8300 cégtörlés 2018 második negyedévében

Szerző: Biró Sarolta | 2018. július 5.

6600 cégalapítás mellett 8300 cégtörlés zajlott 2018 második negyedévében, ezzel tovább zsugorodott a hazai cégvilág.

Egészen pontosan 6622 cégalapítás és 8352 cégtörlés történt 2018. áprilisa és júniusa között, ezzel egy negyedév alatt 1700-zal csökkent a hazai cégek száma.

 

A megszüntetéshez vezető eljárások között immár több mint 51%-os a kényszertörlések aránya, ennek növekedése elsősorban a felszámolások rovására történik, a vizsgált időszakban csupán 24% volt a felszámolás aránya.

 

A felszámolások további visszaszorulása közvetett módon azt jelzi, hogy az aktív, de számláikat fizetni nem tudó cégek aránya csökkent.

 

A követelés bejelentések és felszámolás indítások operatív okok miatt is csökkenhetnek, hiszen a hitelezői igénybejelentéseknek egyes esetekben magasabb a költség és idő vonzata, mint a várható behajtható összeg.

 

A kényszertörlések felfutását egyrészről tehát a vállalati szektorból indított felszámolások csökkenése indukálja, másrészről a hatósági aktivitás növekedése.

 

A cégtörlések mellett a cégalapítási szám már-már stabilitást jelez.

 

2014 második negyedéve óta gyakorlatilag minden negyedévben 6000 körül volt a cégalapítások száma, és 2018 második negyedéve sem hozott meglepetést.

 

Az új cégek magas száma jelzi, hogy zajlik az élet a vállalati szektorban, ugyanakkor az új cégek döntő többségében korábbi cégekhez köthetők, tehát sokszor ugyanazok a szereplők jelennek meg újra, magas fluktuációt és bizonytalansági tényezőt plántálva a cégvilágba.

 

Összességében ugyanakkor egészségesebb a helyzet mint 2014 előtt, amikor évente 40-50 ezer cég jött létre, jelentős részük komolyabb üzleti terv nélkül és rendkívül rövid várható élettartammal.

 

Forrás: Opten Kft.

Csatolt állományok: