Üdvözöljük a

Biotechnológiai fejlesztés miatt fordul Baranya felé a világ szeme | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Biotechnológiai fejlesztés miatt fordul Baranya felé a világ szeme

Szerző: Császár Gergely | 2014. április 29.

Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság, a PTE professzora, dr. Pongrácz Judit és csapata által kifejlesztett 3D-s mesterséges tüdőszövet modell.

Az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 175 millió forintot fektet a fejlesztésbe. A módszer továbbfejlesztéséhez illetve hasznosításához a kamara partnere, a Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ (KTTK), valamint a Szentágothai János Kutatóközpont is tevékenyen hozzájárult.

A 3D tüdőszövet modell a tüdőrák kezelésében is áttörést jelenthet, és átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában. A fejlesztés révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor. Ilyen modell eddig csak agy, máj és bőr esetén született az Amerikai Egyesült Államokban.

A technológiát a Pécsi Tudományegyetem spin-off cége, a dr. Pongrácz Judit nevével fémjelzett Humeltis Kft. hasznosítja.

 

A kiváló együttműködések eredményeképpen a dél-dunántúli régió egy újabb potenciálisan növekvő iparág központja is lehet a jövőben, igazolva a már 2005-ben meghatározott Pólus irányok helyességét.