Üdvözöljük a

A klaszterek helye és szerepe Olaszország gazdaságpolitikájában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A klaszterek helye és szerepe Olaszország gazdaságpolitikájában

Szerző: Hamar László | 2015. április 9.

Figyelemre méltó tanulmány jelent meg kamarai külső szakértőnk, Gonda Tibor tollából a Mediterrán és Balkán Füzetek folyóiratban. A dolgozat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipar Kamarának egyik legutóbbi klaszteres projektje,  a SEE Transnational Cooperation Programme támogatásával megvalósult „Klaszter és Kultúra Találkozása (CMC) kézikönyv” nyomán készült el.

A CMC (Clusters Meet Culture) elnevezésű nemzetközi projekt 2012-2014 között valósult meg. A több országra kiterjedő együttműködés keretében különböző, a klaszterek szabályozásával és helyzetével kapcsolatos kutatásra is sor került. Az érintett országok közül (Olaszország, Magyarország, Szlovákia, Románia) Olaszország gazdaságpolitikájában jelent meg először a kormányzati klaszterpolitika és annak törvényi szabályozása.

Az összehasonlító elemzések ráirányították a figyelmet arra, hogy az olaszországi klaszterszabályozási gyakorlat sok szempontból előrébb jár, mint a többi érintett országban. A szabályozásnak és más eszközökkel történő kormányzati támogatásnak köszönhetően az olaszországi klasztergyakorlat „best practice”-ként szolgálhat a többi ország klaszterfejlesztéssel foglalkozó szakemberei számára.

alt

 

A téma további írásai a cikk feletti cimkére kattintva érhetők el.