Üdvözöljük a

A KSH legfrissebb kiadványaiból | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A KSH legfrissebb kiadványaiból

Szerző: Hamar László | 2016. november 30.
Cimkék: statisztika

Az év vége egyben a tervezés időszaka is, ehhez próbálunk segítséget nyújtani a  legutóbbi KSH kiadványok áttekintésével -a trendek és a közelmúlt statisztikái egyaránt segíthetik a vállalkozások tervezési folyamatait.

Letölthető kiadványok

 

Magyarország fontosabb társadalmi és gazdasági folyamatai nemzetközi kitekintéssel
2016 I–III. negyedévében az ipari termelés volumene – hullámzó teljesítmény mellett – 1,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A bővülés forrása alapvetően a külső kereslet élénkülése volt – írja a KSH jelenti legújabb száma. A KSH jelenti: Gazdaság és társadalom, 2016/9 című havi kiadvány összefoglalja a 2016 I–III. negyedévére rendelkezésre álló legfrissebb gazdasági és társadalmi folyamatokat.
 
Főszezon a Balaton régióban
A 2016-os idegenforgalmi főszezon vendégeinek és vendégéjszakáinak fele a régió öt leglátogatottabb településéhez – Siófokhoz, Balatonfüredhez, Hévízhez, Zamárdihoz, valamint Zalakaroshoz – kötődött. A főidényben 179 ezer külföldi vendég érkezett a tóhoz, közülük az izraeli, a dán, az orosz, a holland és a német vendégek legalább egy hetet töltöttek el itt. Bővebben a témáról a Fókuszban a főszezon – A Balaton idegenforgalmi régió vendégforgalma, 2016. január–augusztus című elemzésben olvashat.
 
A lakások 73%-ában használnak gázt
Figyelmébe ajánljuk az energiaellátásról, a települési víz- és hulladékgazdálkodásról szóló, A települések infrastrukturális ellátottsága, 2015 című kiadványunkat. 2015-ben a villamosenergia-szolgáltatók 5 millió 558 ezer fogyasztót láttak el, 91%-uk háztartási fogyasztó volt. A gázhálózatba bekapcsolt lakások aránya a fővárosban, Pest, Csongrád, valamint Fejér megyében a legmagasabb (80% feletti), míg a legalacsonyabb Komárom-Esztergom (44%) és Tolna megyében (49%).

 
Komplex programmal fejlesztendő járások
A járások területi fejlettség szerinti besorolása
A komplex programmal fejlesztendő járások száma a legutóbbi (2014) lehatárolás alapján 36 volt, túlnyomó részük vidékies jellegű. A 2015. év eleji együttes lakónépességük 982 ezer fő volt. A vizsgált járások népességmegtartó képessége alacsony, az elvándorlás leginkább a középkorúakra jellemző. A legkevésbé fejlett térségek jellemzően az ország perifériáján helyezkednek el, többségük határ menti, vagy határ menti járás közvetlen szomszédságában lévő, főként a szlovák, az ukrán és a román határ mentén koncentrálódik – derül ki A komplex programmal fejlesztendő járások jellemzői, 2014 című kiadványból.