Üdvözöljük a

Design Hét Budapest túl a fővároson: a vidék design értékeinek nyomában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Design Hét Budapest túl a fővároson: a vidék design értékeinek nyomában

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2014. szeptember 30.

2014. szeptember 30. … A pénteken, október 3-án induló és október 12-ig tartó Design Hét Budapest idén több vidéki helyszínnel jelentkezik. A fesztivál saját saját szervezésben megvalósuló túrái Ajkára, Pécsre és Herendre látogatnak el, míg Pécs és Sopron városa a Design Hét teljes ideje alatt színes programsorral várja a nagyközönséget.

DesignPécs – Bemutatkozik Dél Designja!

 

Széleskörű összefogással, Pécs és Baranya megye kreatív iparának képviselői, vállalkozások, kutatóhelyek, művészek csatlakoznak a Design Hét Budapest 2014 programjához. A közel 50 esemény és szakmai program keretében a résztvevők bemutatják tevékenységüket, nemzetközi láthatósággal bíró projektjeiket, világraszóló eredményeiket. A DesignPécs a hét folyamán technológiai, építészeti, képzőművészeti designkiállításokkal, nyitott design laborokkal és műhelyekkel, kihelyezett szemináriumokkal, képzésekkel, workshopokkal, design vásárokkal, fórumokkal és kerekasztal beszélgetésekkel, koncertekkel várja az érdeklődőket.

 

A DesignPécs programsorozat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával, a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai karral, a Kreatív Ipari Klaszterrel és Pécs Megyei Jogú Várossal összefogásban valósul meg.

 

További információ és részletes program: designpecs.hu, facebook.com/designpecs

 

Design Hét Sopron

 

Az ország nyugati csücskében fekvő Sopron hűsége, gazdasága, élhetősége és fesztivál jellege mellett a kreativitás területén is bekapcsolódott a design körforgásába. Az NYME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Alkalmazott Művészeti Intézete ( AMI), a  fiatal művészek, alkotók, a design szakma legkülönbözőbb területei és a több éves múltra visszatekintő kreatív ipari vállalkozások régóta erősítik, segítik egymást a régióban.

 

A Design Hét ideje alatt előadások, nyitott stúdiók, kerekasztal beszélgetések, tárlatvezetések között válogathatunk, de megtekinthető lesz az idén 20 éves Alkalmazott Művészeti Intézetének "AMI 20*20" kiállítása is, miközben design menüket kóstolgatva a gasztro design világába is belecsöppenünk.

 

A Design Hét Sopron programsorozata Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, az NYME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Alkalmazott Művészeti Intézettel összefogásban valósult meg.

 

A Design Hét Sopron eseményeinek központi helyszíne a Kultúrcikk (Sopron, Várkerület 96.).

 

További információ és részletes program: designhet.hu/sopron és a Design Hét Sopron Facebook oldala

 

Design Túrák

 

A Design Hét programjainak sorában hagyományosan nagy népszerűségnek örvendenek a Design Túrák. Idei újdonságként a magyar iparművészet három világhírű, vidéki központja: a Herendi Porcelánmanufaktúra, az Ajka Kristály és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra is bejárható a túrákon.

 

A túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött!

 

További információ és a részvétellel kapcsolatos részletek: designhet.hu/DesignTours

 

A vidéki kirándulások sora október 3-án indul, amikor az egyedi kisszériás, magas művészi értéket képviselő manufaktúráját, az Ajka Kristályt, hazánk egyik legnevesebb kézműves gyártó cégét látogathatjuk meg. Október 4-én Pécsett ismerkedhetünk meg a város ékkövével, a Zsolnay Kulturális Negyeddel, ahol számos kiállítással, látványmanufaktúrával, egyetemi művészeti csoportosulásokkal, színházzal, galériával és képzőművészeti vásárral találkozhatunk, hiszen a DesignPécs – Bemutatkozik Dél Designja! az idei Design Hét egyik 10 napon át tartó vidéki programsora. A vidéki túrákat október 10-én a Herendi Porcelánmanufaktúrával zárjuk: a nagy múltú cég évszázados tudásból építkező technológiájáról és a manufakturális módon készített porcelán előállításáról és díszítéséről lett neves.

 

A túrák egész naposak, a résztvevőket a Design Hét Budapest busszal szállítja a helyszínre. Részvételi díj: 4000 Ft/fő, mely
 magában foglalja az útiköltséget és a belépődíjat, valamint a helyszíni idegenvezetést (az összeg ellátást nem tartalmaz). A túrákon
 maximum 30 fő vehet részt. 
Regisztráció szeptember 25-től a designtura@designhet.hu email címen (kérjük, jelezze, hogy melyik túrára jönne és hány főt szeretne regisztrálni).

 

DESIGN HÉT BUDAPEST 2014: Átvitt értelem

 

A Design Hét Budapest idén ősszel is a programok széles körével, október 3. és 12. között várja a nagyközönséget. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség.

 

Az immáron 11. Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll. Az Átvitt Értelem szlogen jegyében számos program járja körül a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit.

 

További információ és forrás: designhet.hu, facebook.com/budapestdesignweek, instagram.com/budapestdesignweek

 

További információ a média számára:

 

A Design Hét Budapest (2014. október 3-12.) fesztiválhoz csatlakozó vidéki programokat összefoglaló sajtóközleménye kapcsán nagy felbontású fotók letölthetőek a Design Hét Budapest weboldalának sajtógalériájából (regisztrációt követően), illetve erről a dropbox linkről.

 

A Design Hét Budapest 2014 kapcsán kiadott sajtóközleményeket megtalálja a Design Hét weboldal sajtószobájában.