Art Moments Országos Művészeti Fesztivál - A pécsi kreatív ipar bemutatója a Zsolnayban

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. november 7.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya fontosnak tartja, hogy tájékozódjon a régiónkat, városunkat érintő kreatív ipari eseményekről és ezt közvetítse partnerei és az érdeklődők felé. Azt többször alátámasztottuk, hogy nagyobb üzleti sikereket érhet el az a vállalkozás, amely megfelelően integrálja működésébe a designt. Célunk ismételten az, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai design sikerekre, rámutatva arra, hogy a design alkalmazása nem egy felesleges tevékenység, hanem fontos értéknövelő tényező.

"Időtálló elegancia, magyar gondolat, modern kézművesség" - e hármasság jegyében fogant meg a híres Pécsett tevékenykedő divattervező, Frank Adél legfrissebb kollekciója, melyet jó részt az 50-es évek inspiráltak. Az Art Moments Országos Művészeti Fesztivál nyitóprogramjaként mutatta be a tervező „retrospektív” divatbemutatóját, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Frank Adél divatkollekciói már megjárták Párizst, Londont és Moszkvát is. A Csontváry Múzeum, az Aulich Art Galéria, a Duna Palota, a Nádor Galéria, a Cyrano Café and Lounge, a londoni, és a moszkvai nagykövetségi bemutatók, a Pret a Porter Paris kiállítás, a Collection Premiere Moscow után a 2010-es év kulturális fővárosának egy legnagyobb központjában a tervező munkásságának elmúlt 15 évet átfogó, 50-es évek hangulatát idéző új divattervek kerültek a kifutóra, melyek prezentálják a tervező teljes munkásságát.

A 1998-2012-es Pret a porter kollekcióval és kabátokkal kezdődő darabokat, és a szintén Frank Adél tervezett különleges táskákat, a méltán világhírű pécsi bőrkesztyűk egészítették ki. A design show-n a a tervezőnő festményéből készült lenyomatokkal díszített polókat, alkalmi vívóruhákat, turnűr inspirációjú ruhákat, vetexre kasírozott papírruhát, különleges gyöngydíszítésű, római hajtásos ruhákat lehetett megcsodálni, melyet a legfrissebb 50-es évek inspirálta, különleges bőr- és szőrmerátétekkel kidolgozott kollekció követett.

A pozitív visszhangú, telt házas bemutatót követően a kollekciót közelről is megtekinthették az érdeklődők, ráadásként pedig a Bock Pincészet kiváló borait kóstolhatták meg.

Kamaránk projektje a Klaszter és Kultúra találkozása célja, hogy a kreatív ipari szereplőkön keresztül lendítse fel városunk, régiónk turizmusát, melyre jó példa a fent említett design esemény is!