Üdvözöljük a

Az Európai védjegy- és formatervezésiminta-hálózat | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Európai védjegy- és formatervezésiminta-hálózat

Szerző: Rozs Eszter | 2015. április 10.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve Pécsett, a kamara székházában működtet egy Szellemitulajdon-védelmi Infopontot, mely alapszolgáltatásait díjmentesen nyújtja az ügyfelek számára.

A kamara fontosnak tartja, hogy folyamatosan hírt adjon a szellemitulajdon-védelem kapcsolódó újításokról, hírekről, így újdonságként az európai védjegy- és formatervezésiminta-rendszer megvalósításáról.

 „Az Európai védjegy- és formatervezésiminta-hálózat (ETMDN) az a központ, amely összeköti a nemzeti és regionális szellemitulajdon-jogi hivatalokat, a felhasználói szervezeteket és más szellemitulajdon-jogi szervezeteket, amelyek mind együtt dolgoznak egy valódi európai védjegy- és formatervezésiminta-rendszer megvalósításán. Ez azt jelenti, hogy a közös gyakorlatot, a szolgáltatásokat és eszközöket a szellemi tulajdonjog terén tevékenykedő szakemberek és jogtulajdonosok szükségleteire szabottan alakítják ki.”

A résztvevő hivatalok listája megtalálható itt, a további partnerekről további információ itt.

A hálózat célja az, hogy biztosítsa annak lehetőségét, hogy a vállalkozások üzleti stratégiájuk szerint bárhol a világban bejelenthessék védjegyeiket és formatervezési mintáikat.

Jelenleg inkább a nemzeti és regionális lajstromozási rendszerek által kínált módszerek vagy eszközök alapján történnek ezek a bejelentések.

„A hálózat végső célkitűzése, hogy kiváló felhasználói élményt biztosítson a szellemi tulajdonjogi rendszer felhasználóinak: ezt az aktualizált elektronikus szolgáltatásokkal, az információhoz való hozzáférés megkönnyítésével, valamint a védjegyek és formatervezési minták vizsgálata és értékelése tekintetében a szellemi tulajdonjogi hivatalok gyakorlatának összehangolása révén valósítja meg.

Mindezt egy projekt-alapú szemléletmód keretében igyekszik elérni. Az ETMDN tagjai meghatározták a hálózat célkitűzéseit és prioritásait. A projekteket a részt vevő, iránymutatást nyújtó és közreműködő szellemi tulajdonjogi hivatalok és egyesületek szakértőiből álló munkacsoportok vezetik. Az Európai Unió egyik ügynöksége, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) a részt vevő szellemitulajdon-jogi hivatalokkal együtt a szükséges infrastruktúra és források biztosításával támogatja a projekt végrehajtását.”

A projektek a szellemitulajdon-jogi eszközök és a szellemitulajdon-jogi hivatalok által alkalmazott gyakorlatok harmonizációja csoportokba sorolhatók.

Az első esetben a résztvevő szellemitulajdon-jogi hivatalok által közösen használt, korszerű eszközök létrehozásáról van szó, ez az Együttműködési Alap.

Az alapot 2010-ben hozták létre, melynek keretében azóta számtalan informatikai megoldást fejlesztett ki a szellemitulajdon-jog területére. Ezek elősegítik az elbírálást, az üzleti felhasználást, és a bűnüldöző szervek működését.

Az Együttműködési Alap erőssége, hogy átfogó információt nyújt a védjegyekkel és a formatervezési mintákkal, valamint az osztályozással kapcsolatos kérdésekben.

Az Európai védjegy- és formatervezésiminta-hálózat eszközei a következő kategóriákba sorolhatók: 

„Keresés és osztályozás:

Ezek az eszközök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a részt vevő hivataloknál már lajstromba vett védjegyek és formatervezési minták között keressenek, és megtalálják az osztályozáshoz szükséges megfelelő kifejezéseket. Az eszközök ingyenesen használhatók és minden nap frissülnek.

Szellemi tulajdonjogi szolgáltatások és minőség:

Ezek az eszközök hozzájárulnak a felhasználók számára nyújtott átláthatóság és megbízhatóság növeléséhez, valamint segítik a részt vevő szellemitulajdon-jogi hivatalok eljárásainak szabványosításában és korszerűsítésében.

Jogérvényesítés és tudatosság a szellemitulajdon-jog terén:

Ezek az eszközök támogatják a bűnüldöző szerveket és az üzleti vállalkozásokat a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogsértésekre vonatkozó információk egymással történő biztonságos megosztásában, valamint segítik a szellemitulajdon-joggal kapcsolatos tudatosság növelését a kis- és középvállalkozások (kkv-k) körében.”

A másik eset a gyakorlatok közelítése, a Konvergenciaprogram.

A 2011-ben elindult program a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal és a nemzeti hivatalok együttműködésével indította a Konvergencia Programot, melynek célja: „a tagállamok eltérő joggyakorlatának közelítése olyan területeken, ahol a gyakorlat megváltoztatásához nem szükséges jogszabály módosítás. A Konvergencia Program a nemzeti hivatalok joggyakorlata tekintetében kimutatható olyan markáns eltéréseket igyekszik tehát megszüntetni a releváns uniós normák értelmezésének összehangolásával, amelyek a jogbiztonság megteremtésének akadályát képezhetik.”

Forrás: SZTNH, www.iprhelpdesk.eu, OHIM, oami.europa.eu