Üdvözöljük a

Az Önindító Program eredményei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Önindító Program eredményei

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. október 29.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület, és a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing igazgatósága, valamint a RQC Regionális Minőségbiztosítási Központ Kft. együttműködésében indult Önindító Program 20 kreatív iparban tevékenykedő álláskeresőnek nyújtott segítséget, hogy megalapozott döntést hozhassanak vállalkozásuk indításáról, és ha belevágnak, akkor fel legyenek vértezve a kezdeti nehézségek leküzdéséhez.

A program ötlete közel egy évvel ezelőtt született meg, és 2013 májusában önindítóindult útjára a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Kreatív Ipari Klaszter együttműködésével.

A résztvevőket a program keretében sokan támogatták: a képzés az RQC Regionális Minőségbiztosítási Központ Kft. segítségével valósult meg, több neves oktató bevonásával. A gyakorlati szakaszban pedig keresztszülők, coachok és a menedzsment munkatársai vértezték fel hasznos ismeretekkel az Önindítósokat.

Október végével zárul a program első szakasza, ekkor ér véget az 500 órás komplex vállalkozói képzés. Ebben a hat hónapban a résztvevők keresetpótló támogatásban részesültek. Akik a vállalkozás indítása mellett döntöttek, novemberben alapítják meg vállalkozásukat és kezdik meg tevékenységüket. A vállalkozás alapításához 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, és 6 havi bértámogatást pályáztak meg.

A program első szakaszának helyszínét a KOHÓ CoWorking House Pécs biztosította. A KOHÓ nemcsak egy helyszín, ahol a képzés zajlik, és ahol a résztvevők találkozhatnak a menedzsmenttel, hanem egy közösség is, hiszen a résztvevők megismerhették a Kreatív Ipari Klaszter tagjait, melyből számos együttműködés született.

Az október 29-én, a KOHÓ-ban tartott sajtótájékoztatón a lebonyolító szervezetek képviselői, valamint a coach-ok és keresztszülők sok sikert kívántak az induló vállalkozásoknak, az „Önindítósok” pedig ünnepélyesen átvehették a képzésen való részvételért járó okleveleket. Az eseményen elhangzott: húsz ember közül 15 indítja el önálló vállalkozását, ami hatalmas eredmény, és aki most nem vág bele a saját üzletbe, ők is felelős döntést hoztak. A vállalkozások elindulását figyelemmel kísérő és segítő keresztszülők elmondták, a programban számos kiváló üzleti terv született, amik konstruktív együttgondolkodás során alakultak ki. A kapcsolat a program lezárzulását követően sem szakad meg, az Önindítósok a továbbiakban is bátran felkereshetik őket saját ötletekkel, megoldandó problémákkal. Az Önindítósok saját vállalkozói tapasztalataikat, valamint saját termékeiket később egy nyilvános konferencián mutathatják be a nagyközönségnek. A kreatív ipari vállalkozások indulását támogató, országszerte egyedülállónak számító Önindító program 2014 áprilisában zárul.

 

forrás: KIKK Egyesület / Kreatív Ipari Klaszter sajtóanyag