Design újra – Ékszerek kerékpár külsőből

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2014. január 7.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya folyamatosan tudósít a hazai formatervezésben elért kiemelkedő teljesítményről, eredményekről.

Kamaránk hisz benne, hogy nagyobb üzleti sikereket érhet el az a vállalkozás, amely megfelelően integrálja működésébe a designt. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai design sikerekre, rámutatva arra, hogy a design alkalmazása nem egy felesleges tevékenység, hanem fontos értéknövelő tényező.

Fotó_ 1mind1.com A WAMP-on is méltán népszerű Muskotál Dénes 2008 óta készít újrahasznosított kerékpár külsőből öveket, ékszereket.

A tervező vállalkozói tevékenységét főállás mellett, egyéni vállalkozóként végzi, melynek sarkalatos problémája a tőkehiány. Ahogy sokan mások sem, üzleti tervvel nem rendelkezik, pedig annak hiányában külső forrást bevonni nem tud, hiszen ez szükséges, mind a bankhitelhez, mind a pályázáshoz, mind a befektetői tőkebevonáshoz.

Mivel egyéni vállalkozóként, forrás a sikeresnek mondható vállalkozás nyereségét elviszik az adók és közterhek, a fejlesztéseket, online reklámot a bevétel nem fedezi, így a tervező jelenleg árusítható ékszerekkel fizet a kerékpárboltoknak az alapanyagokért. Bizományos értékesítési modell szerint viszonteladói megállapodásokkal üzletelő tervező ékszerei megtalálhatók a Printában, a Wonderlabban, a Big Bike-ban, a Hugo Sportban, emellett természetesen saját weboldalon/webshopban is.

Éves szinten nagyjából 300 darab övet ad el, legnagyobb megrendelése a Continental gumigyártól érkezett, amely tavaly egy 145 darabos övkollekciót rendelt meg. Kézműves ékszerek eladása kevéssel meghaladja az övek számát.

A termékek sikerét az is jól szemlélteti, hogy 2009-ben a WAMP díjazta Muskotál Dénest, mint a hónap dizájnerét, illetve egy amerikai, fenntartható fejlődéssel foglalkozó magazinba is beválasztották, mint olyan vállalkozót, aki kézműves ékszereket gyárt újrahasznosított kerékpárbelsőkből.