Üdvözöljük a

A Komlosaurus nyomában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Komlosaurus nyomában

Szerző: Biró Sarolta | 2017. augusztus 16.

A vidéki ipari és kulturális örökség revitalizációja által Komló városában egy új, akadálymentesített regionális kulturális központ kerül létrehozásra kiállítótermekkel, vizuális előadásokkal a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával.

A 2017. július 1-gyel elindult, 2.152.612 EUR összeköltségű nemzetközi "Rural rEvitalisation For cultuRal hEritage" (REFREsh) projekt, melyben öt ország vesz részt, a vidéki ipari és kulturális örökség revitalizációját célozza meg.

 

A projekt 11 munkacsomagból áll, minden munkacsomagot egy-egy projekt Partner (PP) irányít. A munkacsomagok rövid bemutatása:

 • Előkészítés
 • Menedzsment – Lipcse (GER): Nemzetközi Kormányzó Bizottság és Koordinációs Egység felállítása.
 1. számú tematikus munkacsomag – Saxonia (GER): nemzetközi benchmark eszköz létrehozása, mely javasolja a regionális szituációk analízisét a kreatív helyszínekre vonatkozóan. Ezen munkacsomag eredménye szolgálja majd a 2. számú tematikus munkacsomag alapját az újrahasznosítás koncepciók, beruházások és kísérleti tevékenységekhez kapcsolódóan. Ennek a munkacsomagnak a célja a területi helyzetelemzés alapjának létrehozása. A benchmark eszköz regionális elemzéseken, SWOT elemzéseken alapul.
 2. számú tematikus munkacsomagPBKIK (HUN): a munkacsomag célja, hogy az öt regionális stratégia egy közösen kidolgozott transznacionális stratégiában egyesüljön. Az 1. számú tematikus munkacsomag SWOT-elemzésének eredményei alapján minden régióban a Projekt Partnerek két ipari telephelyen elemzik a kreatív szereplők beilleszkedését megvalósító struktúrák megvalósíthatóságát. Ez lesz a regionális stratégiák fejlesztésének alapja. Ezen stratégiák keretét a PBKIK strukturálja. A dokumentum magában foglalja azokat a tanácsokat, amelyek a kreatív helyszínek integrálását és a multifunkcionális fejlesztéshez szükséges egyéb szereplők kombinációját célozzák.
 3. számú tematikus munkacsomag – Piran (SLO): fő eredménye, hogy a kísérleti tevékenységek megmutassák a régi ipari örökségek sikeres megvalósítását a kreatív helyszín és az új kulturális felhasználás integrálása révén. A munkacsomag a megvalósíthatósági tanulmánnyal kezdődik, mely elemzi az ipari örökségek kulturális felhasználásának különböző formáit. A beruházás előtti koncepció kialakításával folytatódik, amely specifikusan meghatározza az ipari örökség újjáélesztését célzó beruházásokat. A kísérleti tevékenységek a kreatív helyszín integrációja révén tesztelik az újrahasznosítás koncepciókat. Az eredményeket regionális jelentésben foglalják össze, és a partnerek egymás között is megtárgyalják azt. A transznacionális szakértői értékelések során a partnerek tanulnak a kísérleti projektekből, hogy hogyan lehet megvalósítani a kreatív helyszín integrációját és az ipari örökségek felértékelését.
 1. számú beruházás – Saxonia (GER): a beruházás célja, hogy átalakítsák a régi épületet, az úgynevezett Huthaus-t. A kísérleti projektben három eseményt szerveznek a terület további fejlesztése érdekében.
 2. számú beruházásKomló (HUN): a beruházás átalakítja az egykori szocialista iparváros központját regionális kulturális központtá, kiállítótermekkel és vizuális előadásokkal. Az épület előtti lépcsők az törvénynek megfelelően egy új emelőnek köszönhetően akadálymentesek lesznek, emellett minden szinten új, akadálymentes WC-k kialakítása is megtörténik. További költségek kapcsolódnak a kiállítási csarnok építéséhez, valamint fotókiállítás, kézműves és filmes rendezvények kialakításához.
 3. számú beruházás – Piran (SLO): régi, nem használt sóraktár újbóli használata a cél, valamint átalakítása „kulturális és szórakoztató központtá”.
 4. számú beruházás - Castello di Godego (ITA): egy nem használt raktár átalakítása a cél kulturális csarnokká a közösség számára, ami kulturális eseményeknek, tevékenységeknek, találkozóknak ad majd helyet.
 5. számú beruházás – Lokve (HR): egy régi, gát menti technikai ház felújítása, hogy az munkaterület és kiállítások kulturális központja legyen, emellett interaktív kiállítások bemutatóhelyként is szolgál majd.
 • Kommunikáció - Primorje (HR): az általános cél, hogy tájékoztassa az embereket a projekt eredményeiről és előrehaladásáról első sorban külön erre létrehozott weboldalon keresztül, valamint kommunikációs stratégiát készítsen. Emellett másik kiemelkedően fontos cél a kreatív helyszín vonzásának elősegítése, erősítése a kommunikáció segítségével.

A projektindító egyeztetésre, melyen a projektben szereplő 5 ország mindegyike képviselteti magát, 2017. szeptember 18-án, hétfőn kerül sor Lipcsében.

 

A projekt az Interreg Central Europe Program társfinanszírozásában valósul meg.

 

További információ: Biró Sarolta projektmenedzser

E-mail: biro.sarolta[kukac]pbkik.hu;

Telefon: 06 20/ 362 2681