Üdvözöljük a

Deloitte Vállalati K+F Jelentés, 2015 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Deloitte Vállalati K+F Jelentés, 2015

Szerző: Hamar László | 2016. január 12.

altMegjelent a Deloitte 2015-ös Vállalati K+F Jelentése, amely a hazai vállalatok K+F tevékenységeit befolyásoló tényezőket vizsgálja. A közép- és nagyvállalatok körében végzett regionális felmérésben idén a 75 válaszadó hazai cég mellett tíz további közép-európai ország vállalatai vettek részt (Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia).

A felmérés főbb megállapításai

  • Tavaly óta nem változtak a vállalatok K+F ráfordítások növelésére vonatkozó döntéseit befolyásoló legfontosabb külső tényezők: többféle támogatási lehetőség biztosítása (75%) és megfelelően képzett és tapasztalt kutatók rendelkezésre állása (71%).
  • A közép-európai vállalatok jellemzően a K+F befektetések növelését tervezik 2014-hez képest rövid és hosszú távon egyaránt, a helyzet azonban minden országban más.
  • A közép-európai régió országai leggyakrabban vállalati titoktartási szabályzattal védik know-how-jukat (67%), védjegyeiket (38%) illetve szabadalmaikat és használati mintaoltalmaikat (37%). A védelem legkevésbé elterjedt módja a formatervezési mintaoltalom. Az eredmények a tavalyiakkal összehasonlíthatók.
  • A vállalatoknak majdnem egyharmada (32%) a K+F támogatási rendszer legnagyobb problémájának azoknak a tevékenységeknek az azonosítását találja, amelyek kutatás-fejlesztésnek minősülnek, és jogosultak a támogatásra vagy adókedvezményre. A vállalatok negyede (27%) mondta, hogy a legnagyobb gond a támogatások és adókedvezmények megítélése körüli bizonytalanság az adó- és egyéb hatóságok részéről. Ebből az a következtetés is levonható, hogy a K+F támogatási rendszer egyre kevésbé egyértelmű.
  • A vállalatok 66%-a dolgozik együtt kutatóintézetekkel, erősítve az üzleti és tudományos élet együttműködését. Továbbra is nagyon népszerű és kívánatos azonban az egyetemekkel/kutatóintézetekkel való együttműködés.

A teljes jelentés elérhető az alábbi linken.