Üdvözöljük a

6 %-kal csökkent a cégalapítások száma | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

6 %-kal csökkent a cégalapítások száma

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. január 31.

2011-ben és 2012-ben is több új vállalkozást alapítottak, mint 2013-ban, amikor összesen 31 811 cég kezdte meg a működését Magyarországon.

Csökkenő cégszám és növekvő kényszertörlési arány volt jellemző az előző évre: a 2012-ben bevezetett kényszertörlések száma 2013-ra jelentősen növekedett, mely a cégek több mint 4 százalékát érintette, amit - többek között - a beszámoló leadásának elmulasztása, adófizetés elmaradása, vagy a cég fellelhetetlensége miatt kezdeményeztek.

 

Az elmúlt két évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma. Míg 2011-ben még közel 50 ezer cég alakult, 2012-ben már 40 ezernél kevesebb, 2013-ban pedig csak kicsivel több, mint 34 ezer. Azaz míg korábban naponta 140 új vállalkozást is alapítottak, ma a napi céglapítások száma nem éri el a 100-at sem. Magyarországon közel 560 ezer működő társas vállalkozást jegyeznek, melynek mindössze 20-30 százaléka végez valós gazdasági tevékenységet.

A fővárosban és Pest megyében működik a legtöbb vállalkozás, az összes cég közel 55 százaléka. A legkevesebb vállalkozás Nógrád megyében van bejegyezve, ahol az ötezret sem éri el a társas vállalkozások száma.

 

Megyei bontásban látszik, hogy a megyék zömében már csökken a cégek száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom megyében volt, ahol több mint 4 százalékkal tevékenykedett kevesebb vállalkozás január 1-jén, mint egy évvel korábban. Hasonló arányban – 2 százalék feletti értékkel – csökkent a vállalkozások száma Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében. A cégek száma csupán Somogy, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt az elmúlt 12 hónapban, bár a növekedés egyik területen sem éri el az 1 százalékot

Az adatokból az is kitűnik, hogy továbbra is Budapest és a központi régió a magyar cégvilág középpontja. A fővárosban alapították a részvénytársaságok csaknem kétharmadát és az összes vállalkozás negyven százalékát.

 

Forrás és részletesebb adatok:

VG Online 1

VG online 2