Üdvözöljük a

Coach = Tanácsadó??? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Coach = Tanácsadó???

Szerző: Császár Gergely | 2015. szeptember 23.

Az önkéntes kamarai tag D-LAB Consulting Kft. ügyvezetője, Dobay Balázs nemrégen fontos lépést tett a nemzetközi coach minősítések útján. Hogy mit is takar a divatos, ám sokak által rosszul használt fogalom - erről, és még sok másról kérdeztük a szakembert.

PBKIK: Először is, mivel foglalkozik a cég?

Dobay Balázs: Nagyon röviden, címszavakban: elakadás-elhárítással foglalkozunk, akár magánéleti, akár üzleti vonalon. Tevékenységünk életviteli, üzleti coaching és mentorálás, üzletviteli és üzletfejlesztési tanácsadás. Emellett önismereti, inspiráló, kommunikációs és életminőség javítását szolgáló tréningeket tartunk a Points Of You™ önismereti kártyajátékokkal. Csoportos foglalkozásaink vállalati csapatoknak, magánszemélyek ad-hoc vagy szervezett csoportjainak is elérhetők. Célunk, hogy inspirációt adjunk az üzleti és magánélethez akár az egyéneknek, akár csoportoknak.


PBKIK: A coaching manapság nagyon divatos, sokan a tanácsadás szinonimájaként használják a fogalmat - helyesen?

DB: Nem, és sajnos nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is. Még uniós pályázatokban is coachingnak hívnak mentorálási, tanácsadási tevékenységet is. Az ICF (International Coach Federation) definíció szerint: „A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból is.”

Mi abból indulunk ki, hogy az ügyfelünkben minden megvan, ami a továbblépéshez szükséges, és ennek a felismerésében nyújtunk segítséget. A megoldás mindig az ügyfélé, nem a miénk.


PBKIK: A közelmúltban sikeres vizsgát tett egy nemzetközi szervezetben - mennyivel lett több, mire képes most, mi ez a szervezet?

DB: Igazából több vizsga követte szorosan egymást. A kanadai Rayner Institute nemzetközi coach iskolában szereztem meg az ICF (a legnagyobb és legpatinásabb nemzetközi coach szövetség) által akkreditált coach minősítésemet. Ez – és természetesen pécsi oktató mentoromtól kapott alaptudásom – tette lehetővé a nemzetközi szintű továbblépést, vagyis a sikeres vizsga feljogosított arra, hogy az ICF tagja lehessek.

 

PBKIK: Ez volt a végállomás?

DB: Természetesen nem. Miután ezzel a képzéssel teljesítettem az utolsó kvalifikációs feltételt is, nekifuthattam az ICF nemzetközi coach minősítő vizsgájának, amit szeptember elején sikeresen teljesítettem. Most már az ICF tagjaként ACC (Associate Certified Coach) nemzetközi akkreditációval rendelkezem. Ez rendkívül fontos lépcső ebben a szakmában. Az ICF magyar tagozatának honlapján jelenleg mintegy 50-60-an lehetünk felsorolva ACC, vagy PCC akkreditációval, magyarként, az ICF központi adatbankjában.


PBKIK: Nyilvánvalóan ebből a tevékenységből él, de tudását nem csak profitszerzésre használja. Így van ez valóban?

DB: Igen: Legutóbb a kamarai Humán Klub tagjai számára ajánlottam fel, hogy a Points Of You™ módszerrel segítem a csapatot. Nekem ez a munka önmagában is élmény, és ha időben megtehetem, szívesen támogatok vele egy csapatot vagy személyt jószolgálati tevékenységként. A Humán Klub célkitűzése pedig mindenképpen ebbe a nagyon fontos körbe tartozik.


PBKIK: Mit takar a Points Of You™ márkanév?

DB: A létrehozott játékok a személyes fejlődést meglepő, inspiráló és kreatív tapasztalattá változtatják. Hatásos és igen erős eszközök, melyet magánemberek és a profi szakemberek is szeretnek: HR menedzserek, szociális munkások, terapeuták, life coachok, tanárok és szülők használják magánéletükben és professzionális munkájuk során ahhoz, hogy szociális hálózatuk különböző korú tagjaival minőségi kommunikációt folytathassanak. A Points Of You™ játékok használhatók 1-1 személy viszonylatában, de csoporttal is, közösségekben vagy szervezetekben. Aktív eszköz, mely túlmutat a beszéden, és lehetővé teszi, hogy fontos kérdéseket vizsgáljunk meg hatásos és konfrontációmentes módon.


PBKIK: Köszönjük a beszélgetést, további sok sikert kívánunk!

DB: Nagyon köszönöm!