A kamara az egészséges cégeket is diagnosztizálná - InnoWeit

Szerző: Császár Gergely | 2014. március 28.

Nem csak a beteg, életunt emberek - a csőd közeli, piac nélküli cégek számára szükséges a jó diagnózis. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara törekszik a fejlődési potenciállal rendelkező, folyamatosan fejlesztő, de valahol mindig elakadó cégek számára is hasznos információkkal szolgálni - akár saját magukról is!

Ezúttal egy gyorsdiagnosztikai „quick check” módszert ajánlunk a vállalkozások figyelmébe.

Az elmúlt években egyre inkább a pécsi szakemberekre terelődik a figyelem, ha az innovációról van szó. A kamara Innovációs Bizottsága, és a szakértői kör olyan anyagokat ad ki a kezéből, melyből világosan látszik az egyéni érdekeken túlmutató, közösségi érdekeket és értékeket előtérbe helyező, rendszerszintű gondolkodásra törekvés. Ennek kézzelfogható bizonyítéka az MKIK által is elfogadott Országos Innovációs Kamarai Szolgáltatások módszertan, mely helyi vállalkozások hozzáadott értékét tükrözi.

 

Ezen szolgáltatások egyik eleme lehet a megvalósítás alatt álló, a közeljövőben a tesztelés fázisába kerülő, Lifelong Learning Programme keretében megvalósuló InnoWeit projekt InnoKenn nevű eszköze is.

 

Az InnoKenn eszköz a vállalkozások termékeinek sikeres piacra vitelét akadályozó tényezők beazonosításához ezt a módszertant tervezi használni.

 

Miről szól, és mire jó az eszköz?

A vállalat innovációs képességének erősítéséről folytatott párbeszédhez közös objektív alapra, elemzésre van szükség. Az InnoKenn képet ad a vállalat "innovációs képesség" magkompetenciájáról, erősségeiről és gyengeségeiről.

Lehetővé teszi a vállalaton belüli problémás területek felismerését. Csoportok, részlegek, vagy egyének értékelik saját szervezetüket. Láthatóvá válnak az erősségek és gyengeségek, és így párbeszéd alakul ki. Az újítási javaslatok együtt fejleszthetők ki és valósíthatók meg.

 

Mit diagnosztizál az InnoKenn?

A felmérés négy alapvető tartalmi dimenzióra (stratégia, folyamat, struktúra, dolgozók), ezen belül 16 jellemzőre, illetve 48 indikátorra (kérdésre) tagolódnak.

  1. Stratégia dimenzió: Célképzés és stratégia-kialakítás, Vezetés, Kapcsolati hálózat, Ügyfél orientáció
  2. Folyamatok dimenzió: Ötletmenedzsment, Termék-/szolgáltatás-orientáció, Folyamat-orientáció, Módszer-alkalmazás
  3. Struktúra dimenzió: Munka- / felépítés-szervezés, Munkafeltételek, Pénzügyek, Személyzeti struktúra
  4. Dolgozók dimenzió: Tudás és kompetencia, Kultúra, Szerepvállalás, Érdekképviselet.

A 48 indikátor ötfokozatú skálán kerül értékelésre, ahol "5" - soha nem igaz, „1”: mindig igaz. Ha egy állításhoz nem áll rendelkezésre kellő háttér információ, az értékelés később is történhet.

Az InnoKenn-kérdőív megválaszolása kb. 20-30 percet vesz igénybe személyenként. Az InnoKenn teljes mértékben anonim módon is használható.InnoWeit

 

Értékelés

Az eredmények erősségként vagy gyengeségként való értékelése jelzőlámpa-modellben történik. A legalacsonyabb zöld értékek erősségnek, a legmagasabb piros értékek gyengeségnek minősülnek. Az eredmények végső besorolását természetesen mindig a konkrét vállalati feltételek figyelembe vételével ajánlott elvégezni.

A kiértékelés alapja a leadott értékelések középértéke vagy átlaga. A középérték mind a 48 állítás (indikátorra), és - összefoglalva - a 16 jellemző és a négy dimenzió vonatkozásában kerül kiszámításra. A kiértékelő ábrán a középérték mellett az eredmények százalékos eloszlása és terjedelem-ábra is elérhető a jellemzőknél és a dimenzióknál.

Az értékelés alapján eldönthető, mely területen van szükség szakértő bevonására.

 

Mikortól?

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a következő néhány hónapban olyan vállalkozásokat felkutatását fogja megkezdeni, melyek érdeklődnek saját innovációs teljesítményük fejlesztése, így az InnoWeit projekt InnoKenn módszere iránt.

 

A jelentkezéseket 2014. március 31-től várjuk:

Nagy Eszter projekt menedzser (enagy (kukac) pbkik.hu, +36 72 507 149)

Császár Gergely projekt munkatárs (gcsaszar (kukad) pbkik.hu, +36 72 507 186).

Kapcsolódó anyagok: