Üdvözöljük a

Heti hírlevél - 2018. január 12. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 November >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
252627282930 

Heti hírlevél - 2018. január 12.

Szerző: Prókai Csaba | 2018. január 12.

Bővült a Széchenyi Kártya Program hiteligénylők köre
 
A 2002 óta működő Széchenyi Kártya Programon belül a gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások mellet már az egyéb gazdasági tevékenységet folytató jogalanyok is részt vehetnek a konstrukcióban, mint hiteligénylők.
 
HÍREK
 
Baranyai borászok Olaszországban
 
Három napot töltöttek az olaszországi Pordenone városában a Stier Pince, a Schunk Pince, a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje valamint a Pécs-Mecseki Borút képviselői az Enterprise Europe Network szervezésében. A látogatás fő célja a RIVE EXPO borászati kiállítás meglátogatása, kétoldalú tárgyalások folytatása, a szakmai programokon való részvétel volt.
 
Új uniós innovációs pályázatokat is támogat az Enterprise Europe Network 2018-tól
 
Az új Európai Innovációs Tanács (EIC) nem sokkal ezelőtt kezdte meg tevékenységét. Az EIC pilóta projektjének középpontjában az SME Instrument (KKV Eszköz) mellett két másik innovációs pályázat áll: a Fast-Track to Innovation (FTI) és a Future and Emerging Technologies (FET)-Open programok. Habár az SME Instrument az egyetlen olyan program, mely kifejezetten a KKV-k számára nyújt támogatást, az FTI és a FET-Open programok szintén támogatják őket (általában más szereplőkkel együttműködésben). 2018-tól az utóbbi két pályázat nyertesei is részesülhetnek business coaching és kiemelt ügyféltámogatási szoltáltatásban.
 
Ipari park kialakítása Harkányban
 
Harkány városa TOP pályázati keretből nyert 392 millió forint támogatást, ipari területének fejlesztésére. Az új vállalkozások sikeres elindításához és meglévők fejlődéséhez, megerősítéséhez a város jó feltételeket tud kínálni a kialakítható övezettel.
 
Középületekre is vonatkoznak az energiahatékonysági szabályok?
 
Nem csak magánszemélyeket érint az Európai Unió közel zéró energiafelhasználását szabályozó rendelete. A közintézmények és középületek megfelelő megépítéséhez, energia hatékony szemléletű felújításához is vállalkozók kellenek. Ebben segít a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara partnerségével megvalósuló EN-EFF projekt.
 
GDPR rendelet és az IT biztonság
 
Már csak kevesebb, mint fél év és lejár az Európai Unió Általános Adatvédelmi rendeletének (General Data Protection Regulation) türelmi ideje, ami azt jelenti, hogy 2018. május 25-e után a tagállamok hatóságai ezen új rendelkezés alapján vizsgálják a szervezetek tevékenyéségét és indokolt esetben szankcionálják annak be nem tartását. Gilincsek Szabolcs GDPR menedzser, kamaránk önkéntes tagja, néhány egyszerű tippet ad cikkében, mit tehetünk házon belül vállalkozásunk adatainak, munkavállalóink, ügyfeleink szeméyles adatainak védelméért.
 
Akkor és most, megújuló energiákról 2007- 2017-ben
 
Magyarországon 2007-től találunk nemzeti stratégiai szintű terveket és jogi rendelkezéseket a megújuló energiákkal kapcsolatosan. Ennek gyakorlati megvalósíthatóságával is foglalkozik a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara partnerségével megvalósuló EN-EFF projekt.
 
A KKV-k felkészítése a fogyasztóvédelmi jogszabálynak való megfelelésre
 
Az Európai Unióban közel 22 millió vállalkozás működik, ezeknek 99,8 százaléka kis-és középvállalkozás. A bonyolult, szerteágazó és sokrétű uniós és nemzeti szintű fogyasztói jogszabályozások miatt a KKV-k nehezen igazodnak el a jogaik és kötelezettségeik labirintusában.
 
Nemzetközi projekttalálkozó Pécsett
 
2018. március elején kerül megrendezésre Pécsett, valamint Komló városában a vidéki kulturális örökség revitalizációját megcélzó CE1013 azonosítószámú REFREsh projekt nemzetközi találkozója.
 
Mától lehet jelentkezni az I-DARE programra!
 
Elkészült az i-DARE projekt honlapja, amelyen keresztül várjuk az érdeklődők jelentkezését és regisztrációját. I-DARE - "Merj vállalkozni"
 
Mi mennyi 2018-ban?
 
Heti jogász 52. hét
 
Minimálbér és garantált bérminimum 2018-ban
 
Önellenőrzés 1708-as bevallásnál
 
A NAV előtti elektronikus ügyintézés általános szabályai 2018. január 1-jét követően 1. rész
 
A NAV előtti elektronikus ügyintézés általános szabályai 2018. január 1-jét követően 2. rész
 
RENDEZVÉNYEK
 
Szívharmónia - Melegh Andrea kiállítása
 
2018. január 12-31.
 
A Vonalszervíz Kft. ügyvezetője Melegh Andrea selyemfestő művész ismételten egy színvonalas kiállítással jelentkezett.
 
Magyar - román külgazdasági konferencia és üzletember találkozó
 
2018. január 25.
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar - Román Tagozatának évnyitó rendezvényével egybekötött konferenciára és üzletember találkozóra várnak minden, a romániai piacok iránt érdeklődő gazdasági szereplőt Békéscsabán.
    
Üzleti lehetőségek Ukrajnában
 
2018. február 15-16.
 
A Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor Ungváron.
 
Üzlet az egészségben - Medipharm Expo 2018
 
2018. augusztus 2-4. Ho Si Minh, 2018. december 6-8. Hanoi
 
Idén is több állomással kerül megrendezésre a Medipharm Expo Vietnam nemzetközi vásár, ahol a középpontban a kórházi, rehabilitációs gyógyászati felszerelések, azaz minden ami orvos-technológia áll.
 
A kamara saját szervezésû és ajánlott rendezvényein hasznos információkat, üzleti partnereket találhat.
További rendezvények
 
PÁLYÁZATOK
 
Mikro - , kis - és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. január 6-ától újabb, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a mikro-, kis-és középvállalkozások munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére.
 
Korábban megjelent pályázatok