Egy kézben az innovácós források

Szerző: Hamar László | 2013. december 2.

Jövő év elejétől a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szolgáló uniós és nemzeti forrásokat is - jelentette be Cséfalvay Zoltán, az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

A 2020-ig tartó következő uniós költségvetési időszakban a Horizont 2020 pályázatból, amelyre bármely tagállam pályázhat, uniós szinten 70 milliárd euró fordítható K+F-re. Emellett Magyarország a strukturális és kohéziós alapokból 700 milliárd forintot szán a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására.

2014. január 1-jétől a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kezelése is a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik.

A 2013. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke ismertette. A pályázatra műszaki, technológiai és gazdasági innovációval lehet jelentkezni jövő év február 5-ig. Az értékelésnél 50 százalékban esik latba a 2013. évi eredmény, 25 százalékkal az újszerűség, 20 százalékkal a társadalmi hasznosság, és végül 5 százalékkal az egyéb műszaki-gazdasági előnyök - a pályázatról külön cikkünkben olvashat..