Üdvözöljük a

Az ipar és az PTE egy csónakban evez | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az ipar és az PTE egy csónakban evez

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. november 29.

2013. novemberében szorosabbra fűződött az együttműködés a régió ipari szereplői és az egyetem között, melynek első lépése a „Regionális műszaki felsőoktatási fórum” megrendezése volt.

A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar és az egyetem gazdasági igazgatósága úgy döntött, hogy konkrét lépéseket tesz afelé, hogy felmérje a régióban található vállalkozások elvárásait az Egyetemmel szemben a képzés és a kutatás területein egyaránt. Ennek érdekében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával fórumot hívott össze, ahol a résztvevők Prof. Bódis József, rektor úr bevezető gondolatai, valamint Dr. Bachmann Bálint, dékán úr rövid, a műszaki kar képzési struktúráját bemutató előadása után kifejthették véleményüket.

Az Egyetem és a vállalkozások együttműködésére egyre inkább szükség van:

  • Csökken az Egyetem hallgatói létszáma, egyre kevesebb a diák, ami egyrészt demográfiai okokra vezethető vissza, másrészt a régióban való tanulás egyre kevésbé vonzó, mert a végzett tanulók nem tudnak helyben könnyen elhelyezkedni, vagyis a képzés elvégzése után elhagyják a várost.
  • Kitörési pont lehet az Egyetem számára a helyi vállalkozások igényeihez szorosabban alkalmazkodó képzési tematikák és formák még inkább előtérbe helyezése, valamint a nemzetközi képzési piac felé nyitás, melyhez kapcsolódó lépéseket már meg is tette a Műszaki Kar.  

Az Egyetem nyitott a vállalkozások felé, vár minden olyan véleményt, javaslatot a képzésük fejlesztésére, mely a vállalkozói igényekhez a legjobban illeszkedik. A vállalkozásoknak részt kell venniük a régió képzési és városfejlesztési stratégiájának kialakításában is. Az Egyetem és az ipari szereplők közötti kommunikáció összehangolását a PBKIK vállalta magára. A fórum az első lépés volt csupán, mely megteremtette a feltételeit a további együttműködésnek.