Üdvözöljük a

A Job Developer Projekt következő megvalósítási fázisa | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Job Developer Projekt következő megvalósítási fázisa

Szerző: Rozs Eszter | 2017. május 24.

2017 szeptember 11 és 15 között kerül megvalósításra a Job Developer Projekt következő fázisa, mely a foglalkoztatási radar koncepcióját fogja feltárni.

 

 

 

A „Job Developer“ projekt célja szerint hozzájárul a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség csökkentéséhez foglalkoztatási lehetőségek kiépítésével. A helyi munkaerőpiac követelményeit egyeztetik össze a fiatal munkakeresők erősségeivel és készségeivel. Ezen túlmenően trend- és piackutatások alapján jövőbeni foglalkoztatási területeket is feltárnak, valamint a potenciális vállalkozók vállalkozói gondolkodását és készségeit erősítik.
Az ún. “Job Developer” többek között kamara, képző intézmény, humán szolgáltató, és karrieriroda munkatársa is lehet, aki a projekt során egy képzést követően a “tehetségdiagnózis” alkalmazásával azonosítják a fiatal (18+) munkakeresők erősségeit és készségeit, majd a helyi munkaerőpiac elvárásai és az ún. “foglalkoztatási radar” segítéségével feltárt jövőbeni foglalkoztatási területek alapján szakmai fejlesztési tervet dolgoznak ki. Az experthearing során a fiatalok a képzett “Job Developerek” mellett a helyi vállalkozások, kamarák munkatársaitól kapnak konkrét javaslatokat munkára, képzésre, továbbképzésre, és/vagy támogatást az önálló vállalkozás beindításához.

A projekt vezérgondolata, hogy a résztvevők “önmagukat is projektként kezelik”, megismerik erősségeiket, felismerik a munkaerőpiac lehetőségeit és elvárásait, így végül magukat vezetik, és saját ügyük szakértőjévé válnak.

Foglalkoztatási radar a helyi és jövőbeni foglalkoztatási területek feltárására

A foglalkoztatási radar koncepcióját a Minipreneuer gGmbH fejlesztette ki és sikeresen tesztelte is. A radar segítségével a résztvevők rálelhetnek a meglévő foglalkoztatási lehetőségekre, új foglalkoztatási lehetőségeket teremthetnek, végül pedig megfigyelhetik új foglalkoztatási lehetőségek trendjeit és lehetőségeit. A képzett „Job Developerekkel“ együtt a fiatalok és fiatal felnőttek egy többnapos workshop során elkészítik a régió foglalkoztatási radarját, amelynek során a helyi és jövőbeni foglalkoztatási lehetőségeket tárják fel. Az elkészítéshez figyelembe veszik a helyi vállalkozások, iparágak, trendek és piaci potenciál információit is. Az interaktív workshop tartalmi kialakítása a Minipreneure gGmbH foglalkoztatási radarja, valamint az Enterprise+ projektben már sikerrel tesztelt „alapító workshop“ mentén történik. A cél az, hogy összekapcsolódjon a Job Developer szakmai tapasztalata és tudás a fiatalok saját ötletével.

További információ:
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Munkatársak: Pohli Krisztina és Rozs Eszter
E-Mail: pohli@pbkik.hu és rozs@pbkik.hu

Ruhr-Universität Bochum
Institut für Arbeitswissenschaft
Projektleiter: Dr. Martin Kröll
Telefon: 0049 (0) 234/32-23293
E-Mail: martin.kroell@rub.de