatot adott be a „Nők a családban és a munkahelyen” EFOP-1.2.9-17 című kiírás keretében és megkezdte az előkészítési és ütemezési feladatokat.
 
DDGK Ösztöndíj újra a 2017/2018 tanévben is!
 
A mai napon támogatási megállapodást írt alá a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szervezet: PBKIK) a Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziumának Lőrincz Alapítványával és a KSZC Nagyatádi Ady Endre (Szak)Gimnázium és Szakközépiskola Pro Futuro Nagyatád Alapítványával. Az Alapítványok a Klaszter 480 000 Ft-os támogatásával 4 végzős diák részére „DDGK Ösztöndíj” pályázatot hirdetnek meg.
 
Heti jogász 41-42. hét
 
Igényelhető-e utólag a baleseti járadék?
 
Változó adatvédelmi szabályok
 
Az e-kereskedelem adózásáról is egyeztettek az Ecofinon
 
 
RENDEZVÉNYEK
 
Energiahatékonysági workshop
 
2017. november 16.
 
A közel nulla energiaigényű épületek, nZEB alapelveinek elsajátításása nem, de betartása kötelező 2018-tól. A projekt célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse az új épületek energiateljesítményéről szóló irányelv alapján (2002/91/EK) a középületek esetén 2018-tól, minden más épületre 2020-tól vonatkozó rendeletet, amely az új épületek esetében közel nulla energiaigényt ír elő.
 
Üzleti lehetőségek a szerbiai Kragujevacban
 
2017. november 21.
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata 2017. november 21-én kragujevaci üzleti lehetőségeket bemutató rendezvényt szervez, melyen részt vesznek a szerb város önkormányzatának és a helyi kamarának a képviselői.
 
Knowledge to Money Club
 
2017. december 7.
 
Ismét a Magyar Nemzeti Kereskedőház ad otthont a decemberi klubülésnek, melyen összegyűlnek az ország legaktívabb, az uniós Horizont 2020 programhoz kötődő K+F és innovációs pályázatírói, bírálói, a segítő szervezetek képviselői – és természetesen a pályázók. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network közös utazást szervez pécsi indulással, melyre november 23-ig lehet jelentkezni, korlátozott számban.
 
Új energiák idehaza és külföldön - Fiatal Vállalkozók Hete Pécsett
 
2017. november 16.
 
A Fiatal Vállalkozók Hete alkalmából követendő vállalkozói példák, energetika és passzív házak, üzleti terv készítés, horvát magyar vállalkozói lehetőségek, kerülnek a középpontba.
 
Pályaválasztási rendezvények Baranyaszerte egész novemberben
 
2017. november 14-23.
 
Pécsett, Mohácson, Siklóson és Szigetváron végzős általános iskolás diákok számára szervez pályaválasztási kiállításokat a Baranya Megyei Kormányhivatal. A pécsi állomáson a végzős középiskolás diákok számára szervezett nappal, mely „Előre látó” elnevezést kapott. Idán Pécsett a végzős középiskolásokat külön programok is várják, ahol megismerkedhetnek a megye szakképzőiskoláinak és felsőoktatási intézményeinek képzési kínálatával, továbbá megyei cégek állásajánlataival.
 
 
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények
 
 
PÁLYÁZATOK
 
Több ütemben pályázható a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció
 
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához számos megkeresés érkezett a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció pályázati lehetőségeivel kapcsolatban. A tájékoztató fórum megszervezése kapcsán a pályázatot koordináló szervezet az első beadási határidő – 2017. december 4.- miatt azonban azt javasolta, hogy a pályázati honlapon található információkat ossza meg a kamara az érdeklődőkkel, ahol kérdéseiket is feltehetik.
 
Korábban megjelent pályázatok