Üdvözöljük a

Az innováció és a kamara | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az innováció és a kamara

Szerző: Hamar László | 2014. augusztus 19.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több olyan kezdeményezést indított útjára az utóbbi években, melyeket az országos kamarai rendszer is átvett és használ jelenleg is. Az MKIK koordinálásával, egy NGM pályázati forrás igénybevétele tette lehetővé olyan innovatív ötletek megvalósítását, melyek egyértelműen a vállalkozásokat segítik.

A területi kamarák szolgáltatási portfóliója is bővült az InnoPortfólió, a KlaszterPortfólió és a Nyitott Labor projektekben történő részvétellel. Mindhárom innovációs ötletet először helyben próbálták ki a pécsi kamara innovációs osztályának munkatársai, majd a sikeren és a keresleten felbuzdulva tettek javaslatot a projektek országossá tételére.

 

alt
Az Innoportfólió a magyar vállalkozói-kutatói, vállalkozói-vállalkozói együttműködések kialakításának segítésére jött létre a keresleti és kínálati oldal feltérképezésével. Többszáz termék és szolgáltatás bemutatását tartalmazza, az érdeklődő cégek száma gyorsan gyarapodik, tucatnyi esetben már követhető az együttműködés a résztvevők között.

alt

A KlaszterPortfólió célja a klaszter együttműködések segítése (C2C – cluster-to-cluster) a kapacitások és tevékenységek közreadásával. A rendszer közel félszáz innovációs klaszter adatait tartalmazza, folyik az akkreditált klaszterek bevonása a rendszerbe, a magyar nyelvű portfóliókra már külföldi klasztertől is érkezett megkeresés.

alt

A Nyitott Labor a kutatóközpontokban, valamint K+F-fel foglalkozó vállalkozásoknál felmerülő szabad kutatói és eszközkapacitásokat ajánlja ki. Az adatbázis jelenleg 150 profilt tartalmaz.

A területi kamarák innovációs munkatársai néhány éve rendszeresen találkoznak, ahol az elért eredmények ismertetése mellett együtt keresik azokat az innovatív ötleteket, melyek számíthatnak a vállalkozások érdeklődésére.

 

A VIVACE projekt keretében a PBKIK is működtet SZTNH Info Pontot, amely szellemi tulajdonvédelmi kérdésekben ad segítséget a Baranya megyei vállalkozások részére. Kamaránkban jelenleg négy munkatárs rendelkezik középfokú iparjogvédelmi képzettséggel, mivel az igények folyamatosan növekszenek a szolgáltatás igénybevételére.

 

Kamaránk innovatív megközelítéssel kezeli a közbeszerzések támogatását: a pécsi egyetemmel karöltve az ősszel akkreditált közbeszerzési tréning indul, ahol az elmúlt években kialakult legjobb kamarai gyakorlatot is átveszi az egyetem a képzések szervezése során.