Üdvözöljük a

Egyre nehezebb a terep a frissen létrejövő vállalkozásoknak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyre nehezebb a terep a frissen létrejövő vállalkozásoknak

Szerző: Biró Sarolta | 2018. július 23.

Az újonnan létrejövő vállalkozások várható élettartama romlik, illetve a milliárdosok klubját is egyre kisebb eséllyel érik el.

Havonta 2-3 ezer új cég jön létre Magyarországon, ugyanakkor a statisztikák szerint jelentős részük igen rövidéletűnek bizonyul.
 

Elég nagy a szórása a túlélési rátáknak az alapítás évének függvényében, a most létrejövő cégek rövidebb élettartamban bízhatnak, mint például a 2000-es évek elején létrejövő társaik alakulásukkor.

 

Az ötéves kort legmagasabb arányban az 1999 és 2004 között létrejövő cégek mutatták 85% körüli túlélési aránnyal, míg a 2010 után alapított cégeknél már csak 74% körül van ez az arány.

 

A 10 éves kort vizsgálva pedig még rosszabb a helyzet, az ezredforduló körüli 64%-os túlélési ráta 2007-re 50%-ra ment le, és a tendencia folyamatos romlást mutat.

A túlélőképességet nemcsak a politikai és a gazdasági környezet, hanem a vállalkozók felkészültsége is nagyban befolyásolja. Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a most létrejövő vállalkozások menedzserei kevésbé lennének felkészültek.

 

Az adatok alapján a frissen létrejövő vállalkozások jelentős része korábbi cégekhez köthető, így a cégek rövid élettartamát nem lehet csak tapasztalatlansággal magyarázni.

Az újonnan létrejövő vállalkozások számára a terep azonban egyre nehezebb.

 

A rendszerváltást követő 1-2 évtizeddel ellentétben egyre több a rutinos versenyző a piacon. Az évi 1 milliárdos árbevételt többségében a nagy múltú vállalkozások érik csak el, és az újonnan létrejövő vállalkozások egyre kisebb arányban tudnak belépni a milliárdosok klubjába.

 

A rövid élettartamnak köszönhetően a hazai vállalkozások jelentős része jelenleg is fiatalkorú.

 

A teljes cégbázis tekintetében a vállalkozások 48%-a 10 évnél fiatalabb.

 

Ebben a tekintetben ugyanakkor javul valamelyest a helyzet, az összesített cégalapítási szám csökken, így a fiatal cégek cégstruktúrán belüli aránya csökken.

 

2017 nyarán még 51%-os volt a 10 évnél fiatalabb cégek aránya, az egy év alatti 3 százalékpontos javulás igen pozitívnak tekinthető.

 

Forrás: www.opten.hu