Üdvözöljük a

Indoklás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Indoklás

Szerző: KP| | 2008. december 3.

Kovács Gyula a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt vezérigazgatójaként már több éve nehéz gazdasági helyzetben, és örökölt súlyos terhek mellett vezette a gyárat. Piaci stratégiáját a nemzetközi követelményekhez igazította. Munkája, tervei az egész magyar porcelán ipar megmaradását, fejlesztését szolgálták. Kettős feladatot kellett megoldania sikeresen: a tradíciók megőrzésével egy időben meg kellett felelni a korszerű vállalatvezetéssel szemben támasztott elvárásoknak is, termékfejlesztést és piaci expanziót is végezve, - örökölt, igen nehéz pénzügyi problémák közepette.

A Pólus projekt kulturális ipar iránya kialakításában kiemelkedő aktivitást fejtett ki, az EKF program előkészítésének elhívatott szakembere volt, a projekten belül számos jelentős részfeladatban vállalt szerepet, - sürgetve a munka menetét.

A Zsolnay szobor felújításában való közreműködése és a Zsolnay gyár megnyitása, új típusú bemutatása, és hasznosítása sikeres kulturális attrakciónak bizonyultak. Munkássága nyomán a Zsolnay brand erősödése jelentősen hozzájárult Pécs elismertségéhez.