Üdvözöljük a

A téma, ami minden ügyvezetőt érdekel | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A téma, ami minden ügyvezetőt érdekel

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. május 15.

A kamara Kisvállalkozás Fejlesztési Bizottságánaktámogatásával előadást szervezett, melynek célja az volt, hogy tájékoztassa a vezető tisztségviselőket, miként hat a jogi felelősségükre a március közepén hatályba lépett Új Polgári Törvénykönyv.

 

 

 

A témát Dr. Zoric Ildikó két szemszögből közelítette meg: egyrészt hogyan változott a felelősség kérdése az ügyvezetők és a társaság viszonyában, másrészt mi a helyzet a harmadik személyekkel szembeni felelősséggel.

 

Megtudhattuk többek között, hogy az új szabályozás megengedőbb, mint a régi Gazdasági törvény (a Ptk. minden olyan társasági jogi norma kapcsán megengedi az eltérést a Ptk.-szabálytól, amelynél nincs erre kifejezett tilalom), a vezető tisztségviselők felelőssége azonban „növekedett”: bizonyos esetekben a cég mellett őket személy szerint is beperelheti egy károsult, és ekkor saját magánvagyonukkal is felelnek. Ezért kerül manapság egyre jobban előtérbe a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása, mely megoldást kínálhat a helyzetre – ezt a témát Dr. Jankó Tamás ismertette a résztvevőkkel.

 

Az előadások elérhetőek jelszó segítségével az alábbi linken:

Dr. Zoric Ildikó és Dr Jankó Tamás előadásai

 

Amennyiben Ön önkénes kamarai tag és kíváncsi az előadásra jelezze felénk a pohli@pbkik.hu e-mail címre.