Egységben az erő - Országos innovációs szolgáltatási módszertan

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. február 19.

A vállalkozók az ország minden pontján hasonlóan magas színvonalú innovációs szolgáltatásokhoz juthatnak.

A területi kamarák innovációs szolgáltatásai 2014. előtt nem mutattak egységes képet. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, azonban elkészült az Országos Innovációs módszertan, melyet minden területi kamara bevezetett.

A módszertan célja, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák egységes innovációs szolgáltatásokat nyújtsanak a vállalkozások számára: többek között segítsék a vállalkozásokat az innováció megvalósításában, a forrásszerzés (hitel, pályázat, kockázati tőke stb.) marketing, partnerkeresés területein. A módszertan kidolgozásában kilenc önkéntes kamarai tagvállalkozás szakértője vett részt, akik kisebb csoportokban kidolgozták mind a nyolc innovációs témát, melyek a módszertan alapjául szolgálnak:

  • Pályázatok adatbázis
  • Finanszírozás
  • Innoportfolio
  • Komunikációs alapcsomag
  • Mit-hogyan-miért - Vállalkozási Kiskáté
  • Ötlet elemzés - adatbázis
  • Ötlettől a termékig
  • Kapacitásfelmérés - innovációs audit

 

A szakértők által készített anyagokat a Crudus Kft. szakértői dolgozták össze egy könyvvé, melyet szakértők, valamint a területi kamarai innovációs munkatársak véleményezték, módosították, kiegészítették.

Szakértő vállalkozók segítségével, a legjobb gyakorlatok összegyűjtésével egy egységes, eddig nem létező módszertan jött létre, mely képes arra, hogy alkalmazása esetén egységesítse, korszerűsítse a kamarák innovációs szolgáltatásait.

 

Az innovációs szolgáltatásokat három webplatform is segíti:

Az InnoPortfólió innovációs adatbázis célja, hogy hidat képezzen a piaci igényeken alapuló termékfejlesztés és a kutatói szféra közt, kiszolgálva a gyártói és forgalmazói megrendeléseket. Az adatbázis a kereskedelmi és iparkamarák szerteágazó kapcsolatrendszerén keresztül a regionális innovációs kapacitás minél optimálisabb kihasználását teszi lehetővé. Az adatbázist a pécsi, szegedi, győri és debreceni kamarák és egyetemek indították, de 2013-tól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara döntése alapján országosan – egy és ugyanazon módszertan alapján történik a magyar-magyar innovatív együttműködések szervezése. A kutatói és vállalkozói profilok szabadon megtekinthetők, a tulajdonosaikkal való kapcsolatba kerüléshez, illetve a profilfeltöltéshez azonban regisztráció szükséges.

 

A klaszter innovációs portfólió készítés elsődleges célja a hazai klaszterek üzleti potenciáljának, innovációs kapacitásainak felmérése és hatékony bemutatása. A létrehozott weboldalon szűrhető és kereshető adatbázist sikerült kialakítani úgy, hogy nem sérül a klaszter és tagjainak információbiztonsága. Olyan keresőfelületet alakítottunk ki, ahol egyrészt regisztráció nélkül lehet tájékozódni általános kérdésekben: egyes szolgáltatások, termékek megtalálhatók-e egy adott klaszter tevékenységében. Az érdeklődők számára a regisztrációs adatok megadása után lehetőség nyílik arra, hogy kapcsolatba léphessenek egy adott klaszterrel, a klaszter által megadott, az egyes tagokra vonatkozó részletes adatokban is keressenek, illetve az adatbázisban nem szereplő klaszter feltöltheti saját adatait, hogy azok kereshetővé váljanak.

 

Az oldal célja, hogy a sokszor alacsony kihasználtságú laboreszközöket elérhetővé tegye a termékeket fejlesztő vállalkozások számára, akik így nem kell, hogy egy-egy kutatáshoz megvásárolják az eszközöket elég, ha bérbe veszik a kutatóintézetektől. Az adatbázisban bárki szabadon kereshet a feltöltött K+F profilok között, melyek kínálata az egyszerű laboreszközökön át a komplett szolgáltatásokig terjed. Regisztrációt követően lehet kapcsolatba lépni a kapacitások tulajdonosaival. A profilok anonimek, a kapcsolatfelvétel biztonságát a kamarai munkatársak koordináló tevékenysége biztosítja, vagyis csak komoly érdeklődők ajánlatkéréseit továbbítjuk a profiltulajdonosok felé.