Üdvözöljük a

A kultúra és ipar effektív kapcsolatának vizsgálata | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A kultúra és ipar effektív kapcsolatának vizsgálata

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. december 10.

A klaszter és kultúra találkozása (CMC) című kamarai projekt keretében, külső szakértő bevonásával elkészített kreatív ipari és turisztikai módszertan és hozzá kapcsolódó legjobb gyakorlatokat és analíziseket tartalmazó nemzetközi kézikönyv végre a nagyérdemű számára is hozzáférhetővé vált.

Igaz jelenleg csak angol nyelven elérhető, azonban a kamara szükségesnek tartja a hazai disszeminációját is, tekintettel a négy együttműködő ország, azaz nyolc nemzetközi projekt partner pozitív visszajelzésére.

A kézikönyv februártól magyarul is fellelhető lesz a kamarai honlapon, illetve a www.cmc-project.eu weboldalon.

A kézikönyv célja a résztvevő országok – Olaszország, Románia, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország – turisztikai lehetőségeinek, klaszterpolitikájának és kulturális helyzetének feltérképezése volt, amellett, hogy a kapcsolódó klaszterek szolgáltatásait és kapacitásait is felmérte, valamint azt, hogy hogyan fejlessze az erőforrásokat a turisztikai helyszínek vonzerejének növelésére a kultúra és kreatív ipar kettőse által.

Kiemelt része volt a kézikönyvnek az EKF projektben részt vett Maribor, Nagyszeben és Pécs fejlődésének, helyzetének analizálása, valamint egy – a projekt szempontjából lényeges - közös cselekvési terv, illetve egy úgynevezett hiányelemzéses analízis (GAP) elkészítése is.

A könyv tartalmát tekintve az egyszerű fogalmaktól kezdve a kulturális, ipari és turisztikai klaszterek vizsgálatán keresztül, a már létező – jó példaként felsorolt – projektek (pld: Creative Cities) feltérképezésén át, az ipari és kulturális szektor szinergiájának tanulmányozásáig érint témákat, amellett, hogy friss információit egy nemzetközi kérdőíves kutatásból, majd az azt követő mély-interjúztatásból nyeri.

A könyv angol változata az alábbi linken letölthető.

A projekt a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program keretében az EU Társfinanszírozásával valósul meg.