Üdvözöljük a

A jövő „alternatív” fedezete – a szellemi vagyon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A jövő „alternatív” fedezete – a szellemi vagyon

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. június 5.

 

 

 

2014-től új uniós források nyílnak meg, azonban ezek kihasználása sok esetben nem egyszerű a fedezettel nem rendelkező vállalkozások számára.

 

 

 

2014-ben életbe lép az Európai Unió új, hét évre szóló költségvetése, mely megnyitja a forrásokat a fejlesztések számára. A kis- és középvállalkozásokat érintő számos szakpolitikai területen új prioritások és ehhez kapcsolódó programok várhatóak, például a belső piac infrastruktúrája, a kutatáspolitika, a környezetvédelmi politika, valamint az oktatás és képzés területén.

A kkv-k előtt új lehetőségek nyílnak a fejlesztéseik finanszírozásra, a potenciális pályázók azonban sok esetben nem hitelképesek, vagyis nem tudják a legtöbbször utófinanszírozásos konstrukcióban megvalósuló projekteket elindítani. A fedezetek hiányát a pénzügyi válság és az azt követő, kedvezőtlen gazdasági helyzet idézte elő. A vállalkozások nem csupán a projektjeik finanszírozására vettek fel hiteleket, hanem sok esetben a likviditásuk fenntartására is. A hagyományos fedezetek elfogytak, így a jövőben „alternatív” fedezetekre lesz szükség.

Ilyen fedezet lehet a vállalkozások tudás / szellemi eszköz / vagyona, mely manapság még egy ismeretlen fogalom mind a vállalkozások, mind a finanszírozók számára. Pedig a legtöbbször nem kézzel fogható dolgok nagyobb értéket képviselnek, mint a hagyományos értelemben vett eszközök. Ez a rejtett vagyon szolgálhat a jövőben a vállalkozásoknak fedezetként egy-egy hitelfelvételnél. A kérdés azonban az ilyen vagyon esetében a mérhetőség. Mekkora értéket rendelhetünk hozzá? A vállalkozó – amennyiben felismeri ezeket az értékeket – optimistán, hajlamos túlértékelni, míg a finanszírozók az alacsonyabb kockázattűrő hajlandóságuk miatt inkább óvatosabbak. A megoldást a szellemi eszköz menedzsment-rendszerek jelenthetik. (A szellemi eszköz menedzsment a szellemi eszközök megszerzésére, szisztematikus menedzselésére és azok hasznosítására irányuló tevékenységek összessége.) A vállalkozás szellemi vagyona különböző értékelő rendszerek segítségével „forintosíthatóvá” válik. Ezen rendszerek használata azonban még nem elterjedt, a vállalkozások és a finanszírozók is csak most ismerkednek vele. (Ilyen rendszer például a RiglerSystemTM ).

Nemzetközi szinten is gyerekcipőben járnak a szellemi eszköz menedzsment-rendszerek. A PBKIK részese egy olyan nemzetközi projektnek, melynek célja a szellemi vagyon felmérés és nyilvántartás jelentőségének megismertetése a vállalkozóakkal és a finanszírozókkal. A jövőben kísérleti projektek segítségével a projekt keretében tesztelésre kerülnek majd a magyar és dél-kelet európai módszerek. Reméljük, a szemlélet meghonosodik a jövőbeni pályázók körében és hozzásegíti őket egy „alternatív” fedezeti megoldáshoz megtalálásához.