Üdvözöljük a

A KSH legfrissebb kiadványaiból | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A KSH legfrissebb kiadványaiból

Szerző: Hamar László | 2015. február 10.
Cimkék: statisztika

altA Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorait ajánljuk a baranyai vállalkozások figyelmébe: a belföldi turizmus, szállítási ágazat, kiskereskedelem, környezetvédelmi ipar, valamint a gazdaság és társadalom témakörben.

Belföldi turizmus, 2014. I–III. negyedév
A kiadvány a belföldi turizmusnak a gazdaságban és a különböző társadalmi csoportokban betöltött szerepének elemzéséhez nyújt ismereteket. Ennek keretében kitér a lakosság utazási aktivitására, és szokásaira. 2014 első kilenc hónapjában a többnapos belföldi utazások száma (11 millió) 3,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szállítási ágazat helyzete, 2013
Éves összefoglaló kiadványunk célja, hogy átfogó képet nyújtson a szállítási ágazat 2013. évi helyzetéről. 2013 végén a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágon belül a szállítási ágazatokban több mint 37 ezer vállalkozást tartottunk nyilván, melyek közel háromnegyede 1-4 főt foglalkoztató mikrovállalkozás volt. Az ezekben az ágazatokban működő vállalkozások alkalmazták a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 6%-át, több mint 143 ezer főt.

A kiskereskedelem 2013. évi teljesítménye
A kiadvány célja a hazai kiskereskedelem fontosabb jellemzőinek bemutatása. A kiskereskedelmi üzletek száma 2013-ban a korábbi évekhez képest jelentősen, 3,0%-kal csökkent. A mérséklődés oka elsősorban az üzemanyagtöltő állomások, illetve élelmiszerüzletek számának átlagon felüli (5,6, illetve 4,9%) visszaesése, melyet a dohánykereskedelem átalakítása jelentősen befolyásolt.

Környezetvédelmi ráfordítások és környezetvédelmi ipar, 2013
Magyarországon 2013-ban a gazdasági szervezetek környezetvédelmi beruházás formájában 127 milliárd forintot költöttek a környezetszennyezés vagy bármilyen más környezetkárosítás megelőzésére, csökkentésére és megszüntetésére. Ezzel párhuzamosan a levegőt, a vizet és talajt ért környezeti károk mérését, megelőzését, korlátozását, minimalizálást vagy helyrehozását szolgáló környezetvédelmi ipar nettó árbevétele 407 milliárd forint volt.

Gazdaság és társadalom
2014 első kilenc hónapjában a háztartások tényleges fogyasztása 1,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH jelenti legújabb számából, mely összefoglalóan elemzi a 2014-re rendelkezésre álló legfrissebb társadalmi és gazdasági adatokat. Részletesebb ágazatonkénti áttekintést a kiadvány negyedévzáró számai nyújtanak.