Üdvözöljük a

COSME és Horizon 2020: elfogadták | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

COSME és Horizon 2020: elfogadták

2013. október 4.

COSMENem csak kamarai testületeink, de az uniós forrásra pályázó összes vállalkozás számára fontos hír: elfogadták a kkv-k támogatásának alapjait biztosító, valamint az innováció fejlesztésére vonatkozó uniós előterjesztéseket.

Az Európai Bizottság 2011. november 30-án tette közzé a kővetkező európai uniós költségvetés közvetlenül kis- és középvállalkozásokat támogató programjavaslatait. Az előző időszakhoz képest újdonság, hogy a KKV-kat támogató finanszírozási eszközök ezentúl nem egy, hanem két fő programon keresztül lesznek elérhetőek. A jelenlegi Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) tevékenységeit nagy részben „A vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért program” (Programme for the Competiliveness of Enterprises and SMEs/COSME) folytatja tovább, ugyanakkor a kutatást és innovációt támogató tevékenységek a „Horizon 2020” új innovációs keretprogramon keresztül jutnak támogatáshoz.

 

Mind a COSME. mind a „Horizon 2020” tekintetében lezárultak az uniós intézményi tárgyalások (2013. június 20. és 26.) a Tanács és az Európai Parlament között. A költségvetések véglegesítése ugyanakkor a többéves pénzügyi keret (MFF) részleteiről szóló egyeztetések eredményeitől függ. A Magyar Állandó Képviselet témafelelős szakdiplomatája: Tardos Gergely (COSME) és Reiter Ágnes (H2020).

 

COSME

Az Európai Bizottság (EB) programjavaslata az Európai Parlament (EP) és Tanács elé kerültek megvitatásra. EP jelentéstevő: Juergen Creutzmann (német, Liberálisok és Demokraták Szövetsége). Az EP jelentéstervezete 2012 júniusában jelent meg. Jelentős előrelépések a Versenyképességi Tanácsban (2012. május 30). Megegyezés az új pénzügyi eszközök feltételeiről: az EB által kijelölt 150.000 eurós hitel-hozzáférési határra vonatkozó szabályt (150.000 euró alatt a COSME-ből, 150.000 euró felett a Horizon 2020-ból lehet pénzt lehívni) rugalmasabbá tették, így ha egy vállalkozás 150.000 euró feletti hitelt szeretne, de nem felel meg a Horizon 2020 előírásainak, még mindig pályázhat a COSME-ban is.

 

Az intézményközi tárgyalások lezárultak (2013. június 20.). A COSME program az Európai Bizottság által javasolt 2.5 milliárd euró helyett 2 milliárd eurós költségvetésben részesülne a megállapodás szerint. Ennek 60%-át pénzügyi eszközökre kell fordítani. Jelenleg folyik a nemzeti pénzügyi közvetítő szervezetek felkutatása, akikkel még idén, valamint 2014 elején szeretné aláírni az Európai Bizottság a megállapodásokat. A célkitűzések szerint a program évente közel 40.000 KKV-nak nyújt majd támogatást és 30.000 munkahelyet teremt.

 

Az Európai Parlament INTRA (ipar, kutatás és egészségügy) bizottsága 2013. szeptember 26-án jóváhagyta az intézményközi megállapodást. A plenáris szavazás várhatóan október végén lesz, az MFF tárgyalások lezárását követően.

 

Horizon 2020Horizon 2020

Az Európai Bizottság 2011 novemberében elfogadta a „Horizon 2020” program jogszabályjavaslatát, ami a Tanács és az EP elé került megvitatásra. Az EP rapportőre Riera Madurell (S&D). 2012 februárjában megkezdődtek a vitaülések az EP ITRE bizottságában. Az EP jelentéstervezete 2012 júniusában jelent meg. A Horizon 2020 programban két nagy áttörést ért el a Versenyképességi Tanács (2012. május 30.): egyrészt a KKV-kra elkülönített költségvetést (5%-os emelkedés a javaslathoz képest), másrészt az elszámolható bérköltségeket illetően.

 

A kutatási programokban résztvevő pályázók bérelszámolásában jelenleg jelentős területi különbségek vannak: a tagállamok bérkülönbségeinek megfelelően a kelet-európai és balti országok ugyanazért a kutatási tevékenységért jóval kevesebb összeget számolhatnak el. Ennek következményeként egyre csökkén az EU12 tagállamok kutatóinak részvétele a kutatási programokban.Az EU12 tagállamoknak sikerült elérni, hogy az új Horizon 2020 programban úgynevezett általános megközelítést alkalmazzanak a bérköltségek elszámolására vonatkozóan.

 

Az intézményközi tárgyalások lezárultak (2013. június 26). A megegyezett költségvetés 70,2 milliárd euró, ami az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest 13 %-kal, az Európai Parlament célkitűzésénél pedig 30 % -kal kevesebb. Az egyszerűsített támogatatási eljárás bevezetésében mindenki egyetért. A kimondottan KKV-kat és ipari technológiákat támogató „Ipari Vezetőség” pillér a Horizon 2020 költségvetéséből 22.5 %-kal részesül. Ezen felül a programban előírásra került az is, hogy a jogosultak 20 %-a kisvállalkozás legyen.

 

Az Európai Parlament INTRA (ipar, kutatás és egészségügy) bizottsága 2013. szeptember 26-án jóváhagyta az intézményközi megállapodást. A plenáris szavazás várhatóan október végén lesz, az MFF tárgyalások lezárását követően.