Üdvözöljük a

A hazai design legjobbjai | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A hazai design legjobbjai

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. október 3.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya fontosnak tartja a hazai design események jelentőségét és az ezekről való tudósítást, most a szeptember 30-án a Műcsarnokban átadott Magyar Formatervezési és Design Management Díjakra szeretné felhívni a figyelmet. 

A kamara szakmai partnere, - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - által védnökölt és szponzorált Design Hét Budapest rendezvénysorozat egyik legfontosabb eseményeként megrendezésre került díjátadó ünnepség egyben a díjazott és a kiállításra került pályamunkákat bemutató tárlat ünnepélyes megnyitója volt. A hagyományokhoz híven az idén ötödik alkalommal odaítéltDesign Management Díjat dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke adta át az idei díjazottCserpes Sajtműhely Kft. vezetőjének. A 2013-aspályázók közül a Budapesti Közlekedési Központ, a Magyar Állami Operaház, valamint a Lofficevehetett át oklevelet. A bírálóbizottság tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy a szerkezetileg és méretben is különböző, egymástól igencsak távol álló területeken működő,oklevéllel jutalmazott cégekben az a közös, hogy alaposan megtervezett, minden részletében jól átgondolt, a design, a marketing, a kommunikáció területén szakértő kollégák együttműködésében létrejövőimage, arculat alapvető fontosságú kell, hogy legyen minden intézmény/szervezet számára.Idén 34-dik alkalommal adták át a hazai design szakma legrangosabb elismeréseként számon tartott Magyar Formatervezési Díjakat. Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, és dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöketermék és diák kategóriában idén két-két, terv és vizuális kommunikáció kategóriákban egy-egy díjazottnak adott át díjat. A DSI Inhalotermék egy sóinhalátor,mely a zsűri tagjai szerint bizonyítja, „a formatervezés nem »szimpla formaalkotás«, hanem egy nagyon komplex folyamat”. Ugyancsak termék kategóriában vehetett át díjat Földi Petra esőkabát kollekciójáért, melyet a funkcionális designgondolkodás, magas minőségű anyaghasználat, és a professzionális technikai kidolgozottság jellemzi.Terv kategóriában a Faces nevű háromszögletű lapocskákra építő logikai játék, vizuális kommunikáció kategóriában A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét feldolgozó interaktív könyv nyerte el az első helyet.Diák kategóriában Filczer Balázs Dániel munkája a DORA kerékpáros bukósisakja és a LightMe világítóeszköz-család kapott díjat, melynek erősségét a design teljességében (márkaépítés, formatervezés, csomagolás) látta meg a zsűri.
Az elmúlt évekhez hasonlóan, ebben az évben is több különdíj került kiosztásra a pályázathoz kapcsolódóan.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának egyik különdíját Farkas Anna grafikus vehette át a Starry Light by Anagraphic lámpa vizuális kommunikációjáért. Az Államtitkárság másik, diák kategóriában meghirdetett különdíját a József Attila Terv projekt dokumentációs anyagáért Balázs Klára és a Kis Hungarikumhatározókért Szabó Zsófia megosztva kapta.A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjának odaítélésében kiemelten fontos szempont volt, hogy akár azonnal gyártásba kerülhető munkára hívja fel a figyelmet, így a legfrissebb nemzetközi trendekbe jól illeszkedő Shin ökobútor család alkotója, Gyimóthy György kapta az elismerést. A Magyar Formatervezési Tanács különdíját korábban a Budapesti Műszaki Egyetemen tanuló fiatal tervezőknek, Varga Péter Istvánnak és Paunoch Renátának ítélte oda a bírálóbizottság a Zigza betonpad rendszerért.
Míg a fővárosban tetőzik a design fokozott jelenléte, Pécs sem tétlenkedik, hiszen a nemrégen megalapult Zsolnay Céhbe való jelentkezési határidő lejárt.
Rövidesen kiválasztásra kerülnek azok a tehetséges, magas szinten alkotó ipar- és népművészek, akik felvételt nyernek a kamara, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a KIKK Egyesület együttműködésében megalapult CMC projekt szárnyai működő Céhnek.
Bővebb információ a Magyar Formatervezési Díj 2013-as díjazottjairól, illetve a Design Management Díjról az mft.org.hu weboldalon található.